Transrotor ve Cellino 25/40

Bu yazının orjinal resimlerle süslenmiş versiyonunu Stereo Mecmuası’nin 6. sayısında okuyabilirsiniz.

Jochen Räke , Alman Transrotor firmasının kurucu, 1971’de Transcriptor adlı İngiliz pikap üreticisinin ürünlerini Almanya’ya ithal etmeye başlar. Zaman içinde tüm ithalatını yaptığı Transcriptor ürünlerini aynı zamanda kendi de dener ve pikap tasarımı hakkında kendi fikirlerini üretmeye başlar.

Fakat problem şudur ki İngiliz firması yeni fikirlere kapalıdır hele ki Rake’in fikirleri gibi tartışmaya açıklarsa. Her ne kadar denerse de İngilizlere fikirlerini kabul ettiremez ama çözüm oldukça basittir kendi pikaplarını yapmak ve 1973’de bu işe girişir pikapları Almanya’da tasarlamakta ve İngiltere’de üretmektedir.

Burada o devirdeki ünlü üretici J.A Mitchell ile yakın temasta olarak bu faaliyetleri sürdürür. Transrotor ilerde lider pikap üreticilerinden biri olmak üzere gelişmeye başlamıştır.

İşte o birlikteliğin efsane örneği olan 70‘lerin sonundan Double Transrotor Turntable üstte yer almaktadır. Ürün Transrotor ve J.A. Michell birlikteliğini sonucudur. Bu efsane parçadan 15 adet üretilmiş ve 12’si Transrotor tarafından Avrupa’da 3’ü de Michell tarafından İngiltere’de satılmıştır

Rake‘in devrim niteliğindeki ilk yeniliği pikap üretiminde Acrylic Glass kullanımıdır. Ahşap kasa ve tabla yerine bu malzemeyi kullanmaktaki ısrarının sebebi ise doğallığı ve rezonans dengesidir ki bu malzeme ile ulaşılan bu doğallık ve dengeye ahşap kasalarla ulaşılmamaktadır.

Rake’ in başka bir usta işi ve pahalı tekniği ise pikapları tüm parçaları ayrı ayrı kolayca upgrade edilebilecek şekilde üretmektir. Örnek, motor pikaptan ayrı bir parça olarak yer alır, böylece daha kolay servis hizmeti vermez kolayca upgrade de edilebilir. Pikap kolu kolayca değiştirilebilir ya da güç kaynağı.

Firmanın ilk döneminde Michell ile gerçekleştirdiği ürünlerden bir tanesi. Transrotor Rotary . Bu pikap Gyrodec SE'nin benzeri olarak görünse de, yapısal bir çok değişiklik söz konusu.

Ve gelelim Transrotor Cellino 25/40’a…

Cellino öncesi SONY PH-LX 350H pikap kullanmaktaydım yaklaşık 7 yıl kullandım. Bu modeli Technic’in 12xx serisinin tıpkısıdır SONY’ nin Ne zaman ki, Cellino’yu aldım, kurdum ve dinlemeye başladım, öncelikle eskiden dinlediğim LP lerimde sesin eski pikabımda nasılda sınırlandırılmış şekilde çıktığını anladım sanki belli bir yere tüm sesler hapsedilip kırpılmış gibi idi.

Detaya az sonra gireceğim önce Cellino ne şekilde verilmekte anlatayım. Cellino 25/40 pikaplarda yine Transrotor 9.1 tone arm kol ile geliyor ki bu kol Rega 250’den geliştirilen bir kol, ayrıca üstünde Uccello MM kafa ile gelmekte bu kafa da Goldring’ten geliştirilmiş kaliteli bir MM. Transrotor, Rega kol üzerinde kendi ürünü ile performanslı çalışması ile yapısal da olmak üere baı değişiklikler yapmış. Kola çıplak gözle baktığınızda arka ağırlığın standart modele göre çok farklı olduğunu hemen görebiliyorsunuz. Bu noktada OEM kol kullanan diğer üreticilerin çoğu zaman bahsi geçen kolu fabrika çıkışı kullandıklarını da eklemeliyim. Çok az üretici iyileştirmeler uyguluyor, Transrotor onlardan bir tanesi.

Transrotor Cellino’nun güzel bir tasarımı var, ünite kutudan parçalar halinde çıkıyor. Sırasıyla; 3 adet ayak,bir büyük epoksi milky 40 mm kalınlıkta plato, kol ve alt tabla (komple) motor bloğu, 1 adet içi dolu yağ enjektörü, 1 çift eldiven ( pikapta parmak izi kalmaması için çalışırken), plato üstüne salınımı alan 1 adet inox plak ağırlığı ve 2 çift pikap lastiğinden sistem oluşmaktadır.

Motor kısmı tam izole edilmiş. Pikap gövdesi ile aradaki bağ plato lastiği. Üstteki fotografta ayrıntıyı görebiliyorsunuz. Bu sayede motordan oluşabilecek salınım ortadan kalkıyor, ayrıca motor kısmı tam izole halde, dolayısıyla çalışırken pikap çalışırken ses duymak neredeyse imkansız. 33/45 ayarını motor üstünde lastiği alt ya da üst yuvasına alarak yapmaktasınız. Kurulum esnasında motor bloğunu ölçerek 5 mm uzakta platodan doğru devir için ayarlamanız gerekli. Motorda, üstte yer alan lastiğin takıldığı mekanizma üstünde bir ayar vidası yer almaktadır. Bununla lastiğin gerekirse motor ile plato arasında tam düzlemde durması için mekanizma yüksekliğini ayarlamaktasınız.

Solid plexi plato üzerine yerleştirildiği ve içinde hiç ses yapmayan bir rulman olan çelik platonun lastik tarikiyle dönmesi sonucu çalışmakta. Çelik platonun içine yine ilk kurulumda alet ile gelen bir enjeksiyon dolusu özel yağı boşatmaktasınız bu sayede sorunsuz sessiz ve kolay dönüş sağlanmakta.

Pikabın altında görülen ayaklar ile tabla altı arasında vidalama ise yok. Ayağın alt ve üst kısımlarında özel bir epoksi madde var. Gövdenin ağırlığı binince tabla ve satıha sanki Japon yağıştırıcısı ile yapıştırılmış gibi tutunmakta.

Üst taraftaki fotografta ise sizlere kol mekanizmasını göstermek isterim. Kullanılan kol ayrıntılarını yazımın üst bölümünde sizlerle paylaştığım Transrotor 9.1 tonearm ve üstünde MM Uccello iğne ile ayarlı halde gelmekte. Gereğinde kol arkasından gerekli ağırlık ve anti-skating ayarları yapılabilmektedir.
Kolda arka altta yer alan bir ayar vidası yardımıyla eğer keçe kullanıyorsanız kolun yüksekliğini ayarlayarak iğnenin plağa basma gücünü ayarlayabilmektesiniz.

Ben Transrotor Cellino’mu çok beğendiğim Pioneer A-757 Referance Series amplifikatör üstünden dinlemekteyim, çıkışı ise Cabasse Jersey kolonlarımdan almaktayım.
Gelelim performansa, sizlerle bunu paylaşmak için koleksiyonumdan kimi plakları seçtim; Önce platoya Latin cazda efsaneleşen Bueana Vista Social Club’ın albümünü koydum, çok iyi bir kayıda sahip albümü dinlerken en arka planda olan detayları bile tüm güzelliği ile Cellino bana verebildi, sazlar sanki salonumda o an canlı çalıyordu.

Sonrasında Miles Davis ustanın Kind Of Blue albümü platoda dönmeye başladı ve sonuç yine benim için çok güzel idi her şey yerli yerinde tertemiz ve net her detayı veren bir ses.
Sonrasında birazda rock müzikte performansa bakmak gerek düşüncesiyle Dire Straits’ten Brothers In Arms albümünü aldım oradan Money For Nothing ve So Far Away’i , Love Over Gold’dan Private Investigations’ı dinledim.

Gerçekten sonuç benim açımdan çok iyi idi. Ardından TOTO’da Africa ve Traveling Wilburrys’ten Monkey Man ve ve End Of The Line geldi. Sonuçta rock müzikte de ünite standartın üstünde doyum sağlamaktaydı.

Son olarak klasik müzik ile üniteyi değerlemek istedim, Mozart’ın Eine Kleine Nachtmusik eseri, Lafred Brendel’in Beethoven Piaono Concertos LP’si seçkilerimdi ve aldığım o harika tadı anlatamam.

Kısaca Cellino çalarken sanki o an çalan albümdeki eser canlı salonumda çalıyor gibi en minimal efekti size alet hissettirmekte ve dinleyiciye harika bir zevk yaşatmakta. Benim gibi analog diyenlerdenseniz ve iyi bir odyofil plak kolleksiyonunuz varsa benim şiddetle önereceğim üst bir marka ve model.

Bülent Şaman (Bohlener)

Transrotor Cellino 25/40
Üretici: Transrotor
Dağıtıcı: Mavi Hifi
Ürün Fiyatı: 1.850 Euro

Teknik Özellikler
Şasi: acrylic 25 mm,
Platter: acrylic 40 mm,
hydrodynamic platterbearing with hydraulic platter support,
Kol:Transrotor 9.1 tonearm,
İğne:Transrotor MM Uccello,
Clamp: platterweight aluminium,
Ağırlık: 15 Kg

Ayrıntılı bilgi için: