Kubala-Sosna Elation! Serisi Kablolar Bölüm III

İkinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tamam şimdi biraz eğlenelim. İlk önce Kondo ara bağlantı kablosu sisteme takılı iken Ray ile kör test yapmaya karar verdik. Gözleri kapatılmış halde en uçtaki enstrüman seslerinin yerlerini sağ ve sol kolları ile göstermesini istedim. Şarkı bittikten sonra hızlı bir şekilde “Elations” ara bağlantı kablosunu taktım. Kör testi tekrarladık. Ray yine enstrümanların yerlerini işaret etti ancak bu kez iki kolunun arası neredeyse 30 santimetre kadar daha fazla açılmıştı!

Peki elektrik ve hoparlör kablolarını taktığımızda ne oldu? Aslında sahne daha fazla genişlemedi ancak air, doygunluk ve zamanlama etkisi arttı ve sistemin müziğe daha iyi tepki verdiğini gördük. Sanki hernhangi bir neneyi temizlemiş ve parlatmış gibi. Tekrar ara bağlantı kablolarının gerçek bir yıldız olduğu sonucuna vardık. Ara bağlantı kabloları sistemde kullanılan tüm kablolamanın toplamından daha etkili oluyor. Ara bağlantı kablolarının etkisini anlatmak için tanınmış bir Amerikalı hi-fi editörünün, çok tanınmış ve oldukça sık kullandığı cümlesini tekrar etmek uygun olur; “daha orada, orada”. Bu cümleyi şu şekilde değiştirmek istiyorum. “daha burada, burada”. Kabloların performansı sayesinde müziğin içerisine daha iyi girdiğimizi söylemeliyim.

Hemen her dinleme açısından ve çaldığımız her şarkıda “Elation” kabloları kullandığımızda performans artışı gördük. Bu dinleme seanslarına katılan herkeste bilimsel olmayan bir reaksiyon vardı; – kocaman bir gülümseme! Tüm denemelerimde yanımda bulunanlar bu “Elation/Gurur” u paylaştı. Bir gün bir koli teslim etmeye gelmiş olan DHL elemanını sistemi dinlemeye ve hızlı bir karşılaştırma yapması için oturttum. Tepki aynıydı, büyük bir gülümseme ve ardından “Ne yaptın?” (ç/n İngiltere’de Mike’ın mahallesinde teslimat yapan DHL elemanı olmak isterdim!…)

Şimdi de “abartı sanatından örnekler” zamanı. Bir süredir ana cereyandaki sigortaların sesini dinlemeye koyuldum. Hemen tımarhaneye telefon etmeyin, aradaki farkları gerçekten duyabilirsiniz. İngiltere’de 3 girişli ve 13 amperli prizler kullanıyoruz. İçlerinde de bir sigorta var. Boş kaldığım bir günde şeytan dürtüp farklı sigortalar deneyip aralarındaki ses farklarına bakmaya karar verdim. HiFi Tuning’in yaptığı altın bir sigorta, Furutech’in yaptığı ve kriyojenik prosese tabi olmuş bir sigorta ile normal bir İngiliz standardı 13 amplık bir sigorta.

Standart sigorta ile müzik dinlerken biraz parlaklık eksikliği hissediliyor, genel sistem performansı sıkıcı, yorgun ve yavaş geliyordu.. Altın sigorta ile ise, aman Allahım! Kesinlikle daha iyiydi. Bu durumu açıklamak için en uygun tanım genel etkinin muhtemelen daha tatlı hale geldiği olacaktır. Şimdi ise sıra Furutech’lerde. Sonuç daha da iyi, daha enerjik ve gövdeli bir performans. Neler oluyor? Tabii sigortalar ana cereyandan cihazlara gelen empedansı değiştiriyorlar. Ve bu sonuç beni prizlerdeki sigortaları tamamiyle kaldırsam nasıl bir sonuç elde ederim sorusuna doğru itti…

Şimdi İngiliz standartındaki elektrik kablosu konektörlerini Avrupa Shuko konektörleri ile değiştirerek sigorta olmadan denemenin vakti geldi. Hızlı bir şekilde Furutech marka altı girişli bir elektrik dağıtım priz sistemi satın aldım. Cihaz bağlayacağım “Elation” kablodaki İngiltere standartındaki sigortalı konektörü sökerek yerine Furutech’in altın kaplamalı uçlara sahip Shuko konektörünü taktım. Voila, ileriye doğru bir adım daha. En iyi sese sahip olan sigorta, olmayan sigorta! Tüm cihazların içerisinde kendi sigortaları var, ayrıca evlerimizin ana girişinde de sigortalarımız var dolayısıyla fazladan önlam almamızın gerekli olmadığını düşünüyorum. Muhtemelen de tüm cihazlarımızın topraklarını bir tek yerde birleştirmek sistemimize de faydalı olur. Ancak insan güvenliliğinin en önemli konu olduğunu unutmayalım ve ehli olmadığınızı düşünürseniz elektrik tesisatınızla oynamayın.

Sistemimdeki tüm ekstra sigortaları çıkartmam gerçekten çok daha iyi performans almamı sağladı. “Elation” kabloları bu şekilde kullanmam ise performansı daha da yukarılara taşıdı. O zaman bu şaşırtıcı kabloların içerisinde ne var? Bu karmaşık teknolojiyi anlamanın en iyi yolu Kubala-Sosna web sitesindeki teknik açıklamaları okumak.

Tüm bu denemelerin sonrasında size olan biteni söylemeliyim. Steven Spielberg’in “Jurassic Park” filmini hatırlıyor musunuz? Oyuncuların karşı tarafa geçmek için elektriği kesilmiş tel örgüye tırmandığı sahneyi gözünüzün önüne getirin. Tellere tekrar elektrik verilmeden önce karışıya geçebilek için adeta yarışıyorladı. Tellere tırmanan son oyuncu küçük bir çocuktu. Tam bu sırada tellere elektrik verilmişti ve onu havalara fırlatmıştı. Dimdik olan saçları ve ağzından gelen duman ile şunu diyordu; Vay be!

Bence, film çekimleri bittiğinde , Bay Kubala Ve Bay Sosna bu filmdeki tel örgüyü meydana getiren kabloları satın aldılar ve “Elation” ismini verdikleri yeni kablolarının içine koydular. Bu fimde gözlerini açıp da WOW! diyen çocuk gibi siz de bu kabloları dinlediğinizde aynı tepkiyi göstereceksiniz. Evet gerçekten o kadar iyiler.

Mike Valentine

Birinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: