Bryston BDP-2 ve Bryston BDA-2

Bryston, 35 yıldır hem tüketici elektroniği hemde pro-audio tarafına yönelik ürünler üreten bir firma. Firmanın tasarım anlayışında her zaman fonksiyonlar, tasarım anlayışının önünde geliyor. Sağlamlık ve kullanım ömrünün en iyi müzik performansı ile birleştiği ürünleri tasarlamak amacı ile yola çıkan firma üretiminde geleneksel yöntemleri kullanıyor. Her ürün elde birleştiriliyor ve üretiliyor. Her bir ürün tüketicilere doğru yola çıkmadan önce 100 saat civarında teste tabi tutulup paketleniyor. Firmanın iddiasına göre herhangi bir Bryston ürünün kutusunu açtığınızda sizi kötü bir sürpriz beklemesi gibi bir olasılık yok! Dolby Laboratories, BBC stüdyoları, aralarında Herbie Hancock, Stevie Wonder ve Brian May gibi isimlerin bulunduğu müzisyenlerden, çok sayıda konser salonuna ve kayıt stüdyosunu kadar bir çok yerde Bryston ürünleri kullanılıyor.

Bryston firmasının bir çok ürününü deneme veya dinleme fırsatım oldu. Amplilerinden tutun pre-amplilerine kadar bir çok ürünü daha ilk notalarda tanıyabileceğiniz bir karakteri vardır firmanın. Bu yazımda Bryston BDP-2 dijital medya çalar ve Bryston BDA-2 DAC’a göz atacağım.

Bryston BDP-2’in ön yüzü çok sade tasarlanmış. Firmanın logosunun alüminyum panel üzerine işlendiği bu sade tasarım hemen her Bryston tasarımında karşımıza çıkıyor yani okuyucularımız aşinalardır. Sol taraftaki logonun hemen altında iki adet USB 2.0 girişi bulunuyor. Hemen sağ tarafta ise uzaktan kumanda alıcısı bulunuyor. Cihazın tam ortasına ekran konumlandırılmış. İki sıra halinde bilgileri gösteren ekran gözü rahatsız etmeyen yeşil yazı karakterine sahip. Cihazın en sağ bölümü ise kontrollere ayrılmış. Menu kontrolleri, çalma kontrolleri ve açma kapama düğmesi bulunuyor. Uzaktan kumanda alıcısından bahsetmişken cihazın kutu içeriğine uzaktan kumanda dahil edilmemiş, opsiyonel olarak satın alınabiliyor. Elinizde herhangi bir akıllı telefon veya tablet var ise uzaktan kumandaya gerek kalmayacak. Neredeyse tüm gelişmiş medya çalarlarda bu durum değişmiyor!

Bryston BDP-2 cihazın arka tarafındaki girişler ise soldan sağa şu şekilde sıralanmış. Farklı cihazlarla kendi aralarında haberleşme için kullanılabilecek RS232 portları, 2 adet Ethernet port’u, hemen altında 4 adet uSB 2.0 port’u ve hemen sağında eSATA girişi. Bu giriş sayesinde farklı diskleri hızlı bağlantı için buraya bağlayabilmek mümkün. Bunların hemen yanında iki adet dijital çıkış bulunuyor. SPDIF ve AES/EBU. Bunlardan SPDIF çıkış 75 Ohm BNC konektöre sahip bir çıkış. Bu tarz bağlantılar pek çok cihazda sanırım AES/EBU çıkışını daha çok kullanacağız. Bunların hemen yanında bağlı cihazların ortak açılış kapanışını sağlayan “trigger control” giriş ve çıkışları bulunuyor. En sağ tarafta ise cihazın elektrik girişi bulunuyor.

Cihaz üzerinde bir sabit disk gelmiyor ancak kullanıcılar çok basit şekilde cihazı açıp arzu ettikleri tarz bir diski Bryston BDP-2’ye entegre edebilirler. Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi tüm ön hazırlık yapılmış durumda geliyor. Tek yapmanız gereken sabit diskinizin 4 adet vidasını sıkmak ve gerekli bağlantı kablosunu yerine takmak. Ancak ben bu kısmı pas geçip harici bağlantı seçenekleri üzerinde yoğunlaştım.

Bryston BDP-2 tam anlamı ile bir medya player olunca bir çok bağlantı seçeneği bulunuyor. Tam olarak seçeneklerden faydalanmak için RJ45 kablo ile ev ağınıza dahil etmenizi öneririm. Bu bağlantıyı yapınca gerek bilgisayarınızdan gerekse de akıllı cihazlarınızdan Bryston’ı kontrol edebilme kabiliyetine sahip oluyorsunuz. Bryston-MINI ve Bryston-MAX isimli yazılımlarla bu kontroller çocuk oyuncağı. Bryston tasarımcıları binbir çeşit işletim sistemi için farklı yazılımlar üretmek yerine web tabanlı bir tasarım hazırlamışlar. Hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın bir tarayıcı penceresi açıp tüm kontrollere erişmek mümkün. Arşivlerini network üzerinde UPnP/DNLA uyumlu cihazlar veya NAS’lar üzerinde tutan kullanıcılar bu durumdan memnun kalacaklardır. Ben yazılımı Android, IOS ve farklı Windows işletim sistemleri üzerinde sıkıntısız şekilde çalıştırdım. Farklı internet tarayıcılarda gayet güzel bir kullanıcı deneyimi sundu.

Hemen bir not, cihazın kutu içeriğindeki kullanım kılavuzu yerine internet sitesindeki kullanım kılavuzunu indirirseniz, NAS sürücünüzün kurulumundan, medya yazılımını kurmaya kadar hemen her konu çok ayrıntılı şekilde anlatılmış.

Bryston BDP-2 üzerinde iki adet dijital çıkış bulunduğunu yazmıştım; SPDIF ve AES/EBU. Elimdeki DAC’larda 75 Ohm BNC girişi olmadığı için AES/EBU girişini tercih ettim. Bu denemeler sürerken dertsiz başıma dert alıp Bryston firmasının BDA-2 DAC’ı ile nasıl bir uyum olur diyerek Mavi Hifi’dan bu DAC’ı istedim. Bir sonraki sayfada neden dertsiz başıma dert dediğimi anlatacağım…

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız