Bu yazımızda Raidho Acoustics firmasının D-1.1 modeli raf tipi hoparlörünü inceliyoruz. Aslında incelemeden çok kullanım deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım demek belki de daha doğru bir tanımlama olacaktır. Raidho günümüzde Dantax grubunun bir parçası olarak hoparlör üretimi yapıyor. Dikkatli okuyucularımız daha önce incelemesini yayınladığımız Scansonic MB 2.5 hoparlör makalesinde benzer bir cümleyi hatırlıyor olabilirler. Scansonic ve Raidho, Dantax firmasının çatısı altında üretimlerine devam eden iki kardeş firma ve dolayısıyla organik bağları var. Raidho üst ve üst uç sınıfa yönelik ürünleri ile dikkat çekerken, Scansonic ise daha geniş kitlelere ulaşabilir ürünleri üretiyor.
D-1.1 modeli, Raidho Acoustics firmasının D serisinin başlangıç modeli hoparlörü. Raf tipi bir hoparlör olan D-1.1, 2 yollu tasarıma sahip. 200 x 360 x 410 mm boyutları ile son derece kompakt yapılı bir hoparlör. Hoparlörler kendi özel stand’ları ile geliyor. Zaten stand konusuna özel olarak bir bakış atacağız. Bana gönderilen örnek parlak siyah renk lake kaplamaya sahip. Hoparlörün ön yüzeyi ise daha mat bir kaplama ile tamamlanmış. Son yıllarda gördüğümüz 2 farklı kaplamanın harmanlanması D-1.1’de de kullanılmış. Hoparlör arkaya doğru incelen hafif kavisli bir yapıda. Farklı kaplama seçeneklerinin de opsiyonel olarak sunulduğunu unutmadan ekleyeyim.
2 yollu hoparlörün tiz sürücüsü ribbon yapıda. Hoparlör içerisinde kendi özel yuvasında mühürlenmiş olan özel ribbon tiz sürücüye, 115 mm boyutlarında firmanın tanımlamasıyla “diamond mid-bass” yani elmas orta/bas sürücüsü eşlik ediyor. Elmas konusu sadece tanımlama ile kısıtlı değil, sürücü gerçekten özel bir işlemden geçirilerek elmas kaplanıyor. Firma bu alanda ciddi araştırmalar ve yatırımlar yapmış. Elmas kaplama işlemi sürücünün istenmeyen titreşimlerini minimum seviyeye indirerek daha rahat çalışmasını sağlarken, hoparlöründe dış titreşimlerden etkilenmesini ve dolayısıyla kendi titreşimler ile diğer cihazlarınızı etkilemesini en alt noktaya indiriyor. Hoparlörün resimlerine bakıp alıştığımız anlamda bir elmas görmeyi beklemeyin. Kaplama için endüstriyel elmas veya farklı bir isimlendirme ile karbonit materyal kullanılıyor. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi buradaki yazımızda bulabilirsiniz. Orta/bas sürücü ile bu denli uğraşılmış iken, ribbon sürücülerinde böylesine bir çalışmadan eksik kaldığını düşünmek hata olur. Sürücülerin hafifletilmesi konusunda Raidho ciddi çalışmalar yapmış. Ribbon sürücülerdeki hafifleme onların hareket hızını arttırıyor ve bu da en basit anlatımı ile daha fazla detay demek!
Hopalörün özel bir stand ile geldiğini söylemiştim. Bu stand’lar başlı başına bir inceleme konusu olabilir. Tasarımları son derece hoş. Ancak ayrıntılara baktığınızda stand’ın arka alt bölümünden üste doğru yerleştirilen bar tahmin ediyorum bir nevi basınç barı olarak işliyor. Belirli frekanslardaki titreşimlerin yere aktarılmasında kullanıldığı kanaatindeyim. Titreşim konusundaki bir diğer önlem ise tabla kısmındaki yuvalara konumlandırılmış bilyeler ve bunların üzerine eklenen özel ayaklar. Hoparlörler bu ayaklar üzerine oturuyor. Bir diğer ilginç ayrıntı ise normalde hemen her hoparlör ve stand’ta gördüğümüz sivri uçlu ayaklar yerine Raidho tasarımcılarının kullandığı yuvarlatılmış ayaklar. Tüm bunlar birlikte titreşimlerin kontrol altına alınması için alınmış önlemler. Bu arada stand’ları kutularından çııkarttığınız zaman dikkat ettiğiniz şey, aşırı derecede hafif olmaları. Normalde hoparlör stand’larında ağırlık önemlidir ve hatta bir çoğumuz stand’larımızı ağırlaştırmak için bilye veya kum kullanırız. Raidho’nun anlayışı bunun tam aksi istikamette. Stand’ın çok hafif olmasının kendi hoparlör ile optimum performansı elde etmek için gerekli olduğunu söylüyorlar. Zaten bunun için D1.1 için bu stand özel olarak tasarlanmış.
Hoparlörün arka bölümü oldukça ince. Kavisli yapı arka bölümde en ince forma ulaşıyor. Üst kısımda refleks port’u bulunuyor. Bu port’un her iki yanında metal korumalar eklenmiş. Alt kısımda ise bir çift bağlantı konektörü bulunuyor. Raidho sadece banana plug kullanabileceğiniz bir konektöre yer vermiş. Kablo seçiminde bu konuya dikkat etmelisiniz.
Hoparlörleri kendi JBL monitörlerimin yerine yerleştirerek denemelerime başlıyorum. Ancak maceralar işte tam burada başlıyor. Evde bir ufaklığın olmasının sistemlerimiz üzerindeki vahim etkilerini anlamış olacağım ilk elden!
Bir yorum ekleyin