Atlas Cable Hyper 2.0, Hyper 3.5 ve Equator 2.0

Atlas Cables firmasının ürünlerine bakış attığımız yazı dizisinde son olarak hoparlör kablolarına bir bakış atacağız. Geçtiğimiz haftalarda firmanın özellikle fiyat/performans oranlarının yüksek olduğunu düşündüğüm farklı ürünleri incelemiştik. Bu yazımızda ise hoparlör kablolarına daha doğrusu sizler için seçtiğim 3 farklı modele bakacağız. İlk olarak Hyper 2.0 modeli ile başlamak istiyorum.

Hyper 2.0, yüksek saflıkta oksijenden arındırılmış bakır teller ile üretilmiş bir hoparlör kablosu. 2.0mm² çapındaki iletken tellerin di-elektrik Teflon temelli PTFE malzemesi ile kaplandığı kablo firmanın Z-plug adını verdiği konektörler ile donatılmış. Bu konektörler lehim gerektirmeden soğuk kaynak ile kablolar ile birleştirildiği için kablonun kapasitans değerlerinin oldukça düşük olduğu firma tarafından özellikle belirtiliyor. Kablolar çok sayıda iletken tel birleştirilerek üretilmiş ve her katman ayrı şekilde ekranlanmış. Kablonun dışından bakıldığında siyah renk bir tasarım ön plana çıkıyor ve konektörlerde bu görüntüyü destekliyor. Yazı yazıldığı sırada Haziran 2017’de Atlas Cable Hyper 2.0 hoparlör kablosu 358 Sterlin karşılığında KDV dahil 1.603TL’lik bir fiyat etiketine sahip idi. Peki kablonun performansı nasıl.

Atlas Cable Hyper 2.0 hoparlör kablosu denemelerimde hem yeni hemde eski hoparlörler kullandım. Böylelikle elimdeki imkanlar ölçüsünde kabloyu farklı senaryolarda deneme fırsatım oldu. Hoparlör kabloları sistemlerimizde kullandığımız en uzun kablolar olduğu için dış gürültülerden ve kirlilikten etkilenmesi en olası ürünlerdir. Özellikle düşük güçlü lambalı ampliler kullanan meraklılar için ekranlama önem kazanır. Atlas Cables ürünlerinde ekranlama dengesi bence çok iyi kotarılmış. Hyper 2.0 içinde aynı şeyi söyleyebilirim. Ekranlama hem gürültülerin sistemin performansını düşürmesini engellerken, sesin önüne herhangi bir perde indirmiyor. Kablonun en önemli başarısı alt frekanslarda gözüme çarptı. Olay abartıya kaçmadan son derece etkileyici bir performans elde ettim. İstisnasız her hoparlörde bu durumu tespit ettiğimi söyleyebilirim. Alt frekanslar toparlanıyor ve etkisi artıyor. Bunu yaparken farklı frekanslarda geri plana düşmüyor. Bu çok önemli ki, tizler açık ancak aşırı parlak değil, orta frekans vurguları da gayet başarılı. Sahne seven okuyucularımız için vbu kablo oldukça vaatkar.

Atlas Cable Hyper 3.5 hoparlör kablosu ikinci test kablomuz. Aslına bakarsanız Hyper 2.0 modeli ile benzer bir tasarım anlayışına sahip olan kablo yine yüksek saflıkta oksijenden arındırılmış bakır teller ile üretilmiş. Kablo, 72 adet 0.25mm² kesitli iletken telden üretilmiş ve Teflon temelli PTFE malzemesi ile kaplanmış. Kablolar özel bir titreşim önleyici madde ile kaplanarak firmanın Hyper serisi kılıflarının içerisine konulmuş. Kablolar firmanın geleneksel lehim gerektirmeyen konektörleri ile tamamlanmış. Bu konektörler son derece kaliteli gözüküyor. Tabii ki kabloların banana veya yengeç konektör seçeneklerinin yanında bi-wiring varyasyonları da mevcut. Haziran 2017 itibarı ile Atlas Cable Hyper 3.5 hoparlör kablosu 360 Sterlin karşılığında KDV dahil 1.612TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Kağıt üzerinde baktığınızda her iki kablo arasındaki fiyat farkına bakıp sadece konektörleri için bile  Hyper 3.5 modelini seçerim diyebilirsiniz.

Gerçekten de aradaki 10Liralık fark karşılığında çok daha kaliteli gözüken konektörler ile donatılmış bir kablo satın alıyorsunuz. Ancak işler hifi dünyasında böyle yürümüyor maalesef.

Atlas Cable Hyper 3.5 hoparlör kablosu “2.0” versiyonundaki genel karaktere sahip. Genel detay seviyesi, üst frekansların açıklığı, tonlar ve alt frekans performansı benzerlik gösteriyor. Ancak her iki kabloyu farklı hoparlör ve ampli kombinasyonlarında denediğinizde küçük farklılıklar duyabiliyorsunuz. Örneğin solid state ampliler ile yaptığım denemelerde Atlas Cable Hyper 3.5 ile daha iyi sonuçlar elde ettim. Ancak bu sonuçları elde edebilmek için neredeyse sistemi pür dikkat dinlemem gerekti. Pek haz etmesem de, test plaklar dinledim. Örneğin Smoke & Mirrors Percussion Ensemble topluluğunun ilk albümünde yaptığım denemelerde amplilerin güç seviyesi arttıkça en azından çoğu zaman “3.5” versiyonu ile özellikle mikro detay ve alt frekans çözünürlüğünde daha iyi sonuç elde ettim ancak düşük güçlü lambalı ampliye geçiş yaptığımda Hyper 2.0 modeli bana daha dinamik bir performans verdi. Burada bir genelleme yapabilmek çok kolay değil. Konu ile alakalı teknik bir açıklama yapabilmekte mümkün değil doğruyu söylemek gerekirse. Bu durumlarda her zaman en güzeli kendi sisteminizde denemeler yapmanız. Ancak geniş kitleler için her iki kablodan bir tanesi seçilecek ise Atlas Cable Hyper 3.5 daha kuvvetli bir aday diyebilirim.

Denemelerimdeki son kablo ise Equator 2.0 modeli. Daha önce yayınladığımız ara bağlantı kabloları testlerimizi okuduysanız aynı serinin interconnect modeli tam anlamı ile bir fiyat performans canavarı olarak gözüme çarpmıştı. Bakalım hoparlör kablosunda da benzer bir durum sözkonusu olacak mı? Equator 2.0, 2mm² çapında iletkenler ile üretilmiş bir kablo. Oksijenden arındırılmış bakır iletkenler diğer iki modelin aksine yüksek yoğunluklu PEF di-elektrik malzeme ile kaplanmış. Bu malzeme ucuz kablolarda karşımıza çıkan PVC veya polietilen kaplamalara göre daha başarılı bir yalıtkan malzeme. Kabloların iç yapısına pamuk ipliğinden üretilmiş bir katman da eklenmiş. Kablo firmanın daha uygun fiyatlı ürünlerinde gördüğümüz ancak yine soğuk kaynak ile birleştirilmiş konektörlere sahip. İnci beyazı bir kılıf ile sonlandırılan kablonun fiyatı Haziran 2017 itibarı ile 152 Sterlin karşılığında KDV dahil 680TL. Hifi dünyası gözönüne alındığında makul mantıklı bir fiyat etiketine sahip kablo bakalım nasıl bir performans ortaya koyacak.

Tabii ki detay seviyesi yönünden Hyper serisi kablolara göre geride kalan Equator 2.0 modeli fiyatına bakacak olursak beklentileri kesinlikle karşılıyor. Bu kablonun belki alt frekans çözünürlüğü üst modeller kadar etkileyici değil. Üst frekansların açıklığı ve detayı ise gayet başarılı ve üst modellerden çok keskin çizgiler ile ayrılmıyor. Ancak olay orta frekanslara geldiğinde işlerin rengi değişiyor. Diğer iki modele göre orta frekansları biraz daha önde olan kablo, çok hafif bir kolorasyona sahip. Firma özellikle orta frekansları ön plana çıkartmış ve bu durum belki üst ssegmentteki bir üründe eleştiri konusu yapılabilirdi ancak kablonun giriş seviyesi ve onun bir tık üzerindeki sistemleri hedeflediğini düşünerek bu durumun kabloyu farklılaştırdığını düşünüyorum. Bu bahsettiğim etki, yani orta frekansların biraz ön planda olması konusunu anlatabilmek çok kolay değil. Çünkü küçük bir dokunuş yapılmış neredeyse belli belirsiz. Özellikle giriş seviyesinde keskin seslere sahip ampli – kaynak kombinasyonu kullanan meraklılar bu kabloyu mercek altına alsınlar. Sahne konusunda da boyundan büyük bir başarıya sahip Equator 2.0.

Kablo testlerinde her zaman hoparlör kabloları konusunda bir karar vermek benim için zor olmuştur. Hele ki, aynı markanın 3 farklı kablosunu birbiri ile kıyaslayıp bir sonuca varmak gerçekten kolay değil. Oldukça fazla sök tak ardından kendi gözlemlerimi sizlerle paylaştım. Atlas firmasının Equator serisi bir kez daha fiyat performans açısından beni etkilemeyi başardı. Equator 2.0 belirli bir segment sistemler düşünülerek hazırlanmış bence fiyatının hakkını tam olarak veren bir kablo. Hyper serisine geldiğimiz zaman ise burada biraz deneme yapmak gerekiyor. Kağıt üzerinde hatta bu sayfadaki fotoğraflara baktığınızda Hyper 3.5 daha etkileyici bir kozmetik görüntüye sahip olsa da -özellikle de konektörler noktasında- farklı bir sistemde “2.0” modeli daha keyifli bir performans sunabiliyor. Ancak her iki kablo içinde performans anlamında çok başarılılar diyebilirim.

Atlas Cable Hyper 2.0, Hyper 3.5 ve Equator 2.0
Teknik özellikler ve seçenekler için lütfen ülke mümessilinin web sitesine bakınız.
Fiyatlar: Bilgi için inceleme yazısının içeriğine bakınız
Temsilci: Art Of Sound / www.artofsound.com.tr