Oyaide Tunami II SP-Y ve Tunami Terzo RR Bölüm 2

Şidmi hoparlör kablosuna bir bakış atalım. Tunami II SP-Y oksijenden arındırılmış bakır ile üretilmiş bir kablo. Kablo önce ısıtılarak arkasında da soğutularak ısıl işlemden geçiriliyor ve hoparlör kablosunun ana malzemesini oluşturuyor. Bu kablo üzerine özel bir yalıtım malzemesi uygulanıyor. Bu malzeme titreşimleri önlemesinin yanında kablo içerisindeki iletkenlerin kaynaştırılması konusunda etki ediyor. Aynı zamanda bu bölümün altında ciddi bir ekranlama kullanılmış. 3 katlı olduğu belirtilen bu ekranlama sistemi kablonun dış etkenlerden soğurulması amacını taşıyor. Kablonun dış görünüşü oldukça şık. Seramik beyazı dış koruma kılıfı ve kablo üzerindeki aksamın metal rengi ortaya çok hoş bir görüntü çıkartıyor. Oyaide Tunami II’nin bizim test ettiğimiz versiyonu spade (yengeç) uçlara sahip ancak banana konektör seçeneği de mevcut. Spade seçeneğini ben genelde testlerde pek sevmiyorum ancak Oyaide’nin konektörleri gayet başarılı ve uzun zaman sonra ilk kez amplifikatörümün girişine tam oturan bir konektör gördüm. Oyaide’nin kendi özgün konektörlerini kullanması firmaya önemli bir avantaj sağlıyor olabilir…

Tunami oldukça havalı bir kablo ve gerçekten şık gözüküyor. Oldukça kalın olmasının etkisi ile kolay eğilip bükülmüyor. Bu bir avantaj ancak çok alengirli rack sistemlerinde kabloyu bir yerlerden geçirirken sorun yaşayabilirsiniz. Uzatmadan hemen performansa gelelim,

Uzun yanma sürecinin ardından kabloyu tek başına denemeye başlıyorum. Josefine Cronholm – Songs Of The Falling Feather CD’sine bir bakalım. Josefine Cronholm 1971 doğumlu İsveçli bir müzisyen. İsveçli olmasına rağmen Danimarka’da Kopenhag şehrinde yaşıyor. Aslında her iki ülkede de tanınıyor. 2002 ve 2004 yıllarında Danimarka’nın yerel Caz Grammy’sini kazanmış. 2003 yılında ise kendi ülkesi İsveç’te en iyi caz solisti seçilmiş. Cronholm’un ilk albümü “Wild Garden” İskandinav coğrafyasında bayağı başarılı olmuş. Bu yıllarda babasını kaybetmiş ve ikinci oğlu dünyaya gelmiş. Hal böyle olunca müzik kariyerine bir ara vermiş. Cronholm, Avrupa açılımını ACT plak firması ile yapmaya karar vermiş. Cronholm, İsveç’in ormanlarla kaplı coğrafyasında büyümüş ve CD kitapçığındaki ifadesine göre bu sessiz, dingin ortamda kimse onu duymadan şarkı söylermiş. Albüm tam anlamıyla öylesine bir albüm, son derece dingin ve sakin bir yapıda. Josefine Cronholm neredeyse fısıldar gibi söylemiş şarkıları. Bütün sözler ve besteler kendisine ait ve tüm albümde bahsettiğim sakin hava etkili. Vokaller oldukça ilginç. Bazen müzik ile fasılalı bir nevi aksak yapıda ilerliyor, bazen de sanki enstrümanmış gibi kullanılıyor. Sözler biz sıcak ülke insanları için biraz depresif sayılabilir. Ancak insanın içini kesinlikle geçirmiyorlar. Kayıt başarılı. Sahne geniş, tonlar özellikle de vokaller kulağıma gayet hoş geliyor. Arka plandaki yaylılar belli belirsiz değil odaklandığınızda melodilerin içerisine girmek mümkün.

June Christy – The Cool School. Capitol PPAN T1938 LP Pure Pleasure LP.. June Christy gen yaşlarda ilk orkestra deneyimini kazanıyor.Boyd Raeburn ve Benny Strong orkestralarında çalışan Christy, Strong’un orkestrasının New York’a taşınmasıyla orkestradan ayrılmak zorunda kalıyor. Kariyerindeki asıl önemli adım meşhur Anita O’Day’in Stan Kenton Orkestrasından ayrılması sayesinde atılıyor. Seçmelere giden ve beğenilen June Christy bu yeni adımda ismini değiştiriyor. Gelelim “The Cool School” albümüne. 1960 yılında yayınlanan albüm aslında konsept olarak çok ilginç. Albümde June Christy çocuk şarkılarını yorumlamış. Christy’e Joe Castro Quartet eşlik etmiş. Pure Pleasure tarafından basılan plak oldukça ilginç bir seçim. İlk bakışta hadi canım bunlar çocuk şarkısı demeyin. Zaten yukarıdaki şarkıların besteci kısımlarına baktığınızda olayın pek basit olmadığını görebilirsiniz. Şarkılar June Christy’nin ilginç ses tonuyla oldukça etkileyici hale gelmişler. Çok dikkat çekici bir albüm. Plak baskısı neredeyse her zaman ki gibi müthiş. Farklı bir caz tarzı ama son derece eğlenceli. Detay seviyesi ve özellikle vokaller yine dikkat çekici. Sistemimde uzun senelerdir kullandığım kablo yerine bununla kaldığım yerden devam edebilirim. Sahne geniş bu plakta olması gerektiği gibi. Eğlenceli bir performans ev işinde mutlu bir tablo :)

Artık her iki kabloyu beraber dinleme zamanı…

Byron Janis – Prokofiev Piano Concerto No3 Rachmaninoff piano Concerto No1. Mercury Records LP 130525 Plak arşivimi karıştırırken, bulduğum bu plak hem kaydı hemde etkileyici duygusu ile dikkatimi çekti. Amerikalı piyanist Byron Janis’in Moskova filarmoni orkestrası ile birlikte soğuk savaş döneminde kaydedilmiş bu eser, Rachmaninoff’un pek bilinmeyen 1.piyano konçetosunun yanısıra Prokofiev’in folk öğeleriyle süslenmiş 3. piyano konçertosunu içeriyor. Kayıt 35mm filmlerden plağa aktarılmış. Bu plak aynı zamanda 180 gr formatında Mercury Living Presence: Russian Recordings setinin içerisinde de bulunuyor. Plağın ilk baskısıyla yeniden baskısı arasında bazı farklılıklar var. Açıkçası yeni baskı plak biraz daha detaylı çalıyor. Bu senelerin verdiği yıpranmadan çok yapılan remaster çalışmasının başarısını gösteriyor. Ben hem eski baskıyı hemde yeni baskıyı dinliyorum. Her iki kablo ile. Detay seviyesi daha da iyileşiyor, sahne etkisi daha belirgin hale geliyor. Evet tek tek kablolarla etki gayet güzeldi ancak birlikte her şey daha belirgin.

Sonuç olarak Tunami Terzo RR ve Tunami II SP-Y kendi başlarına çok başarılı iki kablo. Tasarımları, görünüşleri çok şık ve güzel. Ancak bu güzelliğin altında Japon firmanın metal iletkenler için yaptığı çalışmalar var. Her iki kabloda çok ucuz sayılmaz ve giriş seviyesindeki sistemler için biraz(cık) pahalı denilebilir. Orta segment sistemler ve daha yukarısı için denenmesi gereken başarılı kablolar.

Oyaide Tunami II SP-Y ve Tunami Terzo RR
Oksijenden arındırılmış bakır hoparlör kablosu ve interconnect kablosu
Fiyatlar: 725 Dolar + KDV / 350 Dolar +KDV
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com 

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: