Atlas Cable EOS 2.0 ve EOS 4dd

Yeni nesil Atlas Cable ürünlerine bakış atmaya devam ediyoruz. Daha önceki yazılarımızda ara bağlantı ve USB kablolarına bakış atmıştık. Bu yazımızda ise daha önceki yazılarımızda olduğu gibi göreceli ekonomik fiyat etiketine sahip kablolara odaklanacağız. Ben iki farklı model seçtim;  EOS 2.0 ve EOS 4dd. İlk olarak daha uygun fiyat etiketi taşıyan EOS 2.0 modeline bakalım.

İlk önce üretim mantığına bir bakış atalım. EOS 2.0, firmanın özel işlemden geçirilmiş oksijenden arındırılmış bakır kablolarını kullanıyor. Ürün 2mm²’lik iletken hattına sahip ve alüminyumdan üretilmiş özel bir ekran katına sahip.  Alüminyum ekranlama ekstra bir iletim kablosu ile toprak hattına bağlanıyor. Şimdiye kadar incelediğim hemen her Atlas Cable ürününde olduğu gibi ekranlama konusuna ekstradan önem verilmiş. Amaç elektrik, elektromanyetik ve radyo frekansları gibi kirliliklerin sistemleri en az etkilemesini sağlamak. Aslında bu konu önemli. Günümüzde sistemlerimiz wi-fi ağları, Bluetooth bağlantıları, her türlü iletişim cihazları yüzünden bir nevi elektromanyetik bombardıman altında. Hoş cihazlar diyoruz ama vücudumuzda maalesef bu bombardımandan nasibini alıyor :(

Eos 2.0 elektrik kablosunun oksijenden arındırılmış bakır kablolardan üretildiğini yazmıştım. Kullanılan formül en az direnç etkisi çıkartacak şekilde geliştirilmiş. Firmanın verdiği bilgilere göre kullanılan iletken tellerin yapısından dolayı uygulanacak elektik geçirmez tabakanın düşük sıcaklıklarda uygulanabilir olması gerekiyor. Bu yüzden firma teflon tabanlı bir kaplama kullanıyor. Kablonun canlı ve şasi telleri bu malzeme ile kaplanarak üzerine alüminyum ekranlama kullanılmış. Kablonun konektörleri gayet kaliteli gözüküyor. Dış kaplaması ise daha alıştığımız tarzda siyah-beyaz özel bir kılıf ile tamamlanmış.

Elektrik kabloları sistemlerimizde genelde en biçimsiz yerlerde dururlar. Bu yüzden ben şahsım adına kabloların kalınlığı ne olursa olsun makul seviyelerde kıvrılabilmesini isterim. Eos 2.0 sistemin arkasında ücra köşelere ulaşabilecek esneklikte bir ürün. Kabloları kutularından çıktığı anda 7/24 çalışan bilgisayar sistemime takarak kullanmaya başladım. Uygun gördüğüm sürenin sonunda sökerek kendi sistemimde farklı cihazlar ile dinleme testlerime başladım. İlk denemelerimi lambalı amplifikatörümde yaptım. İlk beklentim arka plan sessizliğinin sağlanması arkasında da herhangi bir “hum” sesi duymamak. Tüm denemelerimde buna özellikle dikkat ediyorum. Hemen arkasında da Eos 2.0’ın neler getirdiğini gözlemlemeye çalıştım. Stok bir kablodan geçişte ilk fark edeceğiniz şey, sistemin detay seviyesindeki artış. Özellikle alt frekanslardaki kazanım gerçekten dikkat çekici. Alt frekansları derleyip toplayan ve bunun yanında detay seviyesini daha doğru bir tabirle çözünürlüğün arttığını hemen anlıyorsunuz. Benzer bir durum üst frekanslarda da kendisini gösteriyor.

Kaynak cihazlara geldiğimizde özellikle de pikap katına detay seviyesi, sahne vesaireden önce ilk dikkat ettiğim konu dip gürültü ve “hum” durumu. Pikap kullanıcılarının gerçekten kabusu olan bu durumları engellemenin en iyi yolu topraklama konusuna azami önemi göstermek. Üretici zaten bu konuya önem veren bir firma olduğundan en ufak bir sıkıntı yaşanmıyor. Açık konuşmak gerekirse gerek CD çalarımda gerekse de pikabımda dinlediğim albümlerde benzer tespitlerim oldu. Dinamizm artışı ilk dikkat çeken şey. Belki her frekans aralığında artış var ancak asıl vurucu değişimler orta-üst ve üst frekanslarda elde edilen kazanımlar. Stok kablo ile örneğin ziller bir pusun altında belirli belirsiz duyulurken, EOS 2.0 ile resmen yeniden hayat buluyorlar. Vurguda çok keskin değil. Denge çok iyi. CD çalarımda orta frekanslarda da bayağı farklılık tespit ettiğimi söyleyebilirim. Alt frekanslarda beklendiği üzere derlenip toparlanmış durumda.

Şunu söylemek lazım giriş seviyesinin bir tık üzerindeki sistemlerde ara bağlantı ve hoparlör kablosuna verilen önem mutlaka elektrik kablosuna da gösterilmeli. Gerek kaynak tarafında gerekse de ampli tarafında bütçe ölçüsünde mutlaka yatırım yapılmalı. Stok elektrik kablosuna dönebilmek EOS 2.0’ı dinledikten sonra kesinlikle mümkün değil.

İşin parasal tarafına bakarsak EOS 2.0 Haziran 2017 itibarı ile KDV Dahil 204,17 Sterlin karşılığı yaklaşık 930TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Benim tespitlerime göre entegre ampliler, kaynak cihazlar ve özellikle de pikap katları ile kullanabileceğiniz, dip gürültü ve RFI etkilerini gerçekten azaltabilen bunu yaparken tüm frekanslarda etkili sonuçlar ortaya koyabilen EOS 2.0, açıkçası ilk kez denediğim Atlas güç kabloları konusunda damağımda hoş bir tat bıraktı. Ancak asıl yıldıza bir bakmalıyız.

EOS 4dd kabloya gelirsek, eğer ara bağlantı kabloları ile yayınladığımız yazıyı okuduysanız, 4dd ibaresi olan serilerin üst serilerden alıntılara sahip olduğunu hatırlayacaksınız. Firmayı geniş kitlelere ulaştıran Mavros ve Asimi serilerinden elde edilen deneyimlere göre üretilen kablolar, yine yüksek saflıkta oksijenden arındırılmış bakırdan üretilmiş.  Kabloların merkezinde çok damarlı  bir sinyal iletim hattı oluşturulmuş ve farklı katmanlarda ekranlama ile koruma altına alınmış. Rodyum kaplı konektörler, hoş mor renkli kaplama ile görsel açıdan da farklı gözüken bir kablo.  EOS 4dd, yazının başında incelediğim  EOS 2.0 modeline göre çok daha kalın bir tel yapısına sahip hatta iki kat daha kalın. Buna rağmen kablo küçük kardeşi gibi rahatlıkla eğilip bükülebiliyor.

Büyük bir merakla EOS 4dd’yi amplifikatörüme taktığımda stok kablo ile kıyaslamak çok ayıp olacaktır dediğim farklar gördüm. Arkaplan sessizliğini uzun uzadıya yazmak istemiyorum. Baslar ciddi şekilde toplanmış ve “punch” diyebileceğimiz hale gelmiş durumda. Tizler konusunda EOS 2.0 modeli de son derece başarılıydı ancak burada daha da gelişme var. Zillerin  ve enstrümanların uzaması, detayları gerçekten etkileyici. Burada denge yine iyi tutturulmuş. Hem solid-state hemde lambalı ampliler ile yaptığım denemelerde bu durumu teyitledim. Üst frekanslar ortaya çıkıp, detayı artarken, keskinliği çok optimal bir konumda ayarlanmaya çalışmış. Orta frekanslarda da mikro detay seviyesinde kazanımlar dikkat çekici. EOS 4dd insana gerçekten “oh be” dedirtebilecek bir kablo…

Kaynak cihazlarda da farklıklar gözden kaçmıyor. Ancak farklı amplifikatörlerde yaptığım denemelerde her iki kablo arasında ciddi fark varken, örneğin CD çalarımda yaptığım denemelerde fark eşiği azaldı. Buna karşılık pre-ampli ve pikap katında eşik yeniden açıldı. Şöyle ki, örneğin Deep Purple’dan “Machine Head” albümünü plağını dinliyoruz. Tüm zamanların en çok sevilen şarkılarından bir tanesi olan “Smoke On The Water”ı dinlemeye başladığınızı düşünün. Ana riff’in hemen ardından başlayan zil dokunuşları bir anda ön plana geliyor, arkasından trampet vuruşları ve en sonunda basların etkileyiciliği olması gereken noktaya geliyor. Özellikle eski tarz bir hoparlör ile geçmişte bu albümü nasıl dinlediğinizi gözünüzde canlandırın. İnsanın içini kıpır kıpır ettirirken, midede yumruk etkisi yaratan alt frekanslar olması gerektiği gibi. Burada önemli bir nokta gözden kaçmamalı. Kablo eğer kayıtta bu denli yoğun bir alt frekans var ise bunun vurgusunun altını çiziyor. Olmadık yere olmadık şekilde bir etki yapmıyor. Sanırım Atlas firmasının “dd” serisinin en çok hoşuma giden özelliği bu oldu.

Her iki kabloda elimde olduğu için bana en doğru gelen kombinasyonu da sizlerle paylaşayım. EOS 4dd hiç tereddüt etmeden sisteminizdeki entegre amplifikatöre takılırken EOS 2.0 ise kaynak cihaza takılıyor. Bu kombinasyon sanırım fiyat /performans yönünden en mantıklı seçenek. Fiyat demişken EOS 4dd için Haziran 2017 itibarı ile KDV Dahil 341 Sterlin karşılığı yaklaşık 1500TL’lik bir kablodan bahsediyoruz. Her iki kabloyu kombine şekilde kullanmak etkinin derecesini arttırdığı gibi, sistemin çözünürlüğü ve en önemlisi mikro detay seviyesini de olumlu şekilde etkiliyor. Tabii ki bütçesi geniş okuyucular eğer kabloları severler ise tüm sistemi en üst model ile de donatabilirler ama en optimal konfigürasyonun yazdığım şekilde olduğunu düşünüyorum.

Atlas Cable’ın her iki güç kablosu arasında neredeyse %50’lik bir fiyat farkı olmasına rağmen eğer ortalamanın üzerinde bir amplifikatör kullanıyorsanız kesinlikle aradaki fiyat farkını gözden çıkartarak üst modele yönelmesini tavsiye ederim. Kesinlikle elde edilenler verdiğiniz fiyat farkının çok ötesinde. Kaynak tarafına geldiğimizde ise şahsım adına eğer amplifikatörünüzü EOS 4dd ile donattıysanız, hem ekonomi yapmak hemde iki kablonun sinerjisini düşünerek EOS 2.0 modelinin iyi bir seçim olacağını düşünüyorum. Açıkçası daha önce ürünlerini deneme fırsatı bulamadığım Atlas firmasının güç kablolarının da çok başarılı olması inceleme için iyi bir seçim yaptığımı düşündürttü bana. Meraklılar en azından böyle bir markanın varlığını öğrenmelerinin yanında göreceli makul fiyatları ile gayet yüksek bir performansa sahip olduklarını düşünüyorum. Şimdiye kadar denediğim ürünlerden özellikle USB kablosunu, fiyat/ performans ürünü Equator Integra ve orta segment Hyper dd Duo kabloları çok çok beğendim. Bu listeye her iki güç kablosunu da ekleyebilirim. En azından ön yargısız şekilde denemenizi tavsiye ederim…

Atlas Cable EOS 2.0 ve EOS 4dd
Teknik özellikler ve seçenekler için lütfen ülke mümessilinin web sitesine bakınız.
Fiyatlar:: 204 Sterlin / 930 TL ve 341 Sterlin / 1.553 TL. Fiyatlar sırasıyla EOS 2.0 ve EOS 4dd modellerinin fiyatlarıdır. Tüm tutarlar 1 metrelik kablolar içindir ve Haziran 2017 itibarı ile KDV dahil şekildedir.
Temsilci: Art Of Sound / www.artofsound.com.tr