Shelter Model 201

Shelter, analog konusunda ve özellikle de iğneler konusunda uzmanlaşmış bir Japon firması. 1986 yılında kurulan firma geleneksel üretim tekniklerini modern tasarımlarına uygulayarak iğnelerini üretiyor. Tüm MC Shelter iğneler elde üretilerek firmanın kurucusu ve baş tasarımcısı Yasuo Ozawa tarafından kontrol ediliyor. Bu arada Yasuo Ozawa’nın ismini hatırlayan okuyucularımız olacaktır. Kendisi Fidelity Research firmasında da önemli tasarımlara imza atmıştı. Benim Shelter firması ile tanışmam bundan seneler önce Model 501 ile olmuştu. Bu iğne ecnebilerin sweep point dedikleri fiyat performans noktası yüksek bir üründü ve hifi dünyasında kendisine haklı olarak ün yapmıştı. Zaman içerisinde Shelter firması ürün yelpazesine yeni ürünler ekledi. Bugün bunlardan bir tanesi olan Model 201’i inceleyeceğiz.

Model 201, diğer Shelter iğnelerine göre farklı bir iğne. Firmanın ilk ve tek MM yapılı iğnesi olmasının yanında, oldukça iddialı bir model.  Shelter Model 201 firmanın diğer ürünlerinin aksine bizzat Yasuo Ozawa tarafından tasarlanmış bir iğne değil. Varolan bir kafa altyapısı kullanılarak iğne yapısı değiştirilmiş ve iç tasarım özelleştirilmiş.

Göreceli makul bir fiyat etiketi bulunan ürün standart bir koruma kutusu ile geliyor. Neredeyse tüm Japon iğnelerinde olduğu gibi bu kutuyu açtıktan sonra sizi bir sürpriz karşılıyor. İğne beyaz renk bir mücevher kutusu içerisine yerleştirilmiş. Kutu içeriğinde iğneyi temizlemek için standart bir fırça ve montaj için farklı uzunluklarda vidalar geliyor. Tabii ki  teknik değerlerin eklendiği bir de mini bilgi kağıdı unutulmamış.

Mücevher kutusunu açtığınızda Model 201 sizi karşılıyor. Aslına bakarsanız genel tasarım alıştığımız Shelter tasarımları ile aynı ancak iğnenin MM yapıda olması sebebi ile gövde tasarımı biraz değişik. Karşımızda siyah ve altın rengi bir iğne var. Üreticisinin iğne için verdiği teknik özellikler şu şekilde; 4mV çıkış, 0.3 x 0.7mil dokusuz elmas eliptik iğne, 50Kohm’dan az yük direnci, 6,2gr ağırlık, 1,5-2gr arası izleme gücü, 15 x 10-6 cm/dyne uyumluluk katsayısı (100Hz)

Bu değerlere baktığımızda iğnenin oldukça geniş bir uyumluluk durumu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ağırlığın makul ölçülerde olması bu iğneyi özellikle son zamanlarda incelediğimiz giriş seviyesi pikaplar ile uyumlu hale getirmesinin yanında MM pikap katları ile kullanılacak olması da önemli bir avantaj. Bunların yanında iğnenin gövdesinin özellikle de profilinin uzunluğu özellikle kolu sabit pikaplar ile kullanılabilmesi açısından önemli bir avantaj!

İğnenin kutu içeriğine eklenen ve bana sorarsanız olmaz ise olmaz koruma kabı kolaylıkla takılıp çıkartılabiliyor. Sert akrilikten üretilmiş bu bölüm, iğnelerimizi “hunharca” temizlik yapan eşlerimizden ve meraklı ufaklıklardan korumak için önemli bir işleve sahip.

Sistemime hiç dokunmadan sadece iğnemin yerine Model 201’i takıyorum. Benim kolun yapısı dolayısıyla asıl dinletilerimi iğne ile headshell arasına ek ağırlık ile yapıyorum. Pikap katı olarak muhtelif MM pikap katları deniyorum. Tabii ki pikap katınızın performansı arttıkça iğne daha etkin şekilde kendisini gösterebiliyor. Model 201’i yakından tanıdığımıza göre artık dinleti notlarına geçebiliriz.

 İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız