Goldnote PH-7

İtalyan Goldnote firmasının Microline ismini verdiği küçük şasili ürün serisinden PH-7 pikap katını mercek altına alıyoruz. Günümüzde mikro yapılı sistemler yavaş yavaş daha fazla karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi bu tarz ürünlere talep olması. Sadece ülkemizde değil dünyada da evlerin metrekareleri küçülürken, sistemlerimize ayırabildiğimiz alanlarda küçülüyor. İşte bu tarz mikro ve midi yapılı ürünler sayesinde ses kalitesinden ödün vermeden hem hacimden kazanıyoruz hemde arzu ettiğimiz tarzda özelleştirilmiş müzik sistemleri kurabiliyoruz. Goldnote firmasının ürün yelpazesinde mercek altına aldığımız pikap katından amplifikatörlere, CD çalarlara kadar mikro boyutlu hifi cihazları mevcut. Meraklılar daha önce mercek altına aldığımız DAC-7 dijital analog çevirici , CD-7  CD Çalar ve AP-7 entegre amplifikatör incelemelerimize göz atabilirler.

Boyut konusuna bir örnek vermek gerekirse söz gelimi kullandığım pre-amplifikatörü kaldırıp ortaya çıkan alana mikro yapılı CD çalar ve amplifikatörü çok rahatlıkla yerleştirebiliyorsunuz. Bu da ciddi bir alan tasarrufu demek.

Goldnote PH-7 önden bakıldığında son derece sade bir tasarıma sahip. Firmanın son nesil tasarımlarında sol üst köşede altın renkli firma logosu hemen dikkat çekiyor. Tam sağında model numarası yazılmış. Cihazın orta alt bölümünde ise soldan sağa MM seçim düğmesi, güç tuşu ve MC seçim düğmesi yer alıyor. Cihazın üst kısmında diğer Goldnote ürünlerinde olduğu gibi uyarı ışıklarına yer verilmiş. MM veya MC pikap katı aktivitesini gösteren ışıklar kırmızı renkli, cihazın açık ve operasyonel olduğunu gösteren ışıklar ise mavi ve yeşil renklerde. Yeşil ve kırmızı renk ışıklar zaten gözü almıyor, mavi ışıkta böyle bir sıkıntı var biliyorsunuz. Ancak bu cihaz için ton iyi ayarlanmış ve karanlıkta insanın gözünü almıyor.

Cihazın arka tarafında ise gerekli giriş ve çıkışlar rahat şekilde dağıtılmış. Cihaz üzerinde XLR dengelenmiş çıkış, klasik RCA çıkış ve pikap girişi bulunuyor. Tabii ki topraklama girişi de unutulmamış. En sağ bölümde ise elektrik girişi ve onun üzerinde firmanın harici güç ünitelerini bağlayabileceğiniz giriş bulunuyor.

Yukarıdaki fotoğrafta saymadığım bir giriş olduğu gözünüzden kaçmış olabilir. “Load” şeklinde işaretlenen bu giriş MC pikap katında farklı yükleme değerlerinin ayarlanmasına yönelik özel RCA yapılı aksesuarlar vasıtası ile ince ayar yapılmasına olanak sağlıyor. Bu minik aparatlar kutu içeriğine dahil edilmemiş, temsilcisi vasıtası ile tedarik edilebiliyor.

Pre-amplifikatörümün pikap katını devre dışı bırakarak pikabımı direkt olarak PH-7’ye bağlayarak denemelerime başlıyorum. Hem MM hemde MC katlarını deneme fırsatı buldum. Denon DL103 gibi çıkış gücü farklı bir iğne de bile kayda değer bir sıkıntı (ki bu sıkıntı ses seviyesinde aşırı düşüklük ve dolayısıyla detay seviyesinde ciddi sorun olabilir) yaşamamak beni mutlu etti. Tabii ki yukarıda bahsettiğim özel aksesuarlarla MC girişini özelleştirmek mümkün.

Pikap katlarında benim ilk beklentim plak zevkimi kısıtlamaması. Bundan kasıt plakların o kendisine özgü seslerini sıcak tonlarla aktarmak yerine beni deli gibi detaya boğup son derece steril bir ses elde etmek. Evet bir pikap katı detaylı olmalı ancak sese çok fazla müdahale etmemeli. İkinci önemli konu, sistemimde özellikle MC iğne kullanırken herhangi bir “hum” veya gürültüye sebep olmaması. İlk baktığım şeyler bu iki konu oluyor. Arkasından tonlarına, detay seviyesine, sistemin genel performansında yaptığı değişiklilere bakmaya çalışıyorum. Tabii ki benim gibi farklı iğneler ve plaklar dinleyen birisi olarak pikap katının özelleştirilebilmesi de önemli bir ayrıntı.

Keith Jarrett ve Charlie Haden ikisinin “Last Dance” albümüne bir bakış atalım birlikte. Albümde farklı dönemlere ait şarkılar dikkat çekiyor. Erken dönem “Where Can I Go Without You” şarkısına yapılan yeni yorum özellikle Charlie Haden etkisi ile daha bir duygusal olmuş. Gordon Jenkins bestesi “Goodbye” ki bunu farklı dönem Benny Goodman orkestralarından biliyoruz yine farklı bir yorumla standart haline göre daha yavaş ancak daha duygusal bir şekilde icra edilmiş. Thelonious Monk’un meşhur caz marşı “Round Midnight” onlarca hatta yüzlerce müzisyen tarafından çalınmıştır. Keith Jarrett’ta şarkıyı farklı dönemlerde yorumlamıştı. Ancak Keith Jarrett ve Charlie Haden birlikteliği ile şarkı bambaşka tatlara ulaşmış. Bu şarkıda rahmetli Haden’ın nasıl bir usta olduğunu dinledikçe anlayacaksınız.

Albümde bazı şarkılarda örneğin “Round Midnight”ı örnek verebilirim piyano kaydı bize önemli detayları verecek. Goldnote PH-7’nin tonlaması gayet başarılı. Çok baskın olduğu bir frekans aralığı yok gibi. Detay seviyesi beklentimin üzerinde. Detay seviyesinde artış için kutu içeriğindeki kablo yerine daha iyi bir güç kablosu kullanmanızı öneririm. Hem pre-ampli veya ampliniz ile bağlantı sırasında kullanacağınız hemde elektrik kablosu olarak bakır bir güç kablosu -en azından benim denemelerimde- daha keyifli sonuçlar verdi. Daha iyi bir güç kablosu ile bas performansında da gözle görülür bir artış hissedilebiliyor.

Goldnote PH-7 görebildiğim kadarı ile özellikle küçük caz formasyonları, küçük orkestralar, vokal caz ve özellikle rock müzikte boyutunu aşan bir performans gösterebiliyor. Büyük orkestra müziğinde ve klasik müzikte daha standart çıkış değerlerine sahip iğneler kullandığınız zaman oldukça iyi performans elde edebiliyorsunuz. Ancak özellikle MC tarafında çıkış gücü standartların altında ise detay seviyesinde ve alt frekanslarda sorun yaşayabilirsiniz. Burada kullandığınız iğneye göre bir seçim yapmanız gerekli. Örneğin firmanın Boboli Signature veya Shure M97xE ile yaptığım denemelerde performanstan çok çok memnun kaldım.

Goldnote PH-7, ülkemizde KDV dahil 800 Euro’luk bir fiyat etiketi ile meraklılarla buluşuyor. Bu mikro pikap katı ile uyuşan bir iğne kullandığınızda performansından mutlu oluyorsunuz. Özellikle iğne konusunda dikkatli davranır, güç kablosunu da ilerleyen zamanlarda yükseltirseniz mutluluk düzeyiniz daha da artıyor. Ürün ile alakalı olarak keşke farklı yükleme değerlerini ayarlamaya olanak veren minik aksesuarlar kutuya eklenseymiş dediğim zamanlar sadece üst sınıf MC iğneleri kullanırken oldu. Böyle bir ihtiyacınız olacağını en azından fiyat kategorisine uygun iğneler kullandığınızda pek yaşayacağınızı zannetmiyorum. Firmanın yine mikro yapıda entegre amplifikatörü  AP-7 ile PH-7 pikap katını eşleyerek uygun bir hoparlör kullanarak minik yapılı harika bir analog sistem kurabilirsiniz. Bu tarz çözümler arayan meraklıların not defterinde bulunsun!

Goldnote PH-7
Frekans Yanıtı: 20Hz – 20KHz @ +/- 3dB THD (Toplam harmonik Gürültü) <0.05% THD @ 20Hz-20KHz Sinyal/Gürültü Oranı:-81dB Girişler Analog Girişler: Stereo RCA Giriş Hassasiyeti 0.15mV MC ila 6.0mV MM Giriş Empedansı (sabitlenmiş) 470Ω MC değişken ▪ 47kΩ MM değişken Gain: >65dB MC ▪ >48dB MM Çıkışlar: Stereo RCA ve XLR dengelenmiş Elektrik: 100V ▪ 115V ▪ 230V ▪ 50 veya 60Hz Güç Tüketimi: 50watt Maksimum Ölçüler: 200mm L x 80mm H x 260mm D Ağırlık: 3Kilo
Fiyat:  800 Euro (KDV dahil)
Temsilci: Fil Elektronik / www.filelektronik.com