Shelter Model 301 II

Bu yazımızda Shelter firmasının “Model 301 Mk. II” iğnesini inceleyeceğim. Bana sorarsanız Shelter iğnelerin dünyasına gerçek anlamda giriş “301” modeli ile oluyor. Daha önce firmanın “201” modeli MM iğnesini incelemiştik. Bu yazıda ise MC dünyasına giriyoruz. Firmayı kısaca yeniden tanıyalım. Özellikle de iğneler konusunda uzmanlaşmış olan Shelter 1986 yılında Japonya’da kuruluyor. Firma geleneksel üretim tekniklerini modern tasarımlarına uygulayarak iğnelerini üretiyor. Tüm MC Shelter iğneler elde üretilerek firmanın kurucusu ve baş tasarımcısı Yasuo Ozawa tarafından kontrol ediliyor. Bu arada Yasuo Ozawa’nın ismini hatırlayan okuyucularımız olacaktır. Kendisi Fidelity Research firmasında da önemli tasarımlara imza atmıştı.

Daha önce yazdığım gibi benim Japon firma ile tanışmam “Model 501” ile olmuştu. İlerleyen dönemlerde tabii ki “501” modeline de el atarız. Bu yazımızda özellikle daha geniş kitlelere hitap edebileceğini düşündüğüm yenilenmiş “301”i mercek altına karar verdim.

“301 Mk. II ” daha önce incelediğim”201” modeli ile benzer bir sunuma sahip. Standart bir karton kutunun içerisinden beyaz renk bir mücevher kutusu sizi karşılıyor. Kutu içeriğinde montaj için gerekli farklı uzunluklarda vidalar geliyor. İğneyi temizlemek için standart bir fırça ve  teknik değerlerin eklendiği kağıt kutunun içeriğini oluşturuyor.

Kutuyu açtığınız zaman lacivert renkli kadife üzerinde hoş mavi renkte üretilmiş iğne bizi karşılıyor. İğne üzerine yerleştirilen metal koruma kapağını çok beğendim. Tatlı sert şekilde gövdeye takılan bu metal koruma, iğneyi gerçekten koruma potansiyeline sahip ve kolay takıp çıkartılabiliyor. Shelter Model 301 II firmanın “Legendary Line” serisinin bir parçası. Tasarım anlamında ise tabii ki dış görünüş olarak büyük kardeşi “501”e fazlası ile benziyor.

Fabrika teknik değerlerine bakarsak 0,4mV çıkış bize standart MC pikap katları ile kolaylıkla sürülebilme imkanı veriyor. Shelter’ın kararlı plak izi okuma performansı konusunda 0,65mil konik iğne ve alüminyum cantilever iş başında. Bu konuda Japon üretici her zaman iyi bir isim yapmıştır. 11 ohm özdirenç, 8,1gr ağırlık, 12 x 10-6 cm/dyne uyumluluk katsayısı meraklılar için bir çok önemli konuyu anlatan değerler. Daha acemi okuyucular için kısaca bir açıklama yapmamız gerekirse, bu iğne standart bir pikap katı ile kullanabileceğiniz, özel bazı ekipmana gereksinim duymadan kullanabileceğiniz, ağırlığı sebebi ile bir çok kol ile rahatlıkla kullanılabilecek bir iğne.

İğnenin gövdesinde tam orta bölümde bulunan küçük sarı çizgi ayar konusunda kesinlikle güzel bir dokunuş olmuş. Ayrıca keskin düz hatları sayesinde iğne ayarlamak konusunda acemi olduğunu düşünen meraklılar açısından da önemli bir avantaja sahip. Özellikle protractor üzerinde iğnenin yanal açılarını ayarlarken bu düz yapı kolaylık sağlıyor. Daha oval ve yuvarlak iğnelerde en azından acemiler için ayarlama yapmak maalesef biraz zor olabiliyor. Stereo Mecmuası okuyucuları seneler içinde acemiliği çoktan atlatmıştır diye düşünüyorum….

Dinleme testlerine geleneksel olduğu üzere pikabıma Shelter iğneyi takıyorum. MC pikap katımda gerekli ayarlamaları yapıyorum ve müzik dinlemeye başlıyorum. Artık dinleme notlarına geçebiliriz.

  İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız