Bir Restorasyon Projesi: EMT 948 / Sonu Gelmez İşlemler

EMT 929 kolun tamiratı devam ederken ve bir önceki sayfada bahsettiğim devre kartları ile mücadele ederken kolu yukarı aşağı hareket ettiren motor ve mekanizmada olması gerekenden daha farklı bir ses tespit ettim. Bunun üzerine bu bölüme de el atmaya karar verdim. Dediğim gibi bu tarz projelerde elinizi nereye atarsanız başınıza yeni bir dert açılır. Hızlı bir söküm işleminin ardından bu bölümdeki yağlanmada sorun olduğunu tespit ettim. Ayrıca motor ile mekanizma arasındaki kayış eskimiş idi. Yukarıdaki fotoğrafta bile görünüyor durum.

Bunun üzerine hemen bir kayış arayışına çıktım. Aradığımız kayış İngitere’de karşımıza çıktı ve hemen sipariş verdik. Uzunca bir bekleme süresinden sonra elimize ulaştı.

Yeni kayışı yerine takarken motor ve yükseltme – alçaltma mekanizmasını elden geçirdim ve yağlamasını tamamladım. Bir sonraki adımda mekanizmanın yüksekliğini ve hareket hızını ayarlamayı yapılacaklar listeme ekledim. Hareket hızını ayarlayabilmek için ilgili devre kartının elden geçirilmesi, yüksekliği içinde kol üzerindeki çalışmaların bitmesi gerekiyordu.

EMT 948’lerde daha doğrusu bizdeki erken dönem versiyonunda pikabın hareketlerini kontrol eden 3 adet düğme ön bölüme yerleştirilmişti. Ancak daha ilk bakışta bunlarda bir terslik olduğu hemen belli oluyordu. Beyaz renk olan geri döndürme düğmesi ve yeşil renk olan çalıştırma düğmesi olması gereken düğmelermiş gibi gözükmüyordu. Sağda kolu indiren düğmeye bakınca bir yerlerde terslik olduğu hemen belli oluyordu. Yukarıdaki fotoğrafta durumu görebilirsiniz.

Hemen bu bölümü sökmeye başladım. Düğmelerin çerçeveleri olmadığından böyle bir çözüm üretildiği belli oluyordu. Başıma yine dert almıştım. Bu öylesine spesifik bir parçaydı ki, hiçbir yerde satışı yoktu. Açıkçası bu haliyle pikabın ön tarafında çok da çirkin bir görüntü oluşuyordu.

Yukarıdaki fotoğrafta her iki düğme arasındaki farkı görebilirsiniz. Soldaki orijinal olmayan düğme hırdavatçılık yaparken gördüğüm çeşitli makinelerde kullanılan sanayi tipi düğmelerden idi. Bir şekilde günü kurtarmak için oraya konulduğu belli oluyordu.

Uzun bir arayışın arkasından düğmeleri Hans-Michael Fabritius’tan tedarik ettik. Bunları bize hediye etti. Sanırım o da zaman geçtikçe ruh hastası bir restorasyon yaptığımızı anlamış ve olayın ticari yönünü bir kenara bırakıp bana yardımcı oluyordu. Zaman içerisinde çıkma parçalarımız elimize ulaştı. Güzel bir temizliğin ardından pikapta olması gereken yerlere konuldular.

Bu düğmeler ile uğraşırken ampüllerinin de ömrünün sonuna gelmiş olabileceğini düşünerek yedek olarak tedarik etmeye karar verdim. İngiltere’den oldukça uygun bir fiyata tedarik etmeyi başardık…

Restorasyon olayının en başında yukarıda gördüğünüz delikten bahsetmiştim. Pikaba eklenen plak temizleme fırçasının toprak kablosu kontrol önyüzündeki yukarıda görülen delikten geçerek şasinin içerisine giriyordu. Bu deliğin aslında yukarıda görülen 45 yazan kapak gibi bir kapağı vardı ve üzerinde 33 yazıyordu. Daha restorasyonun en başlarında bu kapağı aramaya başlamıştım. Sonunda da tedarik ettim. İlk iş bu delik içerisindeki kalıntıları temizlemek oldu.

Arkasından bulduğumuz yeni kapağı yerine yapıştırdım. Bu parçanın bulunması neredeyse imkansız gibiydi. Ancak bulmayı başardık ve 7 Euro gibi bir rakama satın aldık. Aslına bakarsanız son derece saçma bir harcama olduğunu kabul edebilirim. Ancak pikabın en dikkat çekici yerinde böylesine anlamsız bir delik göreceğime 7 Euro harcamak daha mantıklı geldi.

Hazır devre kartları ve lift mekanizmasının kontrol eden tüm bileşenler elden geçirilmiş iken dış bölümün temizliğini ve detay ayarlarını da tamamladım. Yolculuklar sırasında kolu sabitleyen kırmızı plastik parçanın boyasını eski parlaklığına kavuşturmak için maketlerde kullandığımız parlak cilalardan uyguladım. Pek güzel oldu :)

Pikabın arka koruma kapağı vidaları yoktu. Bunlara uygun bir şeyler ayarlamıştım ancak tam olması gerektiği gibi olmamıştı. Elektroniklerin son kontrollerini yapan İbrahim Bey sağolsun daha uygun bir vida monte ederek beni uğraşmaktan kurtardı. En köşedeki vida olmadan kapak tam anlamı ile fonksiyonel çalışmıyordu.

 Sonraki Sayfaya Geçin


Bir Restorasyon Projesi: EMT 948 Bölüm I – Kısaca EMT Tarihçesi Bölüm II – Kaosun Başlangıcı Bölüm III – Plato Yenilemesi Bölüm IV –  EMT 929 Kol Bölüm V – Elektronikler Bölüm VI – Sonu Gelmez İşlemler Bölüm VII – Son Dokunuşlar Bölüm VIII – Grande Finale!

Tags: