Geçtiğimiz aylarda iFi Audio’nun micro serisinden iUSB3.0 ürününü deneme fırsatım olmuştu. Bu kez ürünün daha küçük bir şasi içerine yerleştirilmiş Nano iUSB3.0 modeline göz atacağız. Nano iUSB3.0 tıpkı büyük kardeşi gibi USB portundan müzik sisteminize sirayet edebilecek her türden gürültüyü önlemek için geliştirilmiş. iFi Audio tarafından ilk olarak 2012 yılında tüketicilere sunulan filtreleme sistemlerinin en yeni üyelerinden bir tanesi. Tıpkı büyük kardeşinde olduğu gibi IsoPort, Active Noise Cancellation(ANC), REgenerate/ REclock/ REbalance teknolojilerini içeriyor. İlk önce cihazın tasarımına bir bakış atalım, arkasından teknolojilerine yakından bakacağız.
Nano iUSB3.0 neredeyse tüm iFi Audio ürünlerinde olduğu gibi alüminyum bir gövde ile geliyor. Daha önce mercek altına aldığımız micro iUSB3.0 modeline göre daha kısa bir tasarımı var. Cihazın ön bölümünde 2 adet USB 3.0 standardında çıkış bulunuyor. Bunlardan sol taraftaki güç sağlamak, sağ taraftaki ise ses sinyallerini aktarmaktan sorumlu. Bu tasarım, Nano iUSB3.0 tarafından optimize edilen sinyallerin DAC’ınıza en iyi şekilde gönderilmesi için yapılmış. USB kablolarının en önemli sıkıntılarından bir tanesi ses sinyalleri ile elektriğin beraber taşınması olduğunu hep yazıp çiziyoruz. Bu iki hattı birbirinden ayırmak benim deneyimlerime göre her zaman çok iyi sonuç veriyor. Bunun için iki uçlu bir kablo kullanılması, fiyat performans oranı en yüksek seçeneklerden bir tanesi. Tabii ki üst model kablolarda çok gelişmiş yalıtım malzemeleri kullanılarak tek bir kablo içinde elektrik ve verinin birlikte taşınması sağlanabiliyor. Her iki çözüme odaklanan harika kabloları bulabilmek günümüzde hiç zor değil.
iFi Audio, ürünlerinde USB 3.0 standardı kullanılmasına alışkın olduğumuz için 2.0’a göre üstünlüklerinden bu yazıda tekrar bahsetmeyeceğim…
Cihazın arka bölümünde ise sol tarafta elektrik girişi ve sağ tarafta USB girişi bulunuyor. Orta bölümde ise bir siviç görüyoruz. Bu siviç elektrik besleme sistemini seçmenizi sağlıyor. Bildiğiniz üzere USB standardı DAC’ların çalışması için gerekli elektrik gücünü rahatlıkla sağlayabiliyor. Ancak bu durum ses açısından bir çok dezavantaj yarattığı için Nano iUSB3.0 gibi cihazlarda elektrik ayrıca üretiliyor. Siviç “auto” konumuna getirildiğinde DAC devreye alındığında otomatik olarak besleme sistemi güç üretmeye başlarken “on” konumunda devamlı olarak güç sağlanıyor. Teknik değerlere bakıldığında Nano iUSB3.0 neredeyse hiç elektrik harcamıyor diyebileceğimiz için ben devamlı “on” modunda kullandım.
2 hafta boyunca neredeyse hiç kapatmadığım cihazın hem kendisi hemde adaptörü neredeyse hiç ısınmadığı için cihazı her zaman “on” konumunda kullanabileceğiniz gibi, sisteminizi arka bölüme de saklayıp unutabilirsiniz. Gönlünüz rahat olsun!
İsterseniz cihazın içerdiği teknolojilere de yakından bakalım, ANC yani aktif gürültü önleme sisteminin temeli Fransız avcı uçağı Rafael için Thales firması tarafından geliştirilen Spectra radar gürültü önleme sistemini temel alıyor. Bu teknoloji alınarak hifi dünyasına adapte edilerek elektriğin girdiği tüm cihazlarda gürültünün önlenmesi sağlanmış. İlk önce AMR’nin üst düzey cihazlarında kullanılan bu teknoloji zaman içerisinde iFi Audio’nun göreceli daha uygun iyat etiketleri taşıyan modellerine de getirilmiş. Orijinal sistemin çalışma mantığı şöyle, belirli bir frekans aralığında çalışan radar sisteminin çevresine sinyal göndererek topladığı frekans ve modülasyon verilerinin işlenerek hava araçlarının bulunmasını sağlıyor. Bu sinyal toplama işlemi sırasında tam aksi frekans aralıklarında özel bir gürültü sinyali yayılıyor ve bu sayede radar sistemine ulaşan elektronik kirlilik tamamen nötralize ediliyor. Benzer bir yapı USB’den gelen ve aynı zamanda elektrik sisteminden gelen gürültü için kullanılıyor. Gürültü oluşan frekans bantları cihaz tarafından simüle ediliyor ve gelen sinyaldeki bu frekanslar nötralize edilmiş oluyor.
REgenerate/REclock/REbalance sistemi ise genel anlamda bilgisayarların oluşturduğu problemleri gidermeye odaklanan teknolojiler. Bilgisayardan kaynaklanan jitter probleminin çözümü, USB’den gelen sinyalin cihaz içerisindeki master clock ile yeniden oluşturulmasına dayanıyor. Cihazlarımızdan gelen USB sinyalleri olması gereken elektriksel değerden oldukça farklı iken, bu teknolojiler ile optimal değerlere yaklaşıyor ve/veya ulaşıyor!
iUSB3.0 denemelerimde kablo olarak yine iFi Audio’nun Gemini kablolarını kullandım. Bu kabloları daha önce Stereo Mecmuası’na konuk etmiştik. iUSB3.0’dan en iyi performansı almak istiyorsanız mutlaka çift uçlu bir USB kablosu kullanmanızı tavsiye edeceğim. İlla ki, Gemini modelini tercih etmenize gerek yok, muadili bir kabloyu da kullanabilirsiniz.
Bir yorum ekleyin