Bir Restorasyon Projesi: EMT 948 / Son Dokunuşlar

Aylar sonra sipariş ettiğimiz orijinal mat elimize ulaştı. Bu çalışmalarda çok önemli bir dönüm noktasıydı benim açımdan. Artık plato bölümdeki çalışmalarım tamamen sona erecek ve tüm parçalar eksiksiz şekilde toplanmış olacaktı. 948’in orijinal mat’ı yaklaşık 50 Euro’ya satın alındı. Almanya’dan bulmayı başarmıştık ve hiç kullanılmamış tertemiz idi.

Bu mat’ın gelmesi ile plato ağırlığı olması gereken seviyeye ulaşmış ayrıca kolun optimal yüksekliğini sonunda ayarlayabilecek olmam kol üzerindeki çalışmalarında sona geldiğinin müjdesini veriyordu. Bu denli kalın bir mat günümüzde kaç paraya üretilir kaç paraya satılırdı acaba…

EMT’nin detaylara verdiği önem mat’ın arkasında bir sürpriz ile kendini hatırlatıyordu. Mat’ı ters çevirdiğinizde “929” kol için protractor kabartmalı şekilde eklenmişti yüzeye. İşin güzel tarafı mat çok kalın olduğundan bu bölüm bir plak kalınlığına kadar inceltilerek optimal hassasiyette ayar yapabilme imkanı kullanıcıya sağlanmıştı.

Motor bloğunun üst tarafındaki çalışmalar sonuçlandıktan sonra sıra alt bölümüne gelmişti. Bearing yuvasının hali ve motor bloğunun alt bölümündeki durum pek iç açıcı değildi. İlk olarak bu bölümdeki lehimler elden geçirildi. Arkasından yuva temizlendi. Ana blok korozyondan arındırıldı.

Pikabın kullanım kılavuzunda bearing yuvasının Loctite isimli bir yapıştırıcı ile kaplanması öneriliyordu. 30 sene önce üretilen uygun kodlu Loctite’i bulmak mümkün olmadı. Ancak üretim hali hazırda devam ettiği için kısa bir araştırmanın sonucunda eski modelin bugün üretilen versiyonunu bulmayı başardık. Bu ürünler daha çok endüstriyel amaçlarla kullanıldığı için bulmak biraz zor oluyor. Farklı Henkel bayilerini tarayarak 243 kodlu Loctite’i 20TL civarı bir fiyata satın alarak bearing yuvasını sabitledim. Bu arada yukarıdaki fotoğrafta motor bloğunun temizlenmiş ve yenilenmiş hali görülebilir. Her iki fotoğrafı kıyaslarsanız aradaki fark inanılmaz oldu!

Pikabın yağı, seneler boyu değişmemişti sanırım. EMT’nin orijinal servis kataloğunda yağdan 15 damla damlatılması yönünde bir uyarı vardı. Ancak bearing bloğunu incelediğimde ortalıkta pek yağ kalmamıştı ve senelerin pisliği duruyordu. Amerika’dan tedarik ettiğimiz yağ ile yaklaşık 10 tur yağlama yaptım. Her defasında yağı doldurup platoyu belirli bir miktar döndürüp, arkasından yağı boşaltıp süreci yeniden başlattım. Çıkan yağ ile doldurduğum yağın rengi birbirini tutunca son bir kez daha yağlama yapıp bu işleminde sonuna geldim.

Pikaplarınızın mekanik kısımlarını yağsız bırakmayın. Eski veya yeni, mutlaka üreticinin önerdiği periyodik bakımları yapmaya çalışın. Bu pikabınızın sağlığı için çok önemli bir konudur.

Pikabın arka bölümündeki giriş ve çıkışları DeOxit temizleyici ile tamamen temizledim. Tabii ki bu konudaki en önemli yardımcım Rossmann mağazalarında satılan “Perlodent” isimli bir diş arası temizleme fırçası var oldu. Bu konuda ufak tefek ayrıntıları buradaki yazımda vermiştim. Eğer elinizde DeOxit gibi bir ürün yok ise farklı endüstriyel ürünlerde kullanabilirsiniz. Konektörlerin temizlenmesinin ardından bu bölümü de cilaladım.

Tüm kontrol kartlarını tekrar kontrol ederek referans değerleri bir kenara not ederek geri taktım. Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi kartların önyüzlerindeki kir ve pas bile kaybolmuştu. Her bir kart mükemmel çalışacak hale getirilmişti sonunda!

Üzerinde 33 yazan kapakçığın macerasını artık biliyorsunuz. Bu kapakçığı yerine monte edince eskiden kalan kapakçıklar -ki 45 ve 78 yazanlar- gözüme pek eski suratlı gözüktü. Yazıları yenilemeye karar verdim. Edding marka 753 kodlu kaligrafi kaleminin gümüş versiyonu ile yazıları da elim değmişken bir güzel yeniledim.

Pikabın hassas devir ayarını yapabilmek için iki seçeneğiniz var. Birincisi EMT’nin özel servis kartı ile bir osiloskop kullanmak, diğeri ise “950” pikapta kullanılan tarz bir kontrol ünitesi kullanmak. Bunlardan birincisi oldukça meşakkatli bir süreç. Gereksiz yere bir osiloskop masrafı yapmak gerektiği gibi bir de bunu koyacak yer bulmak lazım. Bu seçenek hemen elendi. İkinci seçeneği ise kim kaybetmiş de ben bulacağım. Açıkçası EMT’nin pikap kontrol üniteleri hem çok büyük hemde çok pahalılar. Bambaşka bir çözüm bulmak gerekiyordu.

Çözüm Hans-Michael Fabritius‘un EMT pikaplar üzerine pprofesyonelleşmiş firması Fabtech’te idi. EMT 938, EMT 948 ve EMT 950 modelleri için sunulan bu çözüm 33, 45 ve 78 devirler için belirli bir tolerans aralığında hassas ayar yapabiliyordu. İşin güzel tarafı bağlantıyı yapmak son derece basitti. Pikabın arka konsolundaki özel yuvaya takılıyor ve hemen çalışmaya başlıyordu. Gümrük ve nakliye masrafları hariç 160 Euro’ya hız konusu tamamen çözülmüş oldu. Aslına bakarsanız düzgün bir osiloskop ve servis kartı bu tutardan daha fazlaya mal olacaktı. Uğraşmakta cabası…

Sizleri sıkmamak için ve yazıyı daha fazla uzatmamak için daha küçük boyutlu işlemleri atlayayım. Tüm işler bitince cilalama süreci başladı. Yukarıda ayrıntısını görebileceğiniz gibi tüm metal, kauçuk, plastik ve bakalit yüzeyler tamamen temizlendi ve cilalandı. Aslında  J.P. (Hans) van Vliet  restorasyonlarında bu boyaları da söküp yeniden astar atarak tüm pikabı ilk günkü temizliğine getirebiliyor. Tüm vuruk, çatlak ve kırıklar doldurularak yeniden boyanıyor ayrıca tüm krom yüzeyler sökülüp yeniden kromlanıyor. Bu işlemlerin ardından tüm yazı ve logolar serigrafi ile yeniden basılıyor ve pikap sanki bugün üretilmiş gibi oluyor. Bu da bir restorasyon yöntemi.

Açıkçası benim restorasyon anlayışımda mekanik ve elektronik olarak tüm bileşenlerin mükemmel çalışması, ayrıca tüm ayrıntıların ve parçaların pikap üzerinde bulunması var. Ancak ufak tefek çizikler, vuruklar eğer pikabın veya cihazın ana fonksiyonlarında sıkıntı yaratmıyorsa bence bırakılmalı. Bunlar pikabın yaşanmışlıklarının bir parçasıdır. Kendi zihniyetime göre son cilanın arkasından bu aylar süren çalışma tamamlanmış ve “948” müzik çalmaya hazırdı artık.

Sonraki Sayfaya Geçin


Bir Restorasyon Projesi: EMT 948 Bölüm I – Kısaca EMT Tarihçesi Bölüm II – Kaosun Başlangıcı Bölüm III – Plato Yenilemesi Bölüm IV –  EMT 929 Kol Bölüm V – Elektronikler Bölüm VI – Sonu Gelmez İşlemler Bölüm VII – Son Dokunuşlar Bölüm VIII – Grande Finale!

Tags: