Ivox Kablolara Bir Bakış

ekleme: Fiyatlarda bir karışıklık olduğundan dolayı güncellendi. 

Ivox ülkemizde üretilen yeni bir kablo markası. Adını çok fazla duymamış olsak da, kablolar, sektörde bilindik bir firma olan Birikim Kablo  tarafından geliştirilerek üretilmiş. Birikim Kablo firması 2012 yılında kurulmuş ve Bus, CCTV, yangın alarm vesaire kabloları gibi zayıf akım kabloları üretimi yapmak konusunda uzmanlaşmış. Bu tarz özel kablolar söz konusu olunca üretimin standartlarını belirleyen sertifikalar tabii ki üreticinin web sitesinde boy boy görülebiliyor. Bizler gibi sadece müzik dinlemeyi seven meraklılar olarak sertifikalar ile pek işimiz olduğu söylenemez. Peki bizim bu firma ile yolumuz nasıl kesişiyor, bu bahsi geçen kabloların hiçbirisi Stereo Mecmuası’nın konu aldığı alanlarda değil. Hemen söyleyeyim firmanın ürettiği “Pro” serisi kablolar dikkatimi çektiği için sizlerle de paylaşmak istedim.

Firmanın Ivox Pro Series Cinematic And Musical Speaker Cable Serisi olarak isimlendirdiği kablo ailesi firma tarafından verilen bilgiye göre küçük, orta ve büyük ölçekli mekanlarda, bir kaç metreden, bir kaç yüz metreye kadar, sisteminiz ile hoparlörleriniz arasındaki uzun metrajlı kullanımlarda dahi, kararlı ve EMI/RF etkilerini maksimum düzeyde bertaraf ederek, yüksek performanslı, sinyal iletimi sağlamak iddiasında.

Ürünler öyle havalı kutulara, özel ambalajlara filan sahip değil. Bulk tabir ettiğimiz şekilde satılıyorlar. Siz ihtiyacınıza uygun metrajda alıp kullanabiliyorsunuz. Şu an için kablolarda herhangi bir sonlandırma seçeneği de yok. Yani hifi dünyasında alıştığımız gibi kullanmak isterseniz tercihinize göre banana veya spade konektörleri satın alıp kendiniz takabilirsiniz. Bu kabloların bulk halinde satılmasının sebebi ise tiyatro, sinema, konser salonu gibi mekanlarda, yüzlerce metre hatta kilometrelerce uzunluklarda kullanılması. Tabii ki normal bir kullanıcı için yüzlerce metre kablo son derece uçuk rakamlar. Sanırım bizim dünyamızda en uzun metrajlı kablo kullanım alanı ev sineması sistemleridir. Ben kendimden örnek vereyim mesela, benim için hoparlör kablosunun 2 metre olması yeterli. Bu tarz projelere göre tabii ki komik rakamlar. Ama bir şekilde Ivox kabloları kendi ihtiyacınız olan metrajlarda tedarik edebilmek mümkün.

Ivox kabloların bizim dünyamızda kullanıma uygun benim görebildiğim kadarı ile toplam 4 versiyonu var. Bunlardan 2 modeli ekranlanmış, diğer 2 modeli ise ekranlanmamış yapıda. Her iki kablo ailesinde yüksek saflıkta oksijenden arındırılmış bakır kablolar, PVC yalıtkanlarla kaplanmış. Ekranlanmamış modellerde birbirine sarılan kablolar özel elastik bir PVC malzeme ile kaplanarak tüketicilere sunulurken, ekranlı modellerde araya bir de EMI/RF kalkanı giriyor. Kabloların 1.5mm ve 2.5mm kesite sahip iletken versiyonları var. Dediğim gibi hem ekranlı hemde ekransız versiyonları da mevcut. Ben 2.5mm kesite sahip modellerin hem ekranlısı hemde ekransız versiyonunu hemde 1.5mm modelini tedarik ettim.

Hifi dünyası açısından genelde kısa mesafeli kullanımlar söz konusu olduğundan ekransız kabloların kullanımında genel olarak bir sorun olmuyor. Ancak ev sinema sistemleri gibi çok daha uzun mesafelerin katedildiği kullanım alanlarında ekranlı kablolar kullanmak daha makul mantıklı bir seçenek. Benim açımdan işin içerisine bilgisayar sistemlerinin girdiği yerlerde de ekranlı kablo kullanımının daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Aslına bakarsanız aynı kablonun ekranlı ve ekransız versiyonları arasında kıyaslama yaptığınızda çok fazla fark duyabilmek kolay değil. Sistemin seviyesi yükseldikçe farklar biraz daha duyulabilir oluyor bana sorarsanız. Ekransız kabloların daha dinamik çaldığına dair genel bir görüş olsa da, bunu tespit etmek için ciddi ciddi odaklanmak gerekiyor. Bu noktada ben çoğu zaman ekranlı kablo kullanıp geçiyorum ne yalan söyleyeyim. Özellikle de elektrik kablosu ve ara bağlantı kabloları söz konusu olduğunda. Uzun yıllardır aynı anlayışı hoparlör kablosunda da devam ettirmeye çalışıyorum.  Bu konuda doğru veya yanlış diyerek bir çıkarım yapmak zor. En güzeli kendi sisteminiz özelinde denemeler yapmak.

Ben kablolar elime geçince kendi masaüstü sistemimde ve stereo sistemimde denemeler yaptım tabii ki. Masaüstü sistemimde 1.5mm kabloları tercih ettim. Belirli dönemlerde aktif hoparlör ile mini bir hifi sistem arasında geçiş yaptığım masaüstü sistemimde Ivox kabloları farklı alanlarda deneme fırsatım oldu. Oyun, sinema ve tabii ki müzik. Öncelikle kabloların alt frekans başarısı gerçekten takdire şayan. Özellikle de bu tarz kullanım senaryoları için. Patlama sahneleri veya oyunlarda savaş sahnelerinde bu tarz etkiler insanı olayın içerisine daha fazla sokuyor. Benim gibi bilgisayar sisteminde özel bir subwoofer kullanmayan meraklılar için bu efektlerin klasik bir stereo hoparlörden elde edilmesi gerekiyor ve alt frekansları biraz dominant kablolar mutlu ediyor. Ivox kablo işte tam bu türden bir kablo.

İş müzik dinlemeye geldiğinde ise detay seviyesi hiç fena değil. Alt frekanslar biraz önde ama etkisi abartılı boyutlarda değil. Üst frekanslarda gayet detaylı bir sunuma sahip. Kullandığım sistem eski nesil bir Triangle Titus hoparlör ve bunu sürdüğüm solid state yapılı bir amplifikatör. Sistem bilgisayar sistemine opsiyonel olarak Asus Esssence STX II ses kartı veya iFi Audio Nano iDSD DAC ile bağlı durumda. Bu arada gelecek günlerde  sizlere Asus Esssence STX II ses kartı ile alakalı da kısa bir inceleme yazacağım. Bu kart okuyucularımızdan Sn. Yaşar Bey tarafından gönderildi. Kendisine de teşekkür ediyorum. Bu bahsettiğim 1.5mm kesitli kabloların ekransız olan versiyonunun yaklaşık fiyatı 5,5 TL civarlarında. Ben yaklaşık 1 metre uzunlukta kablo kullandığım için bu kabloların maliyeti yaklaşık olarak 11TL seviyesinde. Eğer aynı kablonun ekranlı olan versiyonunu tercih etmek isterseniz  yaklaşık 7 TL seviyesinde bir harcama yapmak gerekli durumda. Açıkçası bilgisayar kullanımı senaryosunda dediğim gibi ekranlı kablo tercih ediniz.

Gelelim hifi sistemi tarafına. Burada 2,5mm kesitli kabloları kullandım. Bu tarafta ekransız kablo tercih ederseniz ödemeniz gereken tutar 8TL iken ekranlı versiyonu ise 10TL oluyor. Fiyatlar görebildiğim kadarı ile bulk olarak satılan muadili ürünler ile benzer seviyelerde. Tabii ki benimki gibi ortalamanın az üzerinde sistemlerde bu tarz kablolar çok tercih edilmiyor ancak bir fikir verebilmesi açısından bu tarz denemelerin mümkün olan en üst sistemlerde yapılmasında tabii ki fayda var. Bu tarz kablolar hifi dünyasına yeni giriş yapıp fazla bütçesi olmayan meraklılar için ilginç bir seçenek iken, farklı bir şeyler denemek isteyen benim gibi meraklılar açısından da cazip.

1.5mm kesitli kablo modelinde olduğu gibi 2.5mm kesitli modellerde de alt frekansların etkisi oldukça ön planda. Bu durum çok abartılı bir seviyede değil. Basların etkisinin artması tabii ki bazı meraklılar için tercih sebebi. Ancak üst model kablolarda alt frekanslardaki mikro detay seviyesini beklememek lazım. Aslında kablonun sunumunda her frekans aralığında bunu söyleyebilmek mümkün. Orta ve orta alt frekanslar hiç fena değil. Ben üst frekansların biraz daha ön planda olmasını severim. Buradaki denge hiç fena değil. Sahne yine bu seviyelerde bir kablodan beklenmeyecek şekilde başarılı. Bas etkisi biraz ön planda derken bir yanlış anlaşılmanın önünü de hemen alayım, merak etmeyin hoparlörünüz bir subwoofer’a dönüşmüyor. Denge bir şekilde iyi tutturulmuş.

Ben bu kabloları Altec Lansing Model 15 hoparlör ile Luxman MQ60 kombinasyonu ile dinlediğimde ise daha da keyifli bir sonuç elde ettim.  Altec Lansing Model 15’in devasa bas sürücülerini beslemek konusunda bu kablolar harika iş yaptılar. Hoparlörlerin aktif x-over ayarlarından da tizleri bir miktar yükseltince ortaya çıkan sonuç gayet tatmin edici oldu. Açık konuşmak gerekirse bu tarz sistemlerde modern anlayışa sahip kablolar her zaman iyi sonuç veremiyorlar. Sisteminde bu tarz bir hoparlör ampli kombinasyonu tutan insanın beklentileri aslında bayağı bellidir. Rock müzik dinlerken ön planda baslar duyma ister, müziğin sesini açmak istersiniz. Yok orta frekans sıcaklığı, yok mikro detay seviyesi gibi olaylara bakmak yerine dinamizm ve müziğin heyecanını hissetmek daha önem kazanır. Bu kablolar bunu kesinlikle sağlıyor.

Ivox kabloları kendi sistemlerimde denerken aslına bakarsanız bunlarla alakalı bir şeyler yazmak gibi bir düşüncem yoktu. Hiç beklenmedik bir sistemde hiç beklenmedik sonuçlar alınca birkaç satırda olsa düşüncelerimi paylaşmak istedim. Bu tarz kabloların ağırlıklı pazarı ev sineması sistemleri olsa da, hifi sistemlerde de ilginç sonuçlar elde edilebiliyor. Bunu geçmişte defalarca yaşamış bir insan olarak her ürüne bir şans vermek gerektiğini düşünüyorum. Dediğim gibi vintage ürünler ile oluşturulmuş bir sistemde gerçekten heyecan verici bir performans elde etmeyi başardım. Dediğim gibi yazıyı bir ön bakış amacı ile yazdım bakın piyasada böyle bir kablo varmış demek için.  Bir bakarsınız ilerleyen dönemlerde bu kabloları farklı bir şekilde görürüz. Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda yerli üreticilerin gerçekten başarılı olma potansiyeli olan ürünlerini deneme fırsatım olmuştu. Maalesef ürünlerin kendisinden değil, pazarlama konusunda ve müşteri ilişkileri konusunda yaşanan sıkıntılar yüzünden bu ürünler ve dolayısıyla markalar kalıcı olamadılar. Umarım geçmişteki hayatlardan ders çıkartılarak ilerleyen yıllarda başarılı yerli ürünler görebiliriz.

Tags: ,