Oyaide Across 750 RR

Oyaide Across 750 RR, Japon firmanın interconnect serilerinde yeni bir tasarım ile üretilmiş bir kablo. Yüksek saflıkta oksijenden arındırılmış bakır kullanan ürün yine defalarca ısıtılarak ve soğutularak çekilme işlemine maruz bırakılmış. Bu kabloda farklı bir yapı kullanıldığını söylemiştim, tek bir tel yerine bir çok tel kullanılmış ve kendi içerisinde spiral bir kalkan düzeni verilmiş. Oyaide son dönemlerde gördüğümüz üzere havayı bir yalıtım malzemesi olarak kullanarak tüplerin dışını yeni geliştirdikleri ayrı poliüretan kılıfların içerisine yerleştirmiş. Gerek uçlar gerekse de kablonun dış yapısı elinize aldığınızda çok farklıyım hissini veriyor.

Bakalım performans nasıl…

Kabloyu ağırlıklı olarak pre-amplifikatörüm ile amplifikatörüm arasında kullandım ancak CD çalarım ve pre-amplim arasında da iyi sonuçlar aldım. Hatta kabloyu pikap katınızda bile kullanabilirsiniz. Ekranlama sıkıntısı yok kesinlikle…

Şimdi karmaşaya hazır olur! “First Rays of the New Rising Sun” aslında 1970 sonlarında veya 1971 başlarında basılması planlanan çift plaktan oluşan bir albüm. Hendrix, 1970 yazında İngiltere’de “Isle of Wight” festivalinde çalmak üzere yola çıkıyor ve bu festivalin ardından Avrupa turnesi başlıyor. Bu turnenin bitiminde Hendrix’in Amerika’ya dönüp stüdyoda albümüne son halini verip piyasaya çıkması düşünülürken Hendrix, Avrupa’da fazla doz uyuşturucu tarafından ölüyor. Böylelikle albüm ortada kalıyor.

Hendrix aslında albüme çok özenmiş. Defalarca şarkıları değiştirdiğinden albümün stüdyo süreci uzadıkça uzamış. Hatta albümün iki değil üç plak olarak yayınlanması gündeme gelmiş. Albümün ismi de defalarca değişmiş, ilk düşünülen isim “People, Hell And Angels” imiş. Hendrix vakit bulup stüdyoya girdiğinde ve normal durumdayken albümün iskeletini ortaya çıkartmış. Bu konuda bir çok şehir efsanesi var. Bazı bantlarda konsept şarkı listesi bulunmuş ancak bu kapaklarda yazılmış yazıların daha doğrusu şarkı listelerinin Hendrix’in el yazısı olmadığı söyleniyor Aslında albümün ilk plağının şarkı listesi tam olarak hazır, ikinci plakta ise olmasını istediği şarkıların bir listesini yazmış. Bazı kaynaklarda bu listenin 20 şarkıyı geçtiği söylenir. Belki de Hendrix bu kadar şarkı arasında karar veremediği için albüm 3 plak olarak yayınlanacaktı. Bunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz…

Liste bir şekilde yayınlanıyor ancak ortada bambaşka bir durum var. Bahsi geçen şarkıların bir kısmının birden fazla kaydı var. Bazıları stüdyo session’larında ortaya çıkmış, bazıları özel olarak kaydedilmiş bazıları da konserlerde çalınmış. Sonunda bir prodüktör ortaya çıkıyor; Alan Douglas. Aslında Douglas uzun seneler Hendrix ile çalışmış bir isim. Douglas yayınlanmamış kayıtları alıyor, bunların kayıtlarında oynamalar yapıyor hatta Hendrix ile hiç çalmamış müzisyenler eksik bölümleri yeniden kaydediyor. Bazı bölümlerde arka vokaller ekleniyor. Böylesine bir çalışma sonrasında “Voodoo Soup” albümü 1995 senesinde ortaya çıkıyor. Aslında “First Rays of the New Rising Sun” projesinin önemli şarkıları bu albümde var ancak şarkılara o kadar çok ekleme var ki, sonunda iş mahkemelik oluyor. Hendrix vakfı konuya el atıyor ve bu rezilliğe bir son vermeye karar veriyor. Yine Hendrix ile çalışmış Eddie Kramer görev başına geliyor ve yazının başlarında bahsettiğim liste yeniden ele alıyor. Tartışmaya açık tüm şarkılar kayıttan ayrılıyor. Çeşitli dönemlerde çalınan farklı bölümler teker teker incelenerek orijinaline en yakın hale getiriliyor. Tabii ki orijinal hale getiriliyor demek mümkün değil; bunun için Hendrix’in hayatta olması gerekir!

Neyse kablo testi yapıyorduk biz değil mi?

Detaylar yerli yerinde. Kabloyu farklı kombinasyonlarla deniyorum. Kablonun kendine özgü bir sahnesi var. Çok geniş değil ancak katman katman hissini size iletiyor.  Oluşan sahne çok yüksek detay seviyesi ile destekleniyor. Kabloyu amplim ile pre-amplifkatörüm arasında kullandığım sahne daha ön plana çıkarken kaynak ile pre-ampli arasında kullandığım zaman detay seviyesinde artış hemen dikkat çekiyor. Bu durumda sistemin tüm kablolaması Oyaide Across 750 ile yapılabileceği gibi Tunami Terzo RR gibi daha üst segment bir kablo ile kombine edilerek ilginç sonuçlar elde edilebilir. Oyaide firmasının test ettiğim ürünlerinde dikkatimi çeken şeylerden bir tanesi bu tarz kombinasyonlarda ilginç sonuçlar alınabileceği oldu. Yani ezbere şekilde en üst modelleri kullanmak yerine kaynak ampli veya diğer cihazlarınız arasında farklı kombinasyonlar kullanarak hem farklı tatlar alabilir hemde maliyetlerinizi azıcık olsa bile düşürebilirsiniz. Hifi dünyasında denemeler yapmak ondan bu kadar önemli. Siz ne bizim ne de diğer dergilerin yazdıklarına bakmayın; kendi sistemlerinizde denemeler yapıp kendi zevkinize göre ürünleri sistemlerinize ekleyin!

Oyaide Across 750 RR, 200 Dolar seviyesindeki fiyat etiketi ile giriş seviyesi sistemlerin bir tık üzerinden orta segmentlere kadar bir çok sistemin kablolamasında kullanılabilecek potansiyelde bir ürün. Japon üretici en alttan en üste kadar kablolamalarında arkaplan sessizliğine dikkat ediyor ve durum özellikle detaylarda ilginç kapılar açıyor. Farklı bir şeyler duymak için Oyaide dünyasına kulak kabartmakta fayda var.

Oyaide Across 750 RR
RCA interconnect kablo
Fiyat: 200 DOlar + KDV
Temsilci: Audiı AVM / www.audioavm.com

Tags: