QED Performance Audio 40 ve Reference XT40

Stereo Mecmuası’nda QED kablolara zaman zaman yer veriyoruz. Bu kez fiyat etiketi anlamında bütçe dostu diyebileceğim “Performance” serisinden “40” modeli ara bağlantı kablosu ve “Reference” serisinden XT40 hoparlör kablolarını inceleyeceğiz. Her iki kabloda benim dönem dönem sistemimde misafir ettiğim ürünler. Bu kez üst modellere gitmek yerine fiyat performans oranı yüksek bu iki modele bir bakış atmak istedim.

Benim QED ile tanışmam seneler önce hatta uzun seneler önce kablolarının yanında bazı elektronik cihazları ile oldu. Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz pasif pre-ampli sistemi ile göreceli uzunca bir zaman vakit geçirmiştim. Zaman içerisinde de birçok kablolarını deneme fırsatı buldum ve bir kısmını Mecmua’da sizler ile paylaştım. QED denince benim ilk aklıma gelen şey, fiyat performans oranı iddialı ürünlerdir.

QED Performance Audio 40  ara bağlantı kabloları firmanın “AnamateTM” konektörleri ile donatılmış. Daha üst model “Reference” ve “Signature” serilerinde de kullanılan bu konektörler oksijenden arındırılmış bakırdan üretilmiş ve tasarımları oldukça farklı. Konektörlerin sinyal taşıyan uçlarında ortası boş bir tasarım tercih edilmişken istenmeyen gürültülerin önlenmesi için de gereken önlemler alınmış. Kablolarda yüksek saflıkta oksijenden arındırılmış bakırdan üretilmiş ve çok telli bir yapıya sahip. Bu çok telli yapılar birbirlerine sarılarak çift ekranlama ile kaplanmış. Ana ekranlama firmanın ferrit ceket adını verdiği kaplama. Bu kaplama özellikle üst frekansları tehdit eden EMI/RFI gürültülerinin filtrelenmesi amacı ile tasarlanmış. Dış kılıf ise özel işlem görmüş PE malzemesinden üretilmiş ki, bu malzemeyi son yıllarda bir çok kabloda görüyoruz. Kabloya dışarıdan baktığımızda standart bir kablodan çok farklı görünmüyor. QED genel olarak en üst modellerinde bile oldukça sade tasarımlara sahip bir firma. Daha ilk zamanlardan beri bu durum hiç değişmedi…

QED Performance Audio 40, QED firmasının orta seviyesinde yer alan bir kablo. Uzun uzadıya dinleme testlerine girmek yerine direkt olarak kablo ile alakalı görüşlerimi sizlerle paylaşmak isterim. Bu kablolar gerek yeni gerekse de eski sistemlerde kullanmak için oldukça uygun kablolar. Kullanılan başarılı ekranlamaları ile son derece sessiz olan kablolar, bana sorarsanız tonal denge anlamında son derece başarılılar. Herhangi bir frekans aralığını çok ortaya çıkartmadıkları gibi detay seviyesi de beklentilerin özellikle de fiyat tarafından bakarsanız çok üzerinde. Evet dışarıdan bakıldığında büyük tüketici elektroniği marketlerinde satılan kablolara benziyorlar. Özellikle de tasarım anlamında. Tabii ki detaylara baktığınızda, gerek konektörlerin kalitesi gerekse de kablonun yapısı ile o bahsettiğim kablolardan aslında çok farklı olduğunu görebiliyorsunuz. İş ses performansına gelince, o bahsi geçen kablolardan biraz daha fazlasını ödeyip, kıyaslanmayacak bir detay seviyesi elde ediyorsunuz. Tabii ki hifi dünyasında, kablo konusunda o kadar fazla seçenek var ki ve öylesine etkileyici kablolar var ki, olayların içerisine girdiğinizde uzun zaman boyunca denemeler yapmanız gerekebilir. Performance Audio 40 benim için bir nevi güvenli bir liman gibi; hemen her sisteme takabileceğim, performansı gayet başarılı bir seçenek.

Fiyat demişken bu kabloların 60cm’lik uzunluğa sahip olanı KDV Dahil 175TL iken 1 metrelik versiyonu için 25TL daha ödemeniz gerekiyor. Bu fiyat karşılığında sahnesi başarılı, detay seviyesi gerçekten fiyatına göre etkileyici bir kablo satın almış oluyorsunuz. Benim de, zaman zaman okuyucularımıza tavsiye ettiğim, fiyat performans oranı gerçekten yüksek bir ara bağlantı kablosu.

QED firmasından ele alacağımız ikinci ürün ise Reference serisinden XT40 hoparlör kabloları. Bu oldukça ilginç bir kablodur. Çevremde uzun yıllardır bu kabloyu kullanan ve çok farklı klasmanlardaki sistemleri olan arkadaşlarım var. Benimde defalarca denediğim bir kablo ancak Mecmua’da yazması bugüne kısmetmiş.

Kablonun kalbinde QED firmasının X-Tube teknolojisi var. X-Tube teknolojisi ilginç bir olay. QED tasarımcıları standart bir kablonun aksine, bu teknolojiyi kullanan kablolarda merkeze “polycore” adını verdikleri özel bir nüve ekliyorlar. İletken teller bu nüve etrafına sarılarak, sinyallerin mümkün olduğunca lineer iletilmesini sağlamaya çalışıyorlar. Firmanın iddiasına göre tüm frekans aralıklarında bu yapı iletişimde hem hız hemde denge sağlıyor. QED tasarımcıları kablonun yapısı ve profili konusunda da bayağı kafa yorarak mümkün olan en düşük direnç etkisini elde edebilmek için uğraşmışlar. Tüm QED ürünlerinde olduğu gibi meraklılar tüm teknik detaylara -ki bunun içinde kapasitans ve direnç ölçümleri dahil- üreticinin web sitesinden bakabilirler. Sıradan bir kullanıcı için bu değerler pek bir anlam ifade etmese de, detaylara önem veren ve sistemini ilk önce kağıt üzerinde planlayanlar için sanırım işe yarayacaktır. Ürün firmanın patentli Airloc banana konektörleri ile sonlandırılmış halde geliyor.

Konektörlerden bahsedince XT40 hoparlör kabloları yine QED firmasından alıştığımız şekilde iddiadan uzak dış tasarıma sahipler. İnci beyazı renkteki kablolar çok kalın değiller. Meraklı gözler ise konektörleri hemen tanıyacaklardır zaten.

Reference XT40, Temmuz 2017 itibarı ile KDV Dahil 480TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyat 2 metrelik kablo için ve tabii ki farklı uzunluk seçenekleri de mevcut. Fiyatından bağımsız şekilde konuşmak gerekirse XT40 dış görünüş anlamında ne kadar iddiasız ise ses anlamında o kadar iddialı. Detay seviyesi son derece başarılı olan kabloda sahne, mikro detay seviyesi gibi konularda verdiğiniz paranın hakkını fazlasıyla alabiliyorsunuz. Alt frekansları gayet doyurucu bir performans sunarken, tizleri son derece açık. Kablonun asıl kuvvetli yönü ise orta frekanslar diyebilirim. XT40 için bulunduğu fiyat skalasında tonal dengesi en nötr kablo diyebilmek mümkün değil bunun sebebi orta frekanslara biraz(cık)  vurgu yapılmış olması. Ancak öylesine bir denge kurulmuş ki, bu durum insanı kesinlikle rahatsız etmiyor. Orta frekanslar bu durumu diğer frekansların önüne bir perde çekilmesine veya geriye gitmesine sebep olmamış. Reference XT40 fiyatının hakkını hatta ödenen her kuruşun karşılığını veriyor. Şiddetle tavsiye edilir..

QED Reference XT40
Wire gauge – 12 AWG Jacket OD – 6.00mm Cross-sectional area – 4.00mm² Loop resistance – 0.008 Ω/m Capacitance – 59pF/m Inductance – 0.46 µH/m Dissipation factor – 0.0576 Nominal outside diameter 6.0 mm For best results use QED Airloc™ Forte banana plugs.
Fiyat: 480TL Temmuz 2017 itibarı ile KDV Dahil / online satın almak için
Temsilci: Forum Audio/ www.forumaudio.com

QED Performance Audio 40
99.999% Oxygen Free Copper (OFC) conductors with foamed PE dielectric-for sonic purity QED Complementary ConductorsTM
Fiyat: 175TL Temmuz 2017 itibarı ile KDV Dahil / online satın almak için
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com