Atlas Cable Equator Integra, Hyper Integra ve Hyper dd Duo RCA Kablolar

Geçtiğimiz günlerde Atlas Cable firmasının Element SC serisi USB kablosu incelemiş ve farklı ürün gruplarını da mercek altına alacağımızı söylemiştim. Bu yazımızda firmanın interconnect yani ara bağlantı kablolarına bir bakış atacağız. Firmanın belki de en tanınmış kablo serisi olan “Mavros” veya “Asimi” modelleri yerine ben daha çok fiyat / performans konusuna yönelik ürünlerinden bir seçim yapmaya çalıştım.

Atlas Cable firmasının ara bağlantı kablosu serileri “Element” serisi ile başlıyor. Bunların hemen ardından “Integra” ve hemen arkasından “Hyper” serisi ile devam ediyor. Sonrasında ise üst-orta ve üst sınıf kablolara geçiş yapılıyor. Ben bu yazım için “Integra” ve “Hyper” serisinden ürünler seçtim. Belki ilerleyen dönemlerde farklı serilerden ürünleri de konuk ederiz. Yazımızda ilk olarak seçtiğim modelleri yakından tanıyıp arkasından da performanslarına göz atacağız.

İlk olarak Equator Integra RCA analog kablo ile başlayalım. Her zaman fiyat/ performans konusunu yazılarımın sonlarında tartışırım. Bu kez yazıların başlarında fiyatları vermek istiyorum. Daha sonra ise performanstan bahsedeceğim. Equator Integra RCA analog kablo Mayıs 2017 itibarı ile 89 Sterlin, Türk parası karşılığı ile ise yaklaşık 400TL’lik bir fiyat etiketine sahip.

Equator Integra, üreticinin Integra adını verdiği manyetik olmayan özel bir RCA konektörü ile donatılmış.Bu konektörler ile kablo lehim olmadan firmanın soğuk kaynak olarak belirttiği bir yöntem ile birleştirilmiş. Bu sayede arada hiçbir ek olmadan kesintisiz bir sinyal yolu oluşturuluyor. Kablo kendi içerisinde 80 yüksek kaliteli oksijenden arındırılmış bakır telden üretilmiş. Kablo kısmı iki kat ekranlama ile RFI (Radyo frekansı parazitleri) korumasına sahip. Kablo tasarımına merkeze sinyali aktaran 80 telden üretilmiş ana hat yerleştirilmiş bunun üzerine ekranlama yapılmış ve geri besleme hattı bu ekranlamanın çevresine yerleştirilmiş. kablo ise son yıllarda karşımıza bol bol çıkan PEF veya özel polietilen kaplama ile korunmuş.

Integra serisinde DIN-RCA kablosu gibi özellikle bazı eski ve güncel Naim cihazlar ile kullanabileceğiniz kablolardan, pikap kablosu gibi geniş bir yelpaze bulunuyor.

Bu yazıda ikinci olarak mercek altına alacağımız kablo ise Hyper Integra RCA Analog kablo olacak.  Mayıs 2017 itibarı ile 151 Sterlin, Türk parası karşılığı ile ise yaklaşık 700TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Üreticisi Atlas Cable tarafından özellikle orta seviye sistemler için önerilen kablo koaksiyel tasarıma sahip. 95 tel ile oluşturulan sinyal hattı %99.997 saflıkta  oksijenden arındırılmış bakır telden üretilmiş. Bu kablo %90 saflıkta  oksijenden arındırılmış bakır  ekranlama ile RFI’dan korunuyor.

Kabloların işlenmesi sırasında OCC (Ohno Continuous Casting) adı verilen bir teknoloji kullanılmış. Son yıllarda farklı isimlerle aynı prensibe göre üretilmiş kablolar görüyoruz. Bu üretim teknolojisi bakır veya gümüş kabloların çok yüksek saflıkta işlenebilmesini sağlıyor.

Kablo yine özgün konektörlere sahip. Bu konektörlerde lehim olamadan soğuk kaynak ile bütünleştirilmiş. Firmanın kesintisiz bir sinyal hattı oluşturmak için kullandığı bu teknolojiyi neredeyse tüm kablolarında görüyoruz.

Yazımızın üçüncü kablosu ise Atlas Cable Hyper dd Duo RCA Analog kablo olacak. 244 Sterlin karşılığı yaklaşık 1.100TL fiyat etiketine sahip olan bu kablo, tasarım anlamında üst serilerden alıntılara sahip. Kablonun merkezinde 4 nüveli bir sinyal iletim hattı oluşturulmuş. Kablolar çok yüksek saflıkta yukarıda bahsettiğim OCC tekniği ile üretilmiş bakır yapılar. Bu yapı özel Polietilen kapsüller ile kaplanmış. Mavros ve Asimi serilerinden elde edilen deneyimlere göre ekranlanmış kablolarda ortaya çıkan problemlerin önüne geçilmesi için ekranlama tasarımı daha alt serilere göre tamamen elden geçirilmiş olan Hyper dd Duo ekranlaması bakır ve Myler karışımında üretilmiş. Böylesine bir ekranlamanın bir şekilde kıvrılabilir olmasının sağlanması için kullanılan teknolojilerde üst modellerden alınmış. Uzun lafın kısası Atlas Cable Hyper dd Duo serisi, üst modellerde kullanılan teknolojilerin bir bölümünü daha makul mantıklı fiyatlara tüketicilere sunuyor. Bu arada yazıdaki fotoğraflara baktığınızda Hyper Integra ve Hyper dd Duo tasarımları ve dış görünüşleri birbirine benziyor olsa da, kablo yapıları tamamen farklı…

Ek bir not olarak Atlas kablo için teknik konuların derinliklerine girmek isteyen okuyucularımız, markanın Türkiye mümessili olan Art Of Sound tarafından çevrilen teknik makalelere buradan ulaşabilirler.

Bir parantez açıp Art Of Sound firması tarafından bana bonus olarak gönderilmiş ancak yazının performans bölümüne dahil etmeyeceğim giriş seviyesinden “Element” dengelenmiş XLR analog kablodan da bahsedeyim sizlere. Geçmişte XLR bağlantıyı daha fazla cihazda görür iken günümüzde bir çok cihazda hatta dual mono tasarıma sahip olan cihazlarda bile nadiren görmeye başladık. Bunun en önemli sebebi, kaynak cihazlardaki değişim diye düşünüyorum. Özellikle giriş seviyesinde örneğin DAC’larda XLR çıkışlara çok fazla denk gelmiyoruz. Zaman içerisinde bu tarz kablolar daha spesifik ve daha üst cihazlarda kullanılmaya başladılar. Hali hazırda daha uzun mesafeleri geçmek için en iyi çözüm olan bu tasarımlar aynı zamanda üst sınıf cihazları birbirlerine bağlamak içinde en iyi çözüm.

Çok yüksek fiyatlı XLR kablolara bir alternatif olabilecek Atlas Cable Element XLR Analog kablonun fiyatı 231Sterlin karşılığı KDV Dahil yaklaşık 1.000TL. Göreceli makul fiyatına göre müthiş sağlam gözüken konektörleri ile bu tarz bir kablo arayışındaki okuyucularımız için alternatif olarak kenarda bulunsun…

İsterseniz şimdi ses performanslarına bir bakış atalım…

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız