Dual CS 455-1

Geçtiğimiz haftalarda Dual markasının CS 440 modeli pikabına bir bakış atmış ve o yazıda daha fazla ayar seçeneği isteyen meraklılar için farklı Dual modellerini de mercek altına alacağımızı söylemiştik. Bu kez CS 455-1 modeline bakış atacağız. Daha önce yayınladığımız yazıyı okumadıysanız Dual markasının uzun yıllar Türkiye özelinde pikap denilince ilk akla gelen marka olduğundan bahsetmiş, plakların gözden düşmesiyle markanın birkaç kez el değiştirip farklı ürünler ürettiğini ve en sonunda markanın özüne dönüp tekrar pikap üretmeye başladığını yazmıştık. Tabii ki marka hakkında kapsamlı bilgiler için Dual Özel bölümümüze bir göz atabilirsiniz. CS 455-1 modelinin kutusunu açtığımda ilk gözüme çarpan şey, tasarıma yapılan küçük dokunuşların bana o eski Dual pikapları özellikle de Türkiye’de pek görmediğimiz son nesil modelleri hatırlatmasıydı.

Aslında pikaba baktığınız zaman gayet sade bir tasarıma sahip. Ön bölümde yukarıda gördüğünüz klasik Dual logosu ve tüm şasiyi boydan boya geçen çizgi hemen dikkat çekiyor. Benim elime ulaşan model siyah/altın renginde ve tüm detaylar altın rengi. Siyah ile oluşturduğu kontrast sayesinde oldukça şık gözüküyor pikap. Aynı tasarım anlayışı pikabın üst bölümünde de devam ediyor. Platonun metal kısımları altın sarısı, tüm yazılar hatta kolun metal bölümleri bile. Üst bölümde sağ alt kısımda model numarasına yer verilmiş bir plaket bulunuyor. Dikkatli kullanıcılar pikabın ayaklarındaki ayrıntılarında altın sarısı olduğunu fark edeceklerdir. Ben bu altın rengi/siyah kombinasyonunu her zaman severim ancak sevmeyenler için metal bölümlerin krom rengi olduğu bir versiyonu da var CS 455-1 modelinin…

Dual CS 455-1 modelinin bir diğer güzelliği günümüzde gitgide daha az gördüğümüz 78 devir seçeneğini de sunması. Daha çok Shellac dediğimiz eski taş plak ve standart plakların erken dönemlerinde desteklenen 78 devir formatı bazı kullanıcılar için vazgeçilmez. Tabii ki taş plak çalacaksanız iğnenizin de uygun olması gerektiğini hatırlatmak isterim… 78 devire geçmek için küçük bir siviçi kullanmanız yeterli…

Pikabın kolu aslında alışılageldik yapıda. Bu tasarımı daha önce farklı pikaplarda da görmüştük. Dış görünüşe baktığımızda altın sarısı dokunuşlar tasarımı oldukça farklı hale getirmiş. Pikabın tam otomatik yapısını kontrol eden tüm düğme ve ayarlar yine kolun alt bölümünde bir hat şeklinde dizilmiş ve üzerinde bulunan küçük açıklamalar ile kullanması gayet kolay. Kol tabii ki giriş seviyesinin bir tık üzerinde ve temel tüm ayar seçeneklerini sunuyor. Temel ayar seçeneklerinin yanında karbon fiberden üretilmiş headshell üzerinden bazı dokunuşlar yapabilmeniz mümkün. Toplam pakete baktığınız zaman her türlü ayarı yapabilmeniz mümkün. Özellikle headshell ile pikap kolunun birleşim noktasındaki metal rengi bölümü gevşetip tamamen ayırmak meraklısına daha hassas ayar yapabilmenin önünü açıyor. Bu gevşetme işleminin sonunda çok az bir güç kullanarak headshell’inizi yerinden çıkartıyorsunuz. Bunun iğnenin açısını ayarlamak da dahil sağladığı faydaların yanında asıl önemlisi kullanım kolaylığı için büyük bir artı… Onu birazdan anlatacağım. Kol olarak son olarak şunu söylemeyim; genel anlamda hafif ağırlığa sahip ve giriş seviyesi iğneler ile kullanabileceğiniz bir koldan beklentileri karşılıyor. Orta seviye bir kolun hassasiyetini ve kapasitesini beklemek hata olacaktır…

Dual CS 455-1 paketinin içerisine fabrika çıkışı konum ayarı yapılmış Ortofon OMB 10 iğne geliyor. Bu iğne giriş seviyesinde son derece başarılı bir iğne olarak uzun zaman boyunca Stereo Mecmuası’nda da tavsiye ettiğimiz bir iğne olmuştur. Gerek genel ses karakteri gerekse de eski plaklarda bile sorun yaşatmadan başarılı bir performans göstermesi ile, plak dünyasına adımını atacak bir kişi için yeterli gelecektir. İlerleyen dönemlerde isteyen meraklılar Audio Technica AT95 gibi yine bütçe dostu iğnelere geçiş yapabilirler. Hatta benim aklımın bir köşesinden Shure M97xE bile geçti. CS 440 modeline göre daha fazla seçeneğiniz var…

Dual CS 455-1 tıpkı küçük kardeşi gibi tam otomatik yapıda ve süspansiyon sistemine sahip. Süspansiyona sahip olsa da kurulum son derece basit. Kutuyu açtığınızda tek yapmanız gereken pikabın süspansiyon mekanizmasını kilitleyen yukarıda görülen kırmızı plastik parçaları yerinden çıkartmanız gerekiyor ve bu sayede mekanizma aktif hale geliyor. Bu parçaları çıkarttıktan sonra kayışı yerine takıp, platoyu yerine oturtuyorsunuz ve kutu içeriğine eklenmiş keçe mat’ı yerleştirdiğiniz zaman kurulum bitiyor. Tabii ki pikabınızı düz bir satıha koymanız gerekiyor.

Dual CS 455-1 kullanıcı dostu olmak için tasarlanmış bir ürün. Kolay kurulumu, tam otomatik yapıda olmasının yanında özellikle Technics 12xx serisi pikaplar ile kullanmaya alıştığımız özel bir aparat kutu içeriğine dahil edilmiş. Yukarıda görülen bu aparat sayesinde kolun headshell’ini yerinden çıkartarak iğnenizi tam olması gerektiği gibi takabiliyorsunuz. Bu sayede protractor kullanmanıza gerek kalmadığı gibi kolun başında iki büklüm ayar yapmanıza da gerek kalmıyor. Basit bir şekilde ayarınızı yapıp iğnenizin vidalarını sıkıp, headshell’i yerine takmanız yeterli. Bundan sonra birkaç saniyede ağırlık ayarını yapıp, anti skating’i uygun konuma getirdiğinizde müzik dinlemeye hazırsınız. Kutu içeriğinde 45’lik adaptörü, toz kapağı da geldiğini hemen ekleyeyim. Paketi açtığınızda herhangi bir aksesuara ihtiyacınız olmayacak… Başlamak için herşey kutu içeriğinde çıkıyor.

Pikapla alakalı bu noktada tek tenkit edebileceğim konu sabit kablolar oldu. Yukarıda görebileceğiniz gibi oldukça sıradan bu bağlantı kabloları yerine biraz daha iyisini veya tercihen kullanıcıların istediği kabloyu kullanabilecekleri bir çıkışı görmeyi beklerdim doğrusu. Klasik RCA bir çıkış olsa hem kullanıcı istediği kabloyu kullanabilir hatta farklı kabloları deneyerek hoşuna gideni seçebilirdi. Belki CS 455-2 versiyonunda bu durum değişir :)

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: ,