Roksan Nima

 

Roksan Nima, firmanın uzun yıllar boyu ürettiği ilginç tasarımlardan uzak, daha çok ekonomik fiyat hedeflenerek üretilmiş bir koldur. Bu kolu yıllar önce bir kere kurcalamıştım. O zaman ki, bilgim şu gün ulaştığım noktadan farklıydı tabi. Bu kolun üretim mantığı ve içerdiği teknoloji anlamında firmanın referans Artemiz ve Tabriz Zi kollarından farklı bir yapıda olduğunu söylemeliyim. Bu kol gene ünipivot yapıda, daha geleneksel ayarlama tekniklerine sahip bir koldur. Her ne olursa olsun zarif işçiliği ve akrilik yapıdaki headshelli ilgimi çekmişti o dönemlerde. Umarım aynı yapı yeni modellerinde de devam ediyordur. Benim bahsettiğim model takribi 3 sene öncesindeki eski bir Radius’la gelen koldur. Eğer kolun teknik özelliklerinde köklü bir değişiklik olmadıysa hala aynı şekilde üretiliyordur. İnternette resimlerine baktığım kadarı ile çok fazla değişiklik yapılmamış sanırım.

Öncelikle headshelli bir çok firmanınkinden farklı olarak özellikle 3 yerden vidalanabilir iğneler düşünülürek yapılmış. Öncelikle bir protractor vasıtası ile iğnemizi kolumuza takarak kablolarımızı bağlayalım. Bunun hemen ardından kolun denge ayarını ve sırasıyla iğneye gerekli baskı ayarını yapmalıyız. Her zaman olduğu gibi bir ayarlama sözkonusu değil bu kolda, çünkü arka ağırlık kola kendi merkezinden değil, merkezin üzerinden bir noktadan bağlantılı. Ağırlığı ileri ve geri harekette aslında yanal baskıyı da oynayabilmek mümkün. Her ne kadar bu tarz arka ağırlığı kullanan kollarda resmi olarak bunla ilgili çok fazla bilgi verilmese dahi, meraklılar türlü kurcalamalarla farklı sonuçlara ulaşabiliyorlar. Ben aynı yapıyı bir Bluenote B5 kolda kurcalayarak bambaşka sonuçlar almayı başarmıştım. Bu tarz kolların en büyük handikapı iğne ayarını yapabilmek için ek bir aparata sahip olunması gerekliliğidir. Roksan bunu düşünüp basitte olsa bu tarz bir teraziyi kutuya eklemişti o zamanlarda. Sanırım bu geleneği devam ettiriyorlardır. Tüm bu ayarlarımızı tamamladığımızda geriye anti skating ayarını yapmak kalıyor. Bias yani antiskating ayarı, Nima’da kolun sağ tarafındaki basit bir mekanizma ile yapılmakta. Aynı mekanizma SME, ProJect ve bunun gibi onlarca firma tarafından da kullanılan akılcı ve basit bir çözüm. Yalnız nasıl bir hesaplaması vardı onu hatırlayamadığımdan lütfen kataloglarına bakınız.

Kartuşun azimut ayarı ise gayet basit. Firmanın gyroskop mantığındaki yapısının downgarde edilmiş bir versiyonu Nima’da kullanılmış. Bu noktada pikabın mutlak suretle yere tam düz şekilde basması gerekiyor. Herhangi bir açı hatasında kol optimal ayarına asla gelmeyecektir.

Roksan’dan bu kadar bahsetmişken bir gün firmanın referans kolu Artemizi de kurcalama fırsatım olur umarım. Akıllı ayarlama mantığını yani neredyse gyroskop mantığı içeren bu kolu cidden merak ediyorum. Kolu kurcalar kurcalamaz yorumlarımı buradan okuyabilirsiniz.

düzenleme: Geçen seneler zarfında Radius’ta kapsamlı bir değişiklik olamamış ki, zaten iyi olan bir şeyi ellememek en mantıklısıdır. Asıl önemli duyurum, frmanın referans Arteiz kolunun hemen altında yerlan Tabriz Zi kolunu bayağı bir kurcaladım.

Hakan Cezayirli