Stereo Mecmuası 2015 Değerlendirmesi

2016’nın ilk günleri ve geleneksel yıl sonu değerlendirmemizi yazmanın zamanı geldi. Açık konuşmak gerekirse bir çok iş kolu için 2015 tam anlamı ile kayıp bir yıl oldu. Gerek dünyadaki, bölgemizdeki gerekse de ülkemizdeki gelişmeler üstüste binince oldukça tatsız bir yıl geçirdik dersek yanlış olmaz. Güney komşularımızda oluk oluk akan kanlar, ülkemizin güney ve doğu bölgelerinde bir açıdan bakınca adı konulmamış diğer açıdan ise gayet adı konulmuş gelişmeler, bunlar yetmezmiş gibi patlayan bombalar, yaşanan iki genel seçim derken herşey üstüste geldi. Senenin sonlarına doğru Rusya ile yaşanan kriz ile sorunlarımız 2015 yılında pik yaptı. 2016 neler getirecek kimse tahmin edemiyor.

Ekonomi alanında ise Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz ile alakalı kararları, bizim Merkez Bankamızın yaklaşımları, ülke içi dinamikler ve gelişmekte olan ülkeleri tehdit eden “yeni” ekonomik konjonktürden hepimiz etkilendik. Yaşadığımız ismi konulmamış devalüasyon ile hepimizin alım gücü önemli şekilde azaldığı gibi bir çok insan iş anlamında geleceğe son derece karamsar bakar hale geldi. Bazı sektörlerde yaşanan yoğun işten çıkartmalar, bazı sektörlerdeki anormal daralma ile ekonomi anlamında da sıkıntılı bir 2016 bekliyor bizleri.

Tabii tüm bu gelişmeler hifi dünyasını da fena halde etkilemiş durumda. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da ekonomik kırılganlık ve artan parasal sıkıntılar pazarın daralmasına önemli bir etken olmuş durumda. Her ne kadar 2015 yılında Amerika pazarı son derece hareketli olsa da, son dönemlerde Uzakdoğudan da olumsuz ekonomik tabloları gelmesi özellikle orta ve üst segment ürünler satan firmaları zorlar hale gelmiş durumda.

Bu sene hifi dünyasında yeni bir trend kendisini daha da fazla hissettirmeye başladı. Satışlar düştükçe firmaların daha “lüks” ürünler üretmeye çalışması ve bunun fiyat etiketlerine yansıması. Bu durum ürün fiyatlarını yukarı çekerken pazarın genelinde genel fiyat etiketlerini olumsuz etkileyebiliyor. Farklı sektörlerde de daha önce böylesine yaklaşımlar görmüştük ve çok sayıda firma kapanmak zorunda kalmıştı. 2016 senesinde hifi firmaları için benzer şeyleri konuşuyor olacağımızı düşünüyorum. Orta segmentte yükselen fiyat etiketleri yeni firmaların bu alana girmesine olanak sağladığı için farklı markaları da görme şansımız olacak.

2015 pikaplar için çok başarılı bir yıl olmuştu. 2016 yılında pazarın biraz daha genişleyeceği beklentisi var. Üst segmentte satışların azalacağını ve giriş/orta seviyelerde artış olacağını söyleyen yorumcuların sayısı oldukça fazla. Türkiye özelinde ise 2015 yılında pikap satışlarını belirli bir doyum noktasına geldiğini ve 2016’da gelişmenin yavaş olacağını düşünüyorum. Uygun fiyatlı ve belirli konseptlere sahip ürünlerin ise daha fazla ilgi çekeceğini düşünüyorum. Kendi yayın politikamızı da buna göre oluşturacağız.

2016 yılının yine dijital kaynaklar tarafında oldukça hareketli geçeceğini öngörüyoruz. Ancak bir çok yorumcunun birleştiği nokta 2015 yılında daha yüksek çözünürlük kabul görmediği ve 2016’da da bu konunun daha arka plana atılacağını gösteriyor. Bu sene daha çok kablosuz iletişim teknolojilerinde gelişmeler yaşanacağını düşünüyorum. All in one sistemler, daha lifestyle dediğimiz ürünlere talep artacak.  2016 yılı içerisinde bazı yeni müzik servislerinin devreye girmesi ile 24Bit müzik satışının artması beklediğimiz bir olay. Bunun yanında Spotify ve Tidal benzeri stream servisleri, internet radyolarının altın yılı olacak. Stereo Mecmuası’nda 2016 yılında bu alanlara yine özel ilgi göstereceğiz.

Kulaklık konusu ise 2015 itibarı ile yadsıyamayacağımız bir pazar haline gelecek. Son 6 aydır kulaklık incelemeleri konusunda anormal talep oluyor. Özellikle orta segment ve giriş seviyesinde rekabetçi ürünlerin pazara girmesi ile bu pazar tam anlamı ile altın çağını yaşıyor. Stereo Mecmuası’nda genel olarak kulaklıklara biraz uzak olmamıza rağmen yeni sene itibarı ile bazı gelişmeler olacak.

Gelişme olmayacak tek yer ise genel olarak tasarım ve servislerimiz olacak. Bu sene dövizde yaşanan artışlar ile bir hobi sitesi olarak elimiz kolumuz bağlanmış durumda. Masraflarımızı azaltmak için mümkün olursa server’larda küçülmeye gitmeyi planlıyoruz. 2016 içerisinde forumlarımızda zaman zaman erişim problemleri yaşanabileceğini öngörüyoruz. Sitelerimiz ise her zamanki şekilde yayınlarına devam edecek diye ummaktayız.

2016 yılında yine özel bir dergi sayısı çıkartmayı planlıyoruz. 2014 senesi içerisinde bir sürpriz yaparak 29 mumaralı e-dergimizi yayınlamıştık ve büyük ilgi görmüştü. 2015 yılını pas geçmek zorunda kaldık. 2016 yılında ise ilk kez “basılı” bir dergi yayınlamak gibi bir planımız var.

Umarım güzel bir sene geçiririz…