Linn Ittok LV II

 

Linn Ittok LV II, Japonya üretimi Linn firmasının uzun süre Sondek LP12 pikaplarında kullandığı oldukça iyi bir koldur ve uzun zaman Linn’in ürettiği en üst seri, kol olarak 1980’li yıllarda oldukça popüler olmuştur. Bu harika görünümlü kol, kolay ayarlanması, keyifli ayar süreci ile uğraşılması en keyifli kollardan birisiydi benim için.

Öncelikle kolun arkasında yerleştirilmiş ağırlık ekstra hiçbir parça kullanılmadan en ağır iğneleri takmayı sağlıyor. Kolda herşeyin standart aletler ile ayarlanmasının sağlanması ayrıca çok güzel bir özellik. Linn bu konuda diğer bazı üreticiler gibi düşünmemiş belli ki.

Her zaman olduğu gibi iğne takma ve ayarlama sürecine iğnemizi kola vidalamak ile başlıyoruz. İlk önce iğnemizi tam anlamı ile vidalamıyoruz ve hemen protractorumuzu kullanarak iğnemizin açısını ve kol üzerindeki yerini belirliyoruz. Linn bu kolda kendi iğnelerini de düşünerek 3 noktadan vidalanmaya müsait delikler açmış. Bildiğiniz gibi bazı üreticiler çeşitli sebeplerden dolayı alışılagelmiş olduğu gibi 2 değil 5 yerden takılabilir iğne modelleri geliştirmiştir. Linn’de bu üreticilerden bir tanesidir. Akiva gibi daha giriş seviyesi iğnelerde standart bağlantı kullanılırken, daha üst seviye Troika gibi iğnelerinde bu bağlantıyı sunar. Buna bir diğer örnekte Roksan’ın ürettiği çeşitli iğnelerdir.

Protractorumuz ile gerekli ayarlamaları yapıp, iğnemizi sabitledikten sonra, kolu park ediyoruz. Bunun akabinde dikkatli bir şekilde iğnemiz ve kolumuzun denge ayarını yapalım. Bu aşamada her zaman plattera eski bir plak koyun ve mümkün olduğunca dikkatli olun. Yanlış bir hareketinizle iğnenizi kırabilirsiniz. Ayarımızı yaptıktan sonra kolumuzu yerine park edip, kolun sol tarafında kalan kısımdan trackingimizi ayarlayacağız. Burada standart kuralımızı uygulayarak iğne üreticimizin verdiği değere uyabiliriz. Alternatif olarak bu ayar seçeneği kullanmayıp, arka ağırlıktan kendinizde ayar yapabilirsiniz tabii ki. Bu sürecin ardından biasımızı ayarlayarak süreci bitiriyoruz. İnanılmaz gelebilir ama, oldukça pahalı bir kol olmasına rağmen, ayar süreci bir o kadar basit ve keyifli. Burada tek dikkat etmeniz gereken şey, kol yüksekliğinizin olması gerektiği gibi olduğunu kontrol etmek, eğer 1 cm’den az veya 3 cm’den fazla ise, kolun hemen sol tarafında bulunan ufak vidayı uygun bir allen anahtarı kullanarak boşa almanız ve gerekli ayarı yapmak.

Benim amatör bir analog sever olarak Linn mühendislerini tebrik etmekten başka bir şey diyemeyeceğim bu kol ile uğraştıktan sonra. Linn efsanesine uygun, basit ama oldukça fonksiyonel ve şık bir kolu bundan neredeyse 20-25 yıl önce tasarlayıp, bizlerle buluşturdukları için. Bugün bile bir Sondek pikap gördüğümüzde dönüp bakıyor ve ismi hepimizin hafızalrına kazındı ise, bunun sebebi, basit, fonksiyonel, şık ve zarif tasarımlarından kaynaklanıyor.

Hakan Cezayirli

Tags: