Analiz: Technics SL-1200G/GAE


Her yıl Amerika’da düzenlenen CES fuarında pikap dünyasının en önemli sembollerinden bir tanesi olan Technics SL-1200 modelinin geri döndüğü haberini aldık. Aslında bir süredir Technics’in yeniden pikap üreteceği konusunda dedikodular vardı. Geçtiğimiz senelerde Panasonic grubu, Technics markasını yeniden aktif hale getirmiş ve başta stereo entegre amplifikatör SU-C700 olma üzere, geçmişin çizgilerine sahip ancak yeni teknoloji ile donatılmış, bir dizi elektroniği meraklılara sunmuştu. Markayı sevenler açısından bu bir yandan büyük bir heyecan yaratmış olsa da, ürünler ortaya çıktıkça duyurulan fiyatlar ile bu heyecan yerini hayal kırıklığına bıraktı.

Pikap üretimi konusunda devam eden dedikoduları doğrularcasına, geçtiğimiz aylarda bazı prototipler ortaya çıktı. Alüminyumdan işlenmiş bir bloğun gösterilmesinin ardından bir çok meraklı firmanın efsanevi SP10 modellerinin güncellenmiş bir varyasyonunun ortaya çıkabileceğini konuşmaya başladı. Ancak tasarım çizgileri daha çok SL-1200 modelini andırıyordu.

Bu konuya girmeden önce isterseniz kısaca yazıda bahsedilen ve tarihe damgasını vurmuş SP10 ve SL-1200 modellerinin öneminden bahsedelim ki, yeni Technics pikap dedikodularının neden heyecan yaratığını daha iyi anlayalım.

İlk önce SP10 üzerinde durmalıyız. SP10 ilk olarak 1970 yılında duyuruldu. Servo kontrollü geliştirilmiş motorlu pikap aslında stüdyo kullanımı için tasarlanmıştı. İlk nesil SP10’lar yaklaşık 5 sene üretimde kaldı. Bu pikapların en önemli özelliği çok sağlam ve rijit şekilde üretilmeleri ve direct drive pikap tasarımındaki başta titreşim olmak üzere tüm sorunların bir şekilde çözülmesi idi. Tabii ki maliyetleri çok yüksekti ancak hem yayın dünyasında hemde hifi meraklıları bu pikaplara büyük ilgi gösterdi.

1975 yılında ikinci jenerasyon SP10, MKII olarak duyuruldu. İlk modele göre en önemli farklıklar kuartz kilitli hız kontrolü ve iyileştirilmiş güç kaynağı idi. Pikabın bu versiyonu efsanevi hale geldi. üretiminin devam ettiği 1975 ila 1981 yılları arasında irili ufaklı bir çok stüdyo bu pikapları satın alarak o dönemlerde yaygın olarak stüdyolarda kullanılan Garrard 401 gibi modellerin yerine kullanmaya başladılar.

İlk jenerasyon modelin hifi pazarında da büyük ilgi görmesi üzerine MKII ile birlikte Technics, dönemi için bile oldukça yüksek bir fiyat etiketine sahip olan SL1000 MKII pikabı pazara sundu. Bu pikap aslında SL10 modelini baz alıyor ancak ilerleyen yıllarda efsanevi olarak nitelendirilecek SH-10B3 obsidyan şasi ve EPA100 pikap kolu ile donatılmıştı. İlerleyen yıllarda EPA100 kol EPA500 modeli ile değiştirilmişti. Bu iki kolda günümüzün pikap kollarına göre daha gelişmiş bir üretim teknolojisine sahipti ve neredeyse mükemmel geometriye sahiplerdi.

SP10 serisi pikaplar Avrupa’da çok büyük ilgi görünce SP10 MKIIP modeli ortaya çıktı. Bu model başta BBC gibi yayıncıların isteklerine göre donatılmıştı. Pikaplar kablolu bir uzaktan kontrol modülü ve daha gelişmiş hız ayar seçeneklerine sahiplerdi. Bu modellerin gelişi ile Avrupa’daki tüm önemli yayıncılar stüdyolarını Technics modelleri ile donatmaya başlamıştı ve hatta BBC bile Garrard’larını bir kenara kaldırmış ve SP10’lar ile değiştirmişti.

1983 yılında SP10’nun MKIIA modeli pazara sunuldu. MKII’den en önemli farkı basitleştirilmiş bir devre yapısına sahip olmasıydı ve bu sayede daha kolay servis yapılabiliyordu.

SP serisinin son üyesi ise SP10 MK3 modeliydi. Çok daha ağır bir plato ve hız kontrolünü hassas şekilde gösteren dijital ekranıyla en gelişmiş versiyon olarak pazara sunulmuştu. Pikap ile beraber SH10B7 obsidyan şasi de pazar sunulmuştu ve eski modeline göre daha ağırdı. MK3 versiyonu pikap sadece Japonya’da pazara sunulmuştu ve günümüzde de son derece nadirlerdir.

SP10 modelleri pikapların gelişimi konusundaki çıtayı farklı bir noktaya getirmişti. O döneme kadar görülmemiş bir hız hassasiyeti, ölçülemeyecek seviyelerdeki “wow and flutter” son derece sessiz çalışmaları, yüksek torkları ve sağlamlıkları ile pikaplar konusundaki standartları değiştirdiler.

Gelelim SL-1200 modellerine. 1972 yılında üretimine başlanan Technics SL-1200 ilk yıllarında radyolar ve kulüplerdeki DJ’ler arasında popüler hale gelmişti. Aslında hifi ve tüketici elektroniği pazarına yönelik üretilen ürün, direct drive tasarımın getirdiği yüksek tork DJ’lerin arayıp bulmadığı bir özellik idi. Pikabın düğmesine basıldığı anda çalışacak şekilde tasarlanmış ve özellikle yayıncıların ihtiyaçlarını karşılaması için düşünülmüş bir dizi ek özelliğe sahip idi. Pikap için tasarlanan motor, zamanının pikaplarının çok ötesindeydi, üretim kallitesi üst sınıftı ve çok düşük “wow and flutter” oranına sahipti. Pikabın üretim tekniği sayesinde titreşim büyük ölçüde sorun olmaktan çıkmıştı. 1978 yılında SL-1200MK2 modelinin ortaya çıkması ile pikap neredeyse mükemmel hale gelmiş ve tüm dünyada hem hifi meraklıları ancak asıl önemlisi DJ ve MC’lerin standart pikabı haline gelmişti. SL-1200 modelleri “Tec 12’s” veya “Wheels of Steel (Çelik Tekerlekler) şeklinde isimlendirmeye başlanmış ve elektronik müzik kültürünün ikonu haline gelmişlerdi.

Günümüzde “Turntablism” adı vereilen DJ alt kültürünün ortaya çıkmasında bu pikapların rolü çok önemlidir. Ancak en önemli konu Technics tasarımcılarının direct drive tasarımlarındaki en önemli sorun olan titreşim sorununu neredeyse mükemmel şekilde çözmüşlerdi. Ağır plato titreşim önleyici komposit sandviç yapıda tasarlanmıştı. Pikabın içindeki çok katmanlı yapı ve özel tasarlanan ayaklar bir bütün olarak titreşimi büyük ölçüde önleyebilir hale gelmişti. Aynı şekilde akustik geri dönüşüm konusunu da tasarımcılar çok önemsemiş ve pikabın yanında devasa bir hoparlör çalsa bile pikabın tüm bu olumsuzluklardan etkilenmesi önlenmişti. Pikabın hassas devir kontrolü, düşük “wow & flutter” değerleri ile direct drive pikapların tüketici pazarındaki en gelişmiş temsilcisi olmuş ve haklı olarak büyük ilgi görmüştü.

Technics tasarımcıları profesyonel pazarda SP10 serisi tüketici pazarında da SL-1200 modelleri ile direct drive pikapların kendilerine özgü sorunlarını çözmüş ve son derece başarılı ürünler olarak efsanevi hale gelmeyi bence de sonuna kadar hak etmişlerdi.

Şimdi gelelim yeni SL-1200G/GAE modellerine.

Pikap iki versiyon olarak pazara sunulacak. Technics firmasının 50 yılına özel olarak sunulacak model “Grand Class SL-1200GAE” modeli ilk olarak pazara girecek. Tamamı numaralandırılmış limitli üretilecek olan ürün tahmin edebileceğiniz üzere toplamda 1.200 adet üretilecek. Arkasında ise seri üretim “Grand Class 1200G” modeli pazara sunulacak. 2016 yılının son aylarında raflarda yerini alacak pikaplar hem odyofilleri hemde DJ’leri hedefliyor.

İlk alınan haberlere göre limitli üretilecek “Grand Class SL-1200GAE” modelinin 4.000 Dolar civarı bir fiyat etiketi ile pazara sunulacak olmasydı. “GAE” ve “G” modelleri arasında belirli farklılıklarda var. Gelen ilk bilgilere göre her iki pikabın gövdeleri birbirinden farklı. “Grand Class SL-1200GAE” modelinde 4 katmanlı bir şasi var iken standart modelde 3 katmanlı bir şasi var. Motor yapısı her iki modelde de aynı yapıda olmasına rağmen limitli olan versiyonda 12 kutuplu standart versiyonda ise 9 kutuplu motor kullanılmış. Her iki pikabın kolunun geleneksel tasarıma sahip ancak daha gelişmiş üretim teknikleri ile üretildiği söyleniyor. Standart modelde alüminyum limitli olan modelde ise magnezyum kullanılmış. Yazılan çizilenlere bakılırsa kolların zaten çok iyi olan friction değerleri yeni modellerde daha da iyileşmiş. Her iki modelde alüminyum blok halinde şasiler bulunuyor.

Pikaplarda MK4 modellerinde olduğu gibi 78 devir var. Ayrıca tork ve fren sisteminin ayaları plato altına konumlandırılan özel tuşlar sayesinde hassas şekilde yapılabildiği gibi cihaza eklenen USB portu sayesinde daha hassas ayarların ev ortamında yapılabileceği belirtiliyor.

Tüm bu gelişmelerin ardından Japonya’dan yükselen bir dedikodu ortalığı birazcık karıştırdı. Limitli model ile birlikte arkasından çıkacak standart modelinde 4.000 Dolar seviyesinde olması pikabın oldukça pahalı ve çok daha dar bir kitleye hitap edeceğinin anlaşılmasına sebep oldu. DJ sitelerinde bu fiyata 4 veya 5 adet Technics SL-1200 MK2, 6 adet Stanton STR-8.150, 5 adet Pioneer PLX-1000 veya 16 adet Audio Technica AT-LP120 alınabileceği ve fiyatların çok yüksek olduğu hele ki DJ’lerin 2 pikap kullanması gerekliliği yüzünden ortaya çıkan 8.000 Dolarlık fiyatın saçmalık olduğunu söyleyenler çok.

Hifi tarafında ise Technics SL-1200’lerin genelde DJ pikabı imajından dolayı pek sevildiği söylenemez. Ancak yine de çok sayıda odyofil modifiye edilmiş 1200 modellerini kullanıyor. Ayrıca kullanım kolaylıklarından dolayı plak koleksiyoncularının da çok sevdiği bir pikap olduğu biliniyor.

Benim düşünceme göre limitli olan “Grand Class SL-1200GAE” modeli pazara sunulmasının hemen ardından hızlı şekilde tükenecektir. Açık konuşayım 4.000 Dolarlık bir bütçem olsa hem ileride bir klasik olacağı şimdiden belli olması hemde performansı sebebi ile limitli versiyondan bir tane alıp depoya atmak isterdim doğrusu. Ancak pikapların geniş kitlelere ulaşması gerçekten çok zor gözüküyor. Günümüzde orijinalinden daha iyi olmasalar da, çok sayıda 12xx replikası pikap çok makul fiyatlara satın alınabiliyor. SM 2015 değerlendirmesinde dile getirdiğim bir görüş vardı;

Bu sene hifi dünyasında yeni bir trend kendisini daha da fazla hissettirmeye başladı. Satışlar düştükçe firmaların daha “lüks” ürünler üretmeye çalışması ve bunun fiyat etiketlerine yansıması. Bu durum ürün fiyatlarını yukarı çekerken pazarın genelinde genel fiyat etiketlerini olumsuz etkileyebiliyor.

Technics’te aynı strateji ile hareket ediyor anlaşılan. SL-1200 gibi efsanevi bir pikabın yeniden raflarda bulunması düşüncesi heyecan verici ancak 4.000 Dolarlık fiyat etiketi bu heyecanı ne yazık ki yarım bırakıyor…

Tags: