JR Transrotor Phono II Phonostage

Uzun zamandır Alman pikap üreticisi Transrotor’un ürün gamında yer alan tek pikap pre-amplisi olan Phono II hakkında bir şeyler yazmak gerekir diye düşünmekteydim.

Sistemimde daha önce hakkında kapsamlı bir yazı yazdığım Transrotor Cellino pikap kullanmaktayım. Pikap Pioneer A-757 entegre amplifikatöre bağlı. Pioneer amplifikatör üstünde MM ve MC pikap kafalarını destekleyen subsonic filtre’ye sahip bir pikap katı vardı ve pikabımı geçen Mayıs’a dek bu şekilde dinlemekteydim. Evet aldığım sesten memnundum ama sistemime Transrotor’un pre-amplisini ekledikten sonra güzelinde çeşitleri var demek zorunda kaldım.

Transrotor gerçekten her dataya önem vererek üretimini gerçekleştiren bir firma. Sonuçta high-end pikapları ses sistemlerine gönül vermiş benim gibi meraklılar için oldukça çekici. Orijinal tasarımlara sahip firmanın pikap haricinde ürün gamında sadece bu pikap pre-amplifikatörü ve bir adette ayarlanabilir güç kaynağı ünitesi mevcut.

Önce biraz teknik özellikler

Transrotor pikap pre-amplifikatöründe toplam harmonik distorsiyon konusuna çok önem vermiş. 7 volt çıkışla %0,06 THD , 0.775 voltta ise sadece %0.028 THD oranı var. Aşırı yük kapasitesi çok iyi. Teknik verilere göre ise clipping 7,5 volta dek yok! Özellikle 2 ve 3’üncü harmonikler ve gürültü oranı çok çok düşük !

  

Üstteki fotoğrafta pikap pre-amplifikatörünün içerisi görülüyor. Fotoğraftaki kırmızı switch‘ler dikkat çekici. Bu switch’leri kullanarak bunlarla pikabınıza taktığınız MM ya da MC kafanın teknik özelliklerine göre pre-ampli ayarlarını yapabiliyorsunuz. Bu ayarlamalar için, cihazın ön tablasında bulunan iki tutucu vidayı allen anahtarı kullanarak açmanız gerekiyor. Fakat kafa değişmediği sürece ayar bir kez yapılıyor. Ayarlamalar için gerekli detaylar cihazın kutusunda gelen kullanım kılavuzunda detaylı olarak anlatılmakta.

  

Altta cihazın RIAA eğrisi var müthiş hassas.

Üstte de görüldüğü gibi bu pre-amplii cidden çok hassas değerlere sahip. Sanırım bu sebeple Transrotor sadece bu modeli uzun zamandır tek pre-ampli modeli olarak üretmekte.

Bir prensibim var gerekli olmadıkça dinlemek adına CD formatında albüm almamaya ve LP formatta basılmış olan albümleri almaya özen göstermekteyim. Bir analog aşığı olarak bunun nedenlerini burada uzun uzun yazabilirim ama konumuz bu değil!

Bu bağlamda sistemimde plaklarımı Transrotor Cellino pikabımı kendi orijinal kablosu marifetiyle entegre Pioneer A-757 amplime girerek dinlemekteydim. Sonuçta amplii üstünde MM ve MC kafa ile kullanıma uygun pikap pre-amp ile imal edilmiş vakti zamanında. Yıllardır gerçekten çok büyük bir haz alarak Pioneer+pikap kombinasyonu şeklinde müzik dinlemeyi sürdürdüm. Sistemimiden aldığım tatmin edici idi ya da ben öyle sanıyordum. Aslına bakarsanız detay ve netlik vardı aldığım seste.

Bu sırada Mavi Hifi’ya a gidip geldikçe orda da Transrotor pikapları, firmanın kendi pikap katı dinlemeye başladım. Gel zaman git zaman evde de bulunan aynı LP’leri Mavi Hifi’da dinlerken eve göre bariz farklar olduğunu hissetmeye başladım ve cihazı mümkünse test için eve almak istediğimi Demir Bey’e söyledim. Sağolsun yıllardır beni tanır tereddütsüz al götür bak bakalım dedi.

İşte bu şekilde geçen yıl Mayıs’ta eve getirdiğim pre-amplyi, sisteme merakla entegre ederek seçtiğim LP‘lerle kendimce test etmeye başladım. Şu şekilde bir yol izlemekteydim. Önce Transrotor Cellino + Transrotor phone-pre +Pioneer A 757 üzerinden Cabasse Jersey kolonlara gelen sesi dikkatle dinliyor ve sonra bu kombinasyondan Transrotor phone-pre‘yi çıkarıp Pioneer üzerindeki pre’yi kullanarak aynı albümü tekrar dinliyordum.

Bu şekilde 15/20 gün uzun uzun test dinletileri yaptım. Sonuçlar benim için şaşırtıcı oldu, sisteme bu cihaz dahil olunca elde edilen seste yer alan detaylar hemen öne çıkıyor ve aynı zamanda pürüzsüz kristal bir ses elde ediliyor. Tüm bunları birazdan detaylarla anlatacağım, ama önce biraz cihazın yapısından bahsetmek istiyorum:

Transrotor markasını tanıyanların çok iyi bildiği gibi firma kalite ve işçilikten ödün vermeyen bir yapıda ve bu her ürününün tasarımında göze çarpmakta. Bu phone-pre’de de firma bu ayrıcalığını gözler önüne sermiş.

Cihaz oldukça heybetli ve sağlam bir alüminyum üst gövdeye sahip ve bu gövde aynı zamanda bir nevi soğutucu görevi görmekte. Altta cihazın önden görünümüne gösterir bir fotoğraf var buna bakınca anlatmak istediğim sanırım anlaşılır.

Yan sayfadaki fotoğrafta tam ortada küçük bir led görüyorsunuz. Bu led safir mavi renkte cihaz çalıştığı sürece yanmakta, burada belirtmek isterim bu phone-preamp’ta bir açma/kapama tuşu yok yani elektriğe bağladığınızda devamlı çalışır konumda kalıyor. Fakat bunun bir zararı da yok ya da bir ısınmaya sebep olmuyor. Ben 10 aydır kullanıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım.

Fotoğraflarda cihazın ön yüzünde iki adet vidamız var. Allen baş bu vidalar, pikabınızda kullanmakta olduğunuz MM ya MC kafa için gerekli ayarları yapmak adına cihazın kutusunda gelen allen anahtarı yardımıyla sökülüyor ve cihazın üst gövdesini bu şekilde açabiliyorsunuz.

Kapağı kaldırınca karşınıza çıkacak iç yapı yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi, orada görülen ve her iki yanda beher kanal için yerleştirilmiş kırmızı switch’leri ayarlamanız gerekli. Kullandığınız iğnenin tipi ve teknik özelliklerine göre, bunu yaparken cihazın kutusunda gelen kullanım kitapçığına başvurun orada değerlerinize göre yapacağınız ayar çeşitleri resmedilmiş, kitapçık basit ve kullanışlı.

Yine yukarıda bakılınca firmanın çok akılcı bir tasarımla cihaza giren sinyali mümkün olan en kısa yoldan tekrar çıkışa verdiği görülmekte bu şekilde ses sinyalleri gereksizce dolaştırılıp bunlarda kayıplar olması önlenmiş.

Cihazın arka panelinde altın kaplama sağ ve sol kanal için birer giriş ve çıkış bulunmakta ve bunların tam ortasında güç giriş ile altında topraklama kablonuzu bağlayacağınız topraklama jakı mevcut.

Cihaz ile beraber kendisine has özel güç ünitesi ilgili kablosu ile gelmekte ve bunun marifetiyle cihaza güç veriyorsunuz.

Bu kısa tanıtım sonrası gelelim sisteme ne kattığına:

İlk olarak, bu cihaz ile ”Hum” sorunu yaşanmıyor, gürültü olabildiğince düşük, verdiği sesi sıcak olarak tanımlayabilirim. Üst oktavlarda sesi parlatmak yerine daha saydam sunuyor ve olanı size dinletiyor. Cihaz ilginç bir şekilde lambalı tadı da vermekte sistemde ve sanırım kullandığım Denon DL-103R MC kafa şu an tam performansını sergimekte cihaz sayesinde.

İlk sefer Anne Sophie Mutter’in Vivaldi 4 Seasons albümünü platoya yerleştirdim. Cihaz kayıtta mevcut mikro ve makro dinamik kontrastları ve kompleks tonal renkleri mükemmelen ortaya çıkardı. Ses çok temizdi. Aynı şekilde Arthur Rubenstein’ın Chopin Nocturnes LP kutu setini dinlerken pre-ampli piyanonun tüm keskinliği ve tınısını mükemmelen ortaya çıkardı. Sesi çok iyi işleyen bir cihaz…

Sonrasında Rock müzikte ne olacak düşüncesiyle Dire Straits’ in Brothers In Arms albümünü platoya yerleştirdim. Cihaz, Mark Knopfler’ın gitar partisyonlarını mükemmelen bana sundu; tını harika idi ve genel olarak müzik her tınısıyla sanki tekrar üretildi

 

Sonrasında aynı durum Toto IV albümünde de oluştu ve Africa adlı parçaya tekrar tutuldum. Parçadaki vurmalıların, gitarların ve tuşlu çalgıların seslerini ve tonal renklerini mükemmel ortaya çıkardı. Cihazın akustik ve elektrikli enstrümanlara karşı tepkisi çok güzel, mid frekanslara ve üst frekanslara karşı tepkisi çok iyi ve dengeli.

Sonrasında caz müzikte bir deneme yapmak adına Diana Krall’ın The Very Best Of albümünü platoya yerleştirdim ve S’Wonderful’un ilk notalarıyla her enstrümanın karakterini cihazın ne kadar iyi yansıttığını anladım, orkestradaki her detayı rahat şekilde alırken vokali de sanatçı yanınızdaymış gibi size verebilmekteydi

Sonuçta Transrotor phono pre-ampli, iyi tasarlanmış kolay ayarlanır detayları yansıtıp müziği iyi işleyen bir cihaz. Ayrıca size lambalı tadını verebilen bir phono pre-ampli, bunu tonal zenginliği ve sıcaklığı ile hissettiriyor.

Doğru sistem ve kablolama ile bu cihaz mükemmel bir performans size sunacaktır. İyi bir phono pre-ampli arayanlar için bence mükemmel bir seçenek

Bülent Şaman

JR Transrotor Phono II Phonostage
Temsilci: Mavi Hifi
Fiyat: 785 EUR+KDV

Test Sistemi
Transrotor Cellino Pikap
Denon DL-103 Pikap Kafası
Pioneer A 757 entegre amplifikatör
Cabasse Jersey hoparlör