Audio Technica AT95E

Audio-Technica analog severler için tanınmış bir firma. 1962 yılında Kabushiki-gaisha Odio Tekunika adı ile Japonya’nın Tokyo kentinde kurulan firma farklı alanlarda ürettiği yüksek kaliteli ürünler ile ismini kısa zamanda tüm dünyaya duyurmuştur. Ürün yelpazesi oldukça geniş olan Audio-Technica yüksek kaliteli mikrofonlar, mikserler ve kulaklıklar üretmeye devam etmektedir. Ama firmayı analog severler için vazgeçilmez kılan firmanın pikap iğneleridir.

İşte o pikap iğnelerinden en uzun ömürlü olanlarından bir tanesini ve üstün fiyat performansı ile meraklıların ilgisini uzun yıllardır üzerine çeken AT-95E pikap iğnesini mercek altına alıyoruz. Bu göreceli düşük fiyatlı iğne belki gösterişsiz yapısı ile bazı meraklıların burun kıvıracağı bir ürün olabilir ama iğne plağın üzerine indikten sonra en takıntılı insanların bile fikirleri değişecektir.

Audio-Technica kendine özgü ses karakterini hemen her ürününde taşıyan pikap iğneleri üretiyor. Firmanın en ucuz iğne serisi olan AT-95 ailesinden en pahalı OC-9MLII MC iğnesine kadar belli bir ses karakteri var.

Audio-Technica iğneyi denemek için standart analog setup’ımda biraz değişiklik yapmaya karar verdim. Kullandığım asıl pikap kombinasyonu olan Michell Gyrodec/SME Series V yerine Audio-Technica AT-95E için Revox B-791 pikaba ek bir arm-board hazırlayarak SME 3009 ve Rega RB-300 pikap kollarını kullandım. İğnenin uç noktalardaki tepkisini ise en son deneme turlarında SME V ile denedim.

Her zaman ki gibi geniş bir plak seçkisi ile dinletilerimi yapmaya çalıştım. Bu arada okuyucularımızın merak ettiği konulardan bir tanesine kısaca cevap vereyim. Ben sizler için dinletilerimi yaparken özel olarak kritik dinletiden ziyade günün tüm saatlerinde mümkün olduğunca doğal halimde müzik dinlemeye çalışıyorum. Uzun süre dinlemenin akabinde aldığım notları sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. İncelemelerimizin bu denli farklı olmasının sebebi sanırım bu olsa gerek. Stereo Mecmuası’nı farklı kılan tüm yazarların içten yazıları. Bu kısa açıklamadan sonra isterseniz sizlere Audio-Technica AT-95E’nin yapısından bahsedeyim.

AT-95E eliptik yapıda şekillendirilmiş bir iğneye sahip. Oldukça hafif bir kafa bu sayede göreceli eski kollarla bile uyumlu şekilde kullanmak gayet rahat. Biliyorsunuz ağır iğnelerin kullanımında bu noktada bir çok sorun çıkabiliyor. AT-95E genel anlamda plastik malzeme kullanılarak üretilmiş. MM yapıyı koruyan ince metal koruma kısmı dışarıdan etkilenmeyi önleme işlevini gayet başarılı şekilde yerine getiriyor. Firma fiyatı ucuzlatmaktan ziyade iğneyi “sağlıklı” şekilde hafifleştirmeyi hedeflemiş. Bu durum tabii ki fiyat etiketine de yansıyor.

Bu sayıda genelde yeni satın aldığım Alman plak şirketi Speakers Corner plaklarını kullandım. AK Müzik firması bu plakları ülkemize getirip büyük bir iş yapıyor, ah keşke yeni ürünler hakkında bize bilgi verseler. Oliver Nelson-The Blues And The Abstract Truth (Impulse AS-5) albümü gerçekten bir süper starlar geçidi. Eric Dolphy, Freddie Hubbard, Bill Evans, Roy Haynes gibinanılmaz bir kadronun eşlik ettiği Oliver Nelson bu plakta caz tarihinin en önemli ve bir o kadar bilinmeyen albümlerinden bir tanesine imza atmış. Plağın ilk izleri “Stolen Moments” şarkısında karşınızda bir büyük orkestra var zannediyorsunuz. Ama gerçekte karşınızdaki bir sextet. Ayrıntılar, detay ve katman katmanlılık hissi gayet yeterli.

Bir sonraki plak Duke Ellington-Far East Suit (RCA LSP-37829). Ellington’un aralarında Türkiye’nin de bulunduğu doğu turu sırasında bestelediği eserler mükemmel şekilde bize sunuluyor. Kayıt mükemmel, orkestranın yerleşimi bile fark ediliyor. AT-95E sımsıcak çalıyor. Ardı arkasına caz klasiklerini dinlemeye devam. Bazen büyük orkestralar bazen vokal ağırlıklı caz. Billie Holiday: Lady Sings The Blues (CLEF MG C-721) Count Basie And The Kansas City 7 (Impulse AS-15) ve Roy Haynes Quartet: Out Of The Afternoon (Impulse AS-23) akıp giden plaklardan. Değerli okuyucular özellikle Billie Holiday: Lady Sings The Blues plağını herkese tavsiye ederim, No Good Man, God Bless The Child şarkıların yanında, Strange Fruit gibi klasikler üstü, sözleri ruhun derinliklerinde yer eden şarkıları içeren plak arşivlerinin olmaz ise olmazlarından. Eğer bu satırları okuyan plak sahibi olmayan dostlarımız var ise CD’si içinde aynı şeyi söyleyebilirim.

Cazdan biraz uzaklaşalım ve Mississippi’ye doğru yola koyulalım. Son zamanlarda dinlediğim en mükemmel kayıtlı bir kaç plak hakkında da kısaca yazmalıyım sanırım. The Best Of Muddy Waters (Chess LP-1427), The Best Of Little Walter (Chess LP-1428) ve ölümcül güzellikteki albüm ve kayıt Sonny Boy Williamson- The Real Folk Blues (Chess LP-1503) dinlediğim plaklardan en fazla aklımda kalanlardı. AT-95E gayet doyurucu bir performans gösteriyor. Bu iğne gerçekten sıcak çalıyor. Derli toplu, dengeli, dominant bir karakteri olmayan doyurucu bir performans. Bu arada 70’lerin Rock müziğini sevenler dinleyenlerin Audio Technica’ya kulak kabartmasını da öneririm. Ortaya çıkan sonuç ilginç. Klasik müzik dinleyicilerini de unutmamak gerekli tabii ki. Rimsky-Korsakov’un klasik eseri Scheherazade (Westminster WST 14003) (Hermann Scherchen tarafından yönetilen Vienna State Opera Orkestrası) Herhalde en çok sahip olunan plaklardandır. Diğer klasik müzik plakları ile birlikte üst sınıf iğnelere göre detay eksikliği var. rahatsız edici boyutlarda değil, müziğin heyecanını gayet başarılı şekilde hoparlörlere gönderebiliyor AT95E. Bu durum standart bir pikap kullanıcısının fark etmeyeceği bir durum olarak not alınmalı. Üst düzey kombinasyonları dinledikçe bu beklenti ortaya çıkıyor.

Kısaca ürünün içeriğinden de bahsedelim Firma kullanıcıların ihtiyaç duyacağı her şeyi ürünle beraber veriyor. Detaylı kitapçık, a-manyetik somun/vida, zaman zaman gerekli olabilen plastik spacer’lar ürünle birlikte geliyor. Audio Technica olasıl kazaları önlemek için bir koruma kılıfını da eksik etmemiş.

Audio Technica AT95 çok uygun fiyatı ve uygun şekilde hafifletilmiş yapısı ile her türden giriş seviyesi pikap sahibi için biçilmiş kaftan. Bunun yanı sıra özellikle eski pikap sahiplerininde acayip iğnelerle uğraşmaktansa tercih edebilecekleri bir ürün. Bunun sebebi, bir çok kol ile uyumlu şekilde kullanılabilmesi. Ağır iğnelerde yaşanabilen yaşanması olasıl sorunları geçtiğimiz sayılarda ayrıntılı bir şekilde anlatmıştık. Ama özet olarak bu tarz iğnelerin belli özelliklere sahip pikap kolları ile kullanılması gerekmekte.

Ürün fiyatının üzerinde bir performansa sahip. Evet çok detaylı değil, çok ayrıntılı da değil ama kendisine özgü genel tonal dengeye sahip bir ses karakteri var. Bazılarımızın şekerli olarak tabir ettiği, güzel mid sesler zaten Audio Technica iğnelerin ortak özelliğidir en azından benim dinlediklerimin. Bu durumun bas ve tizleri geri plana attığını söylersek hatalı olur. Pikaplarla biraz haşır neşir olanların anlatmaya çalıştığım durumu anlamasını ümit ediyorum, çünkü yazarak ifade etmek çok zor.

Vokal ağırlıklı minimal formlardan geniş orkestrasyonlara geçtiğinizde bir miktar detay bir miktar gövde isteği doğal karşılanmalı. Ama bu sınıftaki hiçbir iğne de bu isteklerin karşılanabileceği bir iğne ile ben denk gelmedim. Audio Technica’nın sınıfındaki iğnelere göre düzgün ayar yapılmasına verdiği hızlı tepki iğnenin yapısının başarısını gösteriyor. Ne yapsanız hep aynı çalan iğnelerden bu yanı ile ayrılıyor AT95E. Ayrıca rock müzik dinleyenler için varolan iğnelerine ucuz bir alternatif olarak da tavsiye ederim. Bu ton özellikle 70’lere çok yakışıyor. Bu fiyata bu performansa şapka çıkartmak gerekir!!!

Audio Technica AT95E
Üretici: Audio Technica
Satıcılar: Sigma Ses ve başka satış noktaları
Satış Fiyatı: 55 Euro

Çıkış voltajı 1000 Hz, 5cm/sec. 3.5 mV
Kanal dengesi 2.0 dB
Kanal ayrımı 1 kHz > 20 dB
Frequency response 20-20.000 Hz
Dinamik CU (x10-6 cm/dyne) 6.5
Statik CU (x10-6 cm/dyne) 20
Yükleme resistansı 47 kOhms
İğne tipi: 0.4 x 0.7 mil elliptical
İzleme açısı gücü: 1.5 -2.5 g
İzleme gücü tavsiyesi 2.0 g (20 mN)
Dikey izleme açısı: 20°
Sarım empedansı 1kHz 2.8 kOhms
Sarım endüktansı 1kHz 400 mH
Yükleme resistansı önerilen 47 kOhms
Ağırlık 6.5 g

Hakan