Benchmark AHB2 ve Benchmark DAC2 L

Stereo Mecmuası’nda ikinci kez Benchmark firmasının ürünlerini konuk ediyoruz. Benchmark AHB2 stereo güç amplifikatörü ve Benchmark DAC2 L DAC. Yeni yazıyı okumaya başlamadan önce eğer daha önce göz atmadıysanız Benchmark DAC2 HGC incelemesine bir göz atmanızı öneririm. Birazdan izlenimlerizi paylaşacağımız Benchmark DAC2 L, daha önce incelediğimiz Benchmark DAC2 HGC modelinin kulaklık amplisi olmayan bir edisyonu. DAC ile alakalı tüm kapsamlı bilgileri önceki yazımızda bulabilirsiniz.

İsterseniz Benchmark AHB2 stereo güç amplifikatörü ile başlayalım. AHB2 amplifikatör firmanın kurucusu Allen H. Burdick anısına tasarlanmış bir ürün. Amplifikatörün ismi, firmanın kurucusunun adı ve soyadının baş harflerinden oluşturulmuş. Amplifikatör oldukça iddialı teknik tasarıma sahip. Klasik anlamda bakıldığında amplifikatör “AB Sınıfı” çalışma prensibine sahip olsa da yüksek voltaj değerlerine ulaşabilmek için özellikle güç katı “H sınıfı” çalışma esasına dayanıyor. “AB Sınıfı” amplifikatör nedir o konuya da girelim isterseniz. “AB sınıfı” anlayabilmek için “A” ve “B” sınıflarına da bir bakış atmamız gerekir. Bunlar çok basit bir anlatımla bir amplifikatörün çalışma prensibini anlatır. “A Sınıfı” bir amplifikatörün çıkış katında yani hoparlörlerimize güç sağlayan bölümde devamlı şekilde akım bulunur. Bu nedenle çok elektrik harcar ve ısınır. Ancak teorik olarak seste distorsiyon ve bozulma en alt seviyededir. Ancak iş pratiğe geldiği zaman yüksek akım ve bundan kaynaklı ısınma başlı başına bir problem haline gelebilir. Bu yüzden ilerleyen yıllarda “B Sınıfı” ortaya çıkmıştır. “B Sınıfı”nda çıkış katı bileşenleri işlemleri sıra ile yapar. Önce eksi, sonra artı yüklü sinyalleri işlenir. “B Sınıfı” kağıt üzerinde bir çok problemin çözümü olarak gözükse de, işlemlerin yeterince hızlı olmaması sebebi ile ses açısından amplifikatörlerin oldukça hantal belki de daha doğru bir ifade ile daha yavaş çalıştığı söylenebilir. İşte bu noktada ortaya “AB Sınıfı” ortaya çıkmıştır. Bu tasarımda çıkış bileşenleri sinyallerin sadece belirli bir bölümünü işler. Çıkış elemanları “A Sınıfı”daki gibi tamamen akımla kaplı değildir, dolayısıyla yüksek elektrik ihtiyacı ve ısınma problemleri ortadan kalkmıştır.

Tüm bu sınıflar amplifikatörlerin ilk ortaya çıktığı dönemlerden beri bol bol tartışmaya yol açmaktadır. Ancak şu da bir gerçek ki, daha gelişmiş elektronik bileşenler ortaya çıktıkça bu tasarımlar gelişmiş ve hybrid yani sınıflararası yeni teknolojiler ortaya çıkmıştır. H sınıfı”nı anlayabilmek için basitçe bu yeni hybrid tasarımlara da bir bakış atmamız gerekiyor. Bazı tasarımcılar “AB Sınıfı” amplifikatörlerin düşük gürültü elde etmek için büyük güç trafoları yerine daha etkili tasarımlar arayışının bir sonucudur. Bu çalışmalar ile ilk önce “G Sınıfı” ortaya çıkmıştır. Bu sınıfta prensip farklı voltaj ihtiyaçlarının farklı güç kaynakları tarafından sağlanarak daha etkili bir tasarım ortaya çıkmıştır. Bu sınıf klasik “AB” tasarımlarına göre daha verimlidir ve en önemlisi diğer hybrid sınıflardaki elektromanyetik etki minimize edilmiştir.

“H Sınıfı” ise bir önceki tasarımı alıp daha gelişmiş özellikle de switched-mode güç kaynakları ile daha etkili bir elektrik besleme sistemi kurulmuştur. Böylelikle daha küçük güç kaynakları ile daha yüksek güç elde edilebildiği gibi gelişen bileşenlerle distorsiyon yani bozulma oranı klasik tasarımlara göre daha da düşürülmüştür.

Uzun lafın kısası Benchmark AHB2 aslında AB Sınıfı” bir amplifikatörün çalışma prensibine sahip olmasının yanında cihazın içerisinde “H Sınıfı” bir besleme sistemi kullanılmış. Tüm bunların sonucunda oldukça küçük yapılı bir ampli olmasına rağmen 8Ohm’da kanala başı 100W civarında bir güç üretirken neredeyse hiç ısınmayan bir tasarım ortaya çıkmış. Uızın uzun anlattığım bu sınıf olayında bir diğer ilginç ayrıntı meşhur THX  firmasının “Achromatic Audio Amplifier”  (AAA) teknolojisinin Benchmark ile çalışmalar akabinde ortaya çıkmış olması. Bu yeni teknoloji giriş sinyalinin belirli noktalarındaki gürültü ve bozulmanın sanal olarak ortadan kaldırılması prensibine dayanıyor. Bu sanal terimi aklınıza bilgisayar tabanlı bir sistemi çağrıştırıyor olabilir ancak buradaki konu tamamen amplinin tasarımında crossover bozulması denilen konuya tasarımsal bir çözüme dayanıyor. Benchmark tasarımcıları yine THX firmasına ait olan bir teknoloji olan “Feed-Forward”ı amplilerine uygulamışlar. Buradaki amaç ise çok geniş bir frekans bandını kapsayan tasarımın gürültü oranının daha da düşürülmesi.

Tüm bu çalışmaların altında firmanın amplifikatörün High Resolution Audio (HRA) yani yüksek çözünürlüklü ses ile tam uyumlu olmasını istemesi yatıyor. Çok geniş bir frekans bandı desteği yanında gürültü ve bozulma getirebileceği için bu durumun önüne geçmek için Benchmark tasarımcıları bir çok özgün teknoloji geliştirmişler.

İsterseniz şimdi amplinin tasarım detaylarına bir bakış atalım ve ilerleyen bölümlerde yine teknik konuları basitleştirerek anlatmaya çalışalım…

Benchmark AHB2 son derece sade bir tasarıma sahip. Tamamen alüminyumdan üretilmiş olan amplinin siyah ve gümüş renk seçenekleri mevcut. Ön bölümde sol alt köşede açma kapama düğmesi hariç herhangi bir kontrol bulunmuyor. Güç düğmesinin sağında her kanal için ayrı şekilde uyarı ışıklarına yer verilmiş. amplifikatör hemen her türlü voltaj ve ısınma sıkıntısına karşı korumaya alındığı için kullanıcıya büyük rahatlık sunduğu gibi olasıl bir problemde ön taraftaki ışık veya ışık kombinasyonları ile hatanın nerede olduğunu size gösterebiliyor. Açık konuşayım bağlantılarınızı düzgün yaptıysanız kullanım kılavuzundaki bu bölümü pas geçebilirsiniz.

Benchmark AHB2 stereo güç amplifikatörünün arka bölümü alışageldiğimiz hifi amplifikatörlerine göre biraz daha farklı gözüküyor. Üst bölümde ortada elektrik girişine yer verilmiş. Bunun her iki yanında ise alışageldiğimiz hoparlör terminalleri bulunuyor. Bu terminaller hem banana hem spade hemde çıplak uçları rahatlıkla bağlayabileceğiniz şekilde konumlandırılmış. Bunların hemen altında ise farklı cihazları bağlayabileceğiniz 12V trigger girişi bulunuyor. Gerekli kablo kutu içeriğine eklenmiş ve bu bağlantı sayesinde amplinizi açtığınız anda bağlı bulunan cihaz veya cihazlarda otomatik şekilde açılabiliyor. Bunun emen altında hassasiyet seçim tuşu var. Bu bir nevi gain ayarı olarak düşünülebilir. İlk iki seçenek dengelenmiş bağlantılarla, en alt seçenek ise dengelenmemiş bağlantılarla kullanılıyor. Pre-ampliniz ile güç ampliniz arasındaki bağlantıyı en sağlıklı şekilde yapmak için kullanım kılavuzlarına bir göz atabiliyorsunuz ancak bir sıkıntı varsa ses şiddeti bu durumu size anlatacaktır. Cihazın orta bölümündeki 3 çıkış pro-audio monitörlerin bağlantısına olanak sağlıyor dolayısıyla hifi dünyasında çok az kullanılan bir bağlantı seçeneği. Bunların iki yanında ise XLR dengelenmiş girişler bulunuyor. Amplide klasik RCA giriş yok eğer bu tarz bir pre-ampli kullanacaksanız bir dönüştürücü kullanmanız gerekiyor. Ürünün sağ tarafında ise amplinin mono veya stereo kullanılması ile alakalı ayarlar mevcut. Arzu ederseniz sisteminize ikinci bir Benchmark AHB2 bağlayarak kanal başına 500W’a ulaşabilen güç elde edebilmek mümkün!

Cihazın yan tarafında ise alüminyum soğutucular var. Aslında ampli çok ısınmıyor ancak bu soğutucular sayesinde uzun kullanım sırasında bile serin kalması sağlanmış. Bu soğutucu panellerin işçiliği gayet güzel herhangi keskin bir yüzey kalmaması için soğutucular yuvarlatılmış.

Benchmark DAC2 L, tasarım olarak Benchmark DAC2 HGC modelinin ikiz kardeşi denilebilir. Dış görünümdeki en önemli farklılık HGC modelinde bildirim ışıkları ile ses ayar kontrolü arasında bulunan iki adet kulaklık girişinin olmaması.

Arka tasarımda Benchmark DAC2 HGC modeli ile birebir aynı. Burada benim için önemli bir yenilik uzun zaman sonra sistemimde dengelenmiş bağlantıya sahip ekipmanı kullanabilecek olmam oldu. Aslında elimde hemen her tür dönüştürücü zaman içerisinde biriktiği için  klasik bir kabloyu kullanabilirdim ancak bu noktada merak ettiğim bir markanın XLR kablosunu denemeyi uygun buldum.

İsviçreli Vovox firmasının kablolarını ne zamandır merak ediyorum. BL Müzik tarafından ülkemize ithal edilen firma hem hifi hemde pro audio pazarına yönelik ürünler üretiyor. Bu yazıda Benchmark AHB2 ve Benchmark DAC2 L ikilisi arasında İnitio IC Balanced Stereo kablosunu tercih ettim. Mayıs 2015 itibarı ile 166 EUR+KDV’lik fiyatı ile makul mantıklı bir etikete sahip.

Denemelerimde ağırlıklı olarak Benchmark DAC2 L kullanmış olsam da, XLR- RCA dönüştürüleri kullanarak kendi pre-amplifikatörümü de Benchmark AHB2 ile denedim. Bu sayede farklı pre-ampliler kullanarak amplifikatörün nasıl tepkiler vereceğini gözleme fırsatım oldu. Artık dinleme notlarına geçelim isterseniz.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız