Normal koşullarda Stereo Mecmuası’nda mercek altına aldığımız tüm ürünleri en az bir hafta olmak üzere konuk ediyoruz ancak ortalama süreyi 10 gün olarak verebilirim. Bu süre ürünleri test etmek için, onlarla yaşayıp artı ve eksilerini görebilmek için asgari süre olarak düşünülebilir. İşin içerisine kablolar girdiğinde süreler daha da uzayabiliyor. Silverfi kablolar ile alakalı geçtiğimiz aylarda çok kapsamlı bir incelemeyi sizlere sunmuştuk. Bu yazımızın üzerinden neredeyse 2 aylık bir süre geçince ve kabloları farklı kullanıcılar farklı sistemlerle test ettikçe ve bende kendi sistemlerimde kullandıkça ikinci bir tur kısaca gözlemlerimi ve notlarımı sizlerle paylaşacağım. Ancak Silverfi ürünleri ile alakalı yazılarımız devam edecek çünkü yeni nesil kablolar ile alakalı notlarımızı almaya devam ediyoruz. Kısa bir süre sonra bu yepyeni kablolar ile alakalı deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaya çalışacağız. ANcak bu yazıya göz atmadan önce Stereo Mecmuası’nda yayınladığımız kapsamlı incelemeye buraya tıklayarak ulaşabilir ve sonrasında yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…
Son incelememizden bugüne geçen zamana kadar Silverfi cephesinde de bazı değişimler oldu. İlk dönemlerde haklı eleştirilerin yapıldığı Türkçe bilgiler konusunda özellikle Silverfi Blogunda düzenlemeler yapıldı. Ürün gruplamaları ve yeni ürünlerin gelişi ile sınıflandırmalarda düzeltmeler yapıldı. Tüm bu gelişmeler tüketici odaklı onların bakış açılarından yapılan düzenlemeler ve bence çok iyi olmuş.
Bildiğiniz gibi incelemelerimizde toplam 5 adet ara bağlantı kablosundan bahsetmiştik. Bu kablolar şu şekilde; Elixir SX (Switchcraft konektörler ile) Elixir SX-Plus (Eichmann Copper Bullets konektörler ile) Phrygian SX (Switchcraft konektörler ile) Magician SX (Eichmann Copper Bullets konektörler ile) Moonshadow SX-Plus (Switchcraft konektörler ile)
Elixir kablolar giriş seviyesinde fiyat etiketlerine sahip ürünler idi hatırlayacağınız gibi. SX Plus modeli baslardaki daha yüksek çözünürlüğü ile dikkat çekiyordu küçük kardeşine göre. Bazı sistemlerde daha dinamik çalan SX Plus modeli daha keyifli sonuçlar elde etmemizi sağlarken bazı sistemlerde özellikle de hırçın çalan sistemlerde daha sakin yapısı ile Elixir SX ön plana çıktı. Her iki kablo Silverfi dünyasına girmek açısından uygun fiyat etiketine sahip seçenekler olarak göz çarpıyor. Düşük fiyatlarına rağmen müzik çizgisinden ayrılmadan keyifle müzik dinlemenize destek verecek ürünler.
Silverfi cephesinde aradan geçen süre zarfında bir yeni kablo daha geldi. 159 Dolar fiyat etiketli Shaman modeli. Aslında bu kabloya yeni demek çok doğru değil. Belki Silverfi’nin geçmişine doğru yol alırken karşımıza çıkan ilk kablolardan birisinin yeniden vücut bulmuş versiyonu diyebiliriz. Bir önizleme olarak Elixir SX ve Elixir SX-Plus modellerinden bir kaç gömlek üstün ancak fiyat olarak çok yüksek olmayan ilginç bir kablo olduğunu söyleyebilirim.
İlk tur testlerimde Phrygian SX-Plus modeli farklı yapısı ile dikkatimi çekmişti. Phrygian kablolar dinamik çalan, zaman zaman heyecanlı diyebileceğimiz bir performansa sahip. Denemeler yaptığımız bazı sistemlerde özellikle de orta güçlü solid state sistemlerde özellikle de rock ve daha uç turlarda müzik dinlenmek üzere hazırlanmış sistemlerde Phrygian’dan ziyade Magician modeli daha iyi sonuçlar verdi. Ancak hemen her tarzda müziğin dinlenmesine yönelik kurulmuş sistemlerde özellikle de EL34, EL84 gibi daha yumuşak karaktere sahip tüplerle donatılmış amplilerde Phrygian çok keyifli sonuçlar vermeye aday bir kablo. Tabii ki genellemeler yapmak çok kolay değil ama Phrygian Silverfi’nin geniş ürün yelpazesinde son derece kendisine özgü bir kablo.
Spirit yine yeni bir kablo. En son nesil Silverfi bakış açısının bir örneği olan Spirit, Phrygian ile Magician arasında yer alıyor. Şu an kablo Stereo Mecmuası karargahında pişmeye devam ediyor. Kısaca bir önizleme yapmak gerekirse Spirit, Silverfş kablolar açısından ezber bozma potansiyeli yüksek olan bu kablo, Phrygian’ın bazı keskin hatlarının yuvarlandığı ancak dinamizminin korunduğu buna karşılık bir üst model Magician ve hatta Moonshadow kabloların derinliğine sahip çok ilginç bir ürün. Güçlü bir sesi olan, dengeli çalan ve genel Silverfi karakterine sahip ama bir çok noktada yenilikçi bir ürün olduğunu söyleyebilirim.
Magician Silverfi cephesinde ilginç bir ürün olarak skalanın tam ortasında duran bir kablo. Detay seviyesi açısından hiçbir eskiği olmayan kablo, müzikal çizgiden hiç ayrılmıyor. Sistemde varlığını unutabileceğiniz ürün özellikle büyük orkestra müziğinden hoşlananların Silvefi cephesinde ilk tercihi olması gereken bir ürün. Taktığımız hemen her sistemde başarılı performans gösteren ürün detay seviyesi ile dikkat çekiyor. Aylar içerisinde pişme süresini dolduran ürün hemen her geçen gün artan detay seviyesi ile gerek kaynak tarafında gerekse de pre-ampli-güç ampli eşleşmelerinde gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Moonshadow’daki durum daha farklı. Kullandığımız hemen her tarz sistemde üst-uç sınıf sistemlerde bile çok iyi sonuçlar alınmaya devam etti. İncelememizde yazdığımız üzere Moonshadow SX-Plus sistemin ayrıntısını bir adım öteye taşıma potansiyeli yüksek bir kablo ve bunu yaparken kendisinden eklemeler yapmıyor. Hoparlöre yaslanması gereken bir albümde ortaya abuk sabuk sahne oluşumları çıkmıyor. Bu kablonun gerek solid-state gerekse de vakum tüplü amplifikatörlerle uyumu başarılı. Vokal caz performansı özellikle mercek altına alınmalı. Kadife gibi tonlar çok çarpıcı şekilde sunuluyor. Sert müzikle sert, yumuşak müzikle yumuşak olmayı bilen bir kablo.
Önceki testimizde yer alamayan ancak yakın gelecekte izlenimlerimizi okuyacağınız Rumi ise Moonshadow ve Magician geleneğini bir adım ileriye götüren oldukça ilginç bir kablo. Firmanın Signature serisi ile üst sınıf Turkuaz serisi arasında bir köprü vazifesi gören Rumi, Moonshadow’a göre yüksek bir bas çözünürlüğüne sahip. Tabii ki bunlar sadece ön izleme notları devamı gelecek…
Yeni kablolarda da sonlandırma Switchcraft ve Eichmann seçenekleri arasından seçilebiliyor. Switchcraft’ı bizlerin çok sevdiğini biliyorsunuz artık. Özellikle egzotik bir çok kabloda denk geldiğimiz Switchcraft’ın çok özel bir versiyonu da yeni kablolarla beraber elime ulaştı. Neyse sürprizler yakında…
Silverfi kablolar, inceleme yazımızı yazdığımız günlerden bugüne kadar görüşlerimizi olumsuz şekilde değiştirebilecek bir performansa imza atmadığı gibi farklı sistemlerde ve farklı kombinasyonlarda düşüncelerimizi daha da olumlu hale getirmeyi başardılar.
Yeni nesil Silverfi kablolarda durum daha da ilginç. Kısa bir süre sonra Rumi ve Spirit incelemelerinde görüşmek üzere…
Silverfi Kablolar
Fiyatlar Shaman 159.- USD. Phrygian 199.- USD. Spirit 245.- USD. Magician 295.- USD. Moonshadow 395.- USD. Rumi 495.- USD.
Üretici: Sezai Saktanver Silverfi / www.silverfi.com
Türkçe bilgiler için: Silverfi Blog / http://silverfi.blogspot.com
Bir yorum ekleyin