Caz plakları ile denemelerimize başlayalım. İlk önce Louis Armstrong Meets Oscar Peterson albümü ile başlamak istiyorum. Albümün yeniden baskısı son derece keyifli. Müzisyen performansı olarak birinci olmasa da, büyük keyifle dinlenecek bir albüm olduğunu söylemek lazım. İlk önce alt yapıya dikkatlice bakıyorum. Baslar ve davulların etkisi gayet güzel. Baslar son derece başarılı. Özellikle iyi bir pikap katı ile performans doyurucu. Enstrümanlara bakmaya başladığınızda özellikle de Oscar Peterson’ın piyanosuna tonların sıcak olduğunu ancak detaydan ödün verilmediğini görüyoruz. Daha büyük orkestraların olduğu ve daha karmaşık plaklarda durum farklı değil. Örneğin Duke Ellington’dan Masterpieces by Ellington plağında her ne kadar kayıt erken dönem olsa da ve referans seviyesinde de olmadığını kabul etsek bile, alınan keyif kesinlikle azalmıyor. İğnenin özel baskı olmayan plakların hatalarını tolere etmekte büyük bir becerisi olduğunu görüyorum. Özellikle birazcık hasarlı özellikle de yamuklukları olan plaklarda bile yaptığınız optimal ayarlama ile iğne izlerden ayrılma gibi bir isteğe sahip değil ve gayet başarılı bir performans sunuyor.
Tonların sıcaklığı vokal albümlerinde kendisini daha fazla gösteriyor. Aklıma gelip tozlu raflardan çıkarttığım Odetta’nın muhteşem Odetta – Sings Dylan albümüne bir bakış atmak yeterli.Bilmeyenler için albüm 1965 yılı tarihli ve Odetta gitarı ile Dylan şarkılarını yorumluyor ama ne yorumlamak. Şarkılar bambaşka bir ruha bürünmüş siyahi şarkıcının büyülü sesi ile. Müzisyene bu albümde gitar ve tamburinde Bruce Langhorne, yine gitarda Peter Childs ve basta Les Grinage eşlik etmişler. Albümde her biri daha sonra birer klasik olacak Mr. Tambourine Man, Baby; I’m in the Mood for You, Long Time Gone ve “Masters of War gibi şarkılar seslendirilmiş. Mümkünse plak eğer imkan yoksa stream servislerinde albümü mutlaka dinleyin. Soundsmith Carmen Mk.II plakta kendisini çok iyi gösteriyor. Vokallerin tonları sıcak ancak çok ön planda değil, arka plandaki hemen her şey duyulabilir şekilde. Bu tarz albümlerde müthiş bir performans söz konusu.
Daha popüler müzik tarzlarında da Carmen Mk.II işini müthiş şekilde yapıyor. Pop tarzındaki albümler, vokal ağırlıklı albümler gerçekten etkileyici ve sınıfının beklentilerini karşılayan bir sunuma sahip.
Sıcak tonlardan bahsettik. Rock müzik dinleyicileri için bu durum çok istenilen bir durum değil tabii ki. Burada elde edilmiş olan denge önemli hale geliyor. İğne evet bir miktar sıcak tona doğru kayıyor ancak dozaj kararında tutturulmuş. Bu noktada kullandığınız pikap pre-amplisine dikkat ederek işlerin rengini kendi arzu ettiğiniz hale getirebilirsiniz. Söz gelimi benim denemelerde kullandığım pre-amplerden bir tanesi yenilenmiş iFi Phono 2 idi ve yanında kullandığım lambalı buffer’ı devre dışı bırakarak daha keskin bir ses elde etmeyi başardım örneğin. Burada sisteminizi kurarken ağırlıklı olarak daha sert müzik tarzları dinleyecekseniz pikap katını seçerken biraz dikkatli olabilirsiniz. Bu arada bu bahsettiğim konular oldukça detay tahmin edebileceğiniz üzere. Normal koşullarda bir müzik dinleyicisine standart bir pikap katı ile eşleştirilmiş Soundsmith Carmen Mk.II dinlettiğinizde bayılacaktır ancak ürünlerin tutarları yükselmeye başladığında meraklılarda haklı olarak ince eleyip sık dokumak istiyorlar. Bu durumda çok sert albümler dahil olmak üzere hemen her dinlediğim şeyden mutlu olduğumu söyleyebilirim. Elektronik ve aşırı bas dominant müzik dinleyicileri için de benzer bir durum söz konusu… Burada üreticinin önerdiği iki farklı ağırlık ayarının da denemesini tavsiye ederim. Ortalamanın üzerindeki sistemlerde farklılıklar fark edilebilir oluyor. Şahsen ben 1.4Gr baskıyı daha keyifli buldum ve alt frekanslarda daha keyifli sonuçlar gözlemledim.
İşin içerisine klasik müzik girdiği zaman Carmen Mk.II gerçekten etkileyici bir hal alıyor. Minimal eserlerde ve piyanonun dominant olduğu plaklarda müthiş bir keyif potansiyeli var. Jeroen van Veen – Satie; Slow Music gibi müthiş baskılı bir albüme baktığınızda her detay duyulabilir anlamda, denge müthiş. Sahne hissiayatı tam puanı hak edecek kadar başarılı. daha karmaşık plaklarda da durum değişmiyor. Karmaşık pasajlarda girip çıkmak en ufak bir sorun teşkil etmiyor. Fabio Luisi / Wiener Symphoniker – Mahler: Symphony No.1 zorlu bir eser olmasına rağmen bu durum kendisini hemen gösteriyor. Üreticinin iddiasına göre geleneksel MC iğnelerde şaft kısmı bobine bağlı olarak hareket ettiğinden dolayı ek ağırlık ve mekanik karmaşıklık ortaya çıkarken, bu hareketli parçaların ortadan kaldırılması plak okuma ve izleri takip etme işini basitleştiriyor ve hızlandırıyor konusu gözükene göre bir miktar haklılık payı taşıyor.
Soundsmith Carmen Mk.II, Mart 2018 itibarı ile 999 Dolar karşılığında yaklaşık 3.800TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Hemen her kartuş gibi optimal ayarları yapıp, iyi bir pikap katı ile eşleştirildiğinde performansının maksimumunu gösterebilme potansiyeline sahip. Üretici bu kartuş serisine özel bir pikap katı üretimiş olsa da, farklı pikap katları ile yaptığım denemelerde maksimum potansiyele yaklaştığımı düşünüyorum. Carmen’in yenilenmiş versiyonu, detay seviyesi ve sahnesi konusunda övgüyü hak eden bir kartuş. Tonlar konusunda sıcak tarafa biraz daha yakın bir iğne. Şahsım adına bu durumu severim. Ancak dengenin iyi ayarlanması benim çok önemlidir. Örneğin gitar tonlarının olması gerekenden yumuşak olması müziğin bütün ambiansını bence yok eder. Soundsmith Carmen Mk.II tarafında bu denge bence iyi ayarlanmış. Bu noktada pikap katında biraz dikkatli seçim yaparak tam istediğiniz şekilde bir performans elde etmenizin önü de açık. 1.000 Dolarlık iğne pazarı dünyada olduğu gibi ülkemizde de rekabetin bol olduğu bir alan. Bu zorlu savaş içerisinde Soundsmith Carmen Mk.II bana sorarsanız gayet iyi bir noktada bulunuyor.
Soundsmith Carmen Mk.II
Stylus: Nude Elliptical, 0.120mm SQ Radius of curvature: 6 x 17 μm Cantilever: Aluminum Alloy Recommended tracking force: 12mN / 1.2 gm high), 14mN / 1.4 gm (medium) Effective tip mass: 0.35 mg Compliance: 28 μm/mN (high), 22 μm/mN (medium) Frequency response: 20-20,000 Hz 2.5 dB Channel separation (stereo only): 1000 Hz >26 dB, 50-15,000 >20 dB
Fiyat: 999,95 Dolar / 3.982,70TL / havale indirimi ile 3.784 TL (Tüm fiyatlar KDV dahil Mart 2018 itibarı ile) / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Dükkan Hifi / www.dukkanhifi.com
Bir yorum ekleyin