Ortofon MC Quintet Red

Ortofon firmasının yeni Quintet serisinin en ucuz üyesi olan Red modelini bu yazımızda konuk ediyoruz. Şahsım adına Ortofon firmasının birçok iğnesini kullandım veya deneme fırsatım oldu. Özellikle giriş seviyesinde OM serisi ile yıllar boyu düşük bütçeler ile hareket etmek zorunda kalan plakseverlerin en iyi dostu olan Ortofon geçtiğimiz yıllarda 2M serisi ve özellikle de yine “Red” modeli ile geniş kitlelerin ilgisini çekmeyi başarmıştı. Benim 2M Red modelini incelediğim zaman daha yeni çıkmıştı ve daha tek tük yorumları bulunabiliyordu internet üzerinde. Ben iğneyi fiyatına göre çok başarılı bulmuş ve giriş seviyesinin bir tık üzerindeki en iddialı iğnelerden bir tanesi olarak gördüğümü söylemiştim. Daha sonraki dönemlerde benim yazdığım yazıya paralel çok sayıda inceleme yazıldı ve  2M Red çok geniş kitleler tarafından sevilerek kullanılmaya başlandı.

Galiba yine öyle bir durum ile karşı karşıyayız. Ortofon firmasının MC iğne pazarına sunduğu fiyat / performans odaklı Quintet ailesinin en uygun fiyat etiketine sahip modeli olan “Red”i inceleme fırsatı buldum. Deneyimlerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Yeni MC Quintet serisi bana sorarsanız müthiş şık tasarımlara sahip iğneler. Hele kırmızı rengi muhteşem gözüküyor. Quintet serisinde alıştığımız üzere renk kodları ile daha üst modellere doğru çıkılıyor. Serinini en pahalı üyesi Quintet Black modeli.

Tasarıma bakmamız gerekirse,  iğnenin yan tarafında dalga şeklindeki kabartması, ön tarafındaki geleneksel Ortofon logosu yan tarafındaki büyük “Q” harfi ile tasarım bir anda insanı etkiliyor. İğnenin boyutları dar headshell’e sahip kollar ile bile rahatlıkla kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Ayrıca iğnenin özellikle ön tarafındaki küt tasarım ayar konusunda büyük bir kolaylık sağlıyor.

İğnenin bizim için kilit olan teknik değerlerine bir bakış atmak gerekirse, çıkış voltajı 0.5 mV. 315Hz’deki izleme kabiliyeti için tavsiye edilen güç, 65 μm. İzleme açısı aralığı 2.1 ila 2.5gr (21-25 mN) tavsiye edilen izleme açısı ağırlığı 2.3 gr. Tavsiye edilen yük empedansı 20 Ohm. İğnenin ağırlığı ise 9gr. Bu değerlere baktığınızda kafanız karışabilir. Kısaca özetlemek gerekir ise, iğnenin gövdesi ABS ve alüminyum kullanılarak son derece hafif üretilmeye çalışılmış. İğnenin teknik değerleri de çok özel ekipmana ihtiyaç duyulmayacak şekilde standart bir MC pikap katı ile kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Bu durumun getiri ise, bu iğneyi göreceli basit ve hafif kollar ile kullanabilir, hatta elinizin altındaki standart bir pikap katı -tabii ki MC desteği olmak kaydı ile- ile de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ortofon iğne konusunda gerçekten uzun yıllara sahip bir deneyime sahip ve alt modellerden üst modellere kadar her birinin ayrı bir tadı var. Günümüzde egzotik iğne pazarı geçmişe göre daha zengin olsa da, giriş seviyesinde senelerdir hemen hep aynı iğnelerden bahsedip duruyoruz. Ortofon buradaki durumu da iyi gözlemleyip iğnenin fiyatlandırmasını da oldukça iddialı şekilde yapmış. Bu konuyu daha sonra ayrıntılı şekilde ele alacağız merak etmeyin…

Kutunun içeriğinde,  kullanım ve teknik bilgiler kılavuzu, iğneyi monte etmek için kullanabileceğiniz 2 farklı uzunlukta vida seti, bir adet tornavida ve temizleme  fırçası var. İğne, Ortofon cephesinde sıklıkla gördüğümüz gibi montaj için oldukça kolay bir yapı sunuyor. Cıvataya gerek olmadan vidalar direkt olarak iğnenin gövdesine giriyor. Montaj için gerekli minik bir tornavida kutunun içeriğinde olunca montaj konusunda ekstra bir aparat ihtiyacınız olmuyor.  Quintet Red montajı için gereken herşey kutu içeriğinde hazır. Tabii ki koruma için gayet kolay takılıp çıkartılabilen akrilik parça unutulmamış ki, bence bir iğne için olmazsa olmaz! Aslında bu kısmı tüm Ortofon iğneler için copy-paste yapabiliriz. 2M serisinden yukarıya kadar montaj ve bakım için gerekli tüm aksesuarlar kutular içerisinde bulunabiliyor.

Ortofon MC Quintet Red iğneyi, kendi pikap sistemime dokunmadan deneyeceğim. Alıştığınız üzere Michell Gyrodeck pikap, üzerinde SME Series V kol kullanacağım. Pikap katı tarafında üç farklı seçenek kullanacağım. Audio Analog pre-ampli içerisindeki MC pikap katı, MM pikap katı artı uygun bir step up transformer ve Audiophile MC pikap katı. Sanırım Ortofon MC Quintet Red iğnenin performansının tepe noktasına oldukça yaklaşabileceğiz bu kurulum ile. İsterseniz artık dinleme notlarına geçelim.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız