Triangle Elara LN01A ve Triangle Turntable III

İlk olarak Elara LN01A hoparlörlerin performansına bakalım. İlk önce DAC kısmı ve Bluetooth bağlantısı ile başlayalım. DAC üzerinde optik ve koaksiyel girişler vasıtası ile farklı cihazlarınızı bağlayabilirsiniz. Bu tarz hoparlörlerin kullanım amacına bakılırsa genelde oyun konsolu ve televizyon sistemleri bu bağlantıları kullanılıyor. Tabii ki CD çalar hatta bilgisayarlarınızı da bağlayabilirsiniz. Ben CD çalarımı bağlayarak DAC katını denemeye başlıyorum. Denemelerimde Matthias Pintscher’in En sourdine, Tenebrae & Reflections on Narcissus CD’si ile başlıyorum. Bu albüm birçok okuyucumuz açısından fazlasıyla “ağır” olacaktır ama son zamanlarda çok dinlediğim için bir fikir vermesi açısından iyi bir başlangıç noktası. Açıkçası duyduğum şeyler beni eskiye götürüyor. Arkasından bilgisayarımı optik giriş ile bağlayıp farklı çözünürlükte müzik dosyalarını dinlemeye başladım. Elara LN01A içerisine eklenen DAC, gerek masaüstü kullanımda gerekse de küçük bir dinleti odasında detay seviyesi anlamında tatmin edici sonuçlar veriyor. Gerek klasik müzik performansı gerekse de caz büyük orkestralarında sunum anlamında zarif bir profil çizdi. Bunu birazdan açacağım…

Günümüzün değişmez Bluetooth kablosuz bağlantı özelliği olması gerektiği şekilde çalışıyor. Kurulumu kolay, menzili yeterli. Başta Apple Music olmak üzere farklı stream servislerini ve kendi müzik dosyalarımı dinledim. Açıkçası DAC mı Bluetooth bağlantıyı mı tercih edeyim konusunda bir miktar kararsız kaldım. Yeni aptX standardında müzik verilerinin taşınması ve çözülmesi algoritmalarını geliştirdiği için eskisi gibi DAC’ı tercih edin diyebilmek kolay olmuyor. Bana sorarsanız arzu ettiğiniz bağlantı türünü keyifle kullanabilirsiniz.

İkinci tur denemelerde ilk olarak kendi pikabımı arkasından da Triangle pikabı deneyeceğim. Uyum açısından MM bir iğne kullanacağım. Aklıma uzun senelerdir canım çektikçe kullandığım Boboli Signature geldi. Kendi pikabımı işin içerisine sokma sebebim hoparlör sisteminin limitlerini mümkün olduğunca anlayabilmek. Hemen farklı plaklar ile denemelerime başlıyorum. Klasik müzik denemelerinde ilk baktığım şey detay seviyesi oluyor. Solo piyano albümlerinde ise tonlar. Triangle hoparlörler eskiden beri bu alandaki başarıları ile bilinirler. Her ne kadar Elara giriş seviyesi bir hoparlör olsa da, üst modellerin bu alandaki başarının izlerini taşıyor. Piyanoda gerek detay seviyesi gerekse de tonlar anlamında sonuç başarılı.

Vokal ağırlıklı albümlere baktığımızda yine önümüzdeki tablo etkileyici. Diana Krall’ın “Turn Up The Quiet” albümüne bakalım. Genel olarak dinleyiciler tarafından sevilen albüm, şarkıcının vokal yeteneklerini arka plandaki müzisyenlerin minimal dokunuşları ile dinleyiciye ulaştırıyor. Güzel vokaller, geniş sahne, bu tarz bir hoparlörden beklentilerinizi karşılayacak ölçüde başarılı. Hele ki, eski Fransız Chanson’larını seviyorsanız, ki ben severim, bu hoparlörler insanı gerçekten büyülüyor. Farklı caz albümlerinde yine beklediğim detay seviyesini elde ediyorum. Üst frekanslar yine havalarda uçuşuyor. Sınıfına göre çok başarılı bir sunum var.

Rock dinleyicileri açısından duruma bakmak gerekirse, küçük boyutlardaki bir kabinin hissettireceği en önemli eksiklik alt frekanslar olacaktır. Eğer makul mantıklı ölçülerde bir odadaysanız bu eksiklik olmaktan büyük ölçüde çıkarken, oda boyutu arttıkça söz gelimi 30m2’lik bir alanda haliyle hoparlör bir noktadan sonra yetersiz geliyor. Bu noktada büyük kardeşine bakabilirsiniz. Geçtiğimiz gün The Cure yazısını yayına hazırlarken “Disintegration” albümünü de bu sistemi kullanarak dinledim ve küçük çalışma odamda sonuçlardan çok memnun kaldım. Daha sert albümlerde ise hoparlörlerin zamanlaması ve hızı tatmin edici iken, belki bir tık daha fazla alt frekans isteniyor. Bu noktada Ortofon 2M serisinden Bronze veya Black tarzı bir iğne ile daha iyi sonuçlar elde edebilmek mümkün. Liste artar ama ilk aklıma gelen bu…

Gelelim Triangle pikap ve hoparlör ikilisinin sunduklarına. Yazdığım gibi pikap giriş seviyesine konumlanan bir cihaz. Tabii ki kendi pikabımdaki kadar detay seviyesi beklemek büyük bir haksızlık olacaktır. Bu yüzden ikilinin uyumuna ve dinleyicilerine neler sunduğu daha önemli. Öncelikle giriş seviyesi kullanıcılar ve plak dünyasına yeni giren müzikseverlerin birkaç beklentisi var. Bunlardan birincisi kullanım kolaylığı.

Bu açıdan Triangle seti tam puanı almayı hak ediyor. Bu tarz bir sistemi ilk kez kuran bir meraklının pikap katı seçimindeki soru işaretlerinden tutun, pikap kolisini açtığınızda acemi haliyle korku içinde kurulum yapmak gibi konuları unutun. Tek yapmanız gereken şey kabloları yerine takmak ve basit bir şekilde kurulum yapmak. Neredeyse 5 dakika içerisinde müzik dinlemeye hazırsınız.  İkinci konu ise bu tarz bir müzik sisteminin uzun seneler kullanılabilir olmasıdır. Elara LN01A üzerine entegre edilmiş DAC ve Bluetooth kablosuz bağlantı sayesinde aklınıza gelen her türlü cihazı bağlayabilir ve stream servislerinden kendi müzik arşivinize kadar herşeyi dinleyebilirsiniz. DAC’ta tercih edilen 24/192 çözünürlük uzunca bir süre hifi dünyasının standardı olacak gibi gözüküyor. Bu tarafta da kafanız rahat olacaktır.

Gelelim, ürünleri kutusundan çıkarttığınızda nasıl çalıyor sorusuna. Sistemi yaklaşık 15m2’lik çalışma odama yerleştirdim. Hoparlörleri pikabın her iki yanına fotoğraflarda gözükenden daha açık şekilde yerleştirdim. Tizleri kulak cihazıma gelecek şekilde açıyı ayarladım. Tüm bunları düzgün bir satıhta yaptım ve plaklarımı dinlemeye başladım. OM10 benim kendi basit sistemimde de kullandığım bir iğne olduğu için sınırlarını çok iyi biliyorum. Burada da bu sınırları kontrol ederek sistemin nasıl çaldığını tespit etmeye çalıştım.

Öncelikle Triangle Elara LN01A tipik bir Triangle hoparlör. Açık tizler, harika orta frekanslar ve hoparlörün kendi içindeki dengesinde ön plana çıkmayan alt frekanslar. Bu formül markanın bir şekilde imzası. Bu imzayı seven bir kullanıcı emin olun giriş seviyesindeki bu minik hoparlörlere de bayılacaktır. Pikap bu dengeyi herhangi bir tarafa çekmeyecek iyi bir seçim olmuş. Hem kullanıcı dostu hemde müzikal manada insan keyif veriyor.

Evet elektronik tarzlarda hatta günümüzün popüler müziğinde bir grup kullanıcı daha fazla bas isteyecektir. Ancak bana sorarsanız dikkatli bir yerleştirme ile bu hoparlörler gayet tatmin edici sonuçlar veriyor. Aslına bakarsanız bu tarz raf tipi hoparlörleri ayak üzerinde kullanmak ses performansına olumlu bir etki yapıyor ancak bu tarz sistemleri tercih edenlerin bu konuya soğuk baktığını biliyorum. Genelde bu tarz sistemler evde salonda uygun bir konsol veya mobilyanın üzerine kurulur ve günlük hayatın bir parçası haline gelir. Hifi dünyasındaki gibi özel ayak ve rack sistemleri bu tarz sistemlerin olası kullanıcılarının radarında olmuyor. Bu yüzden sistemleri olduğu gibi yorumlamak önemli.

Bence Fransız üreticinin bu sistemi, tatmin edici performans sunarken, her türlü bağlantı seçeneğini üzerinde bulundurarak minimal bir sistem isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Tabii ki hoparlörleri arzu ederseniz ayrıca satın alıp desktop hifi tarzı bir kullanım içinde kullanabilirsiniz. Bu durumda geleneksel computer audio markalarının seslerinden oldukça farklı tonlar ve açıkçası zerafet ön plana çıkıyor. Benim uzun seneler önce ilk duyduğum zaman sevdiğim ve senelerce severek kullandığım bir ses renginin en yeni üyeleri kesinlikle hayal kırıklığı yaşatmadı bende. Hatta büyük bir keyifle dinledim.

Gelelim işin maddi yönüne. Sadece hoparlörü satın almak isterseniz KDV Dahil yaklaşık 3.400 TL ödemeniz gerekiyor. Teker teker yorumlamak gerekirse ilk bakışta aktif hoparlör fiyatını yüksek diye yorumlayabilirsiniz ancak ürün içerisinde DAC ve Bluetooth bağlantının yanında pikap katının da dahil olduğunu unutmamak lazım. Benim hesabım gayet basit, aynı hoparlörün pasif olan versiyonu yaklaşık 2.600 TL iken ekstradan ödediğiniz 800TL karşılığında ampli, DAC ve pikap katını satın almış oluyorsunuz. Bence avantajlı. Şahsen ben aktif hoparlörleri çok seven ve kullanan bir insan olarak Elara LN01A ile gayet güzel vakit geçirirdim. Gerek sesi, gerek şıklığı gerekse de sunduğu özellikleri ile beni mutlu etti.

Bir set olarak hoparlör artı pikap kombinasyonu da, kendi içerisinde bir dengeye sahip ve uğraşmadan müzik dinlemek isteyenler için güzel bir paket olmuş.  Triangle Elara LN01A ve Triangle Turntable ikilisi Kasım itibarı ile KDV Dahil 4.750 TL’lik bir fiyat etiketine sahip.  Kolay kurulum, hemen her türlü bağlantıyı sunması, ikilinin uyumu konularında bence parasını hak ediyor. Tabii siz daha üst model bir pikap ile hoparlörü de eşleştirebilirsiniz. Ama ilk sistemini kuracaklar veya evlerinde veya ofislerinde basit bir sistem isteyenler için bence güzel bir birliktelik olmuş. Seneler sonra Triangle ürünleri ile haşır neşir olmaktan çok keyif aldım. Belki ilerleyen aylarda benim için efsanevi statüsündeki Comete’leri de mercek altına alırız.

Triangle Elara LN01A ve Triangle Turntable
TYPE Active, Bass reflex WAYS 2 SENSITIVITY (DB/M) 89 BANDWIDTH (+/-3DB HZ-KHZ) 56-22 POWER [W] 2×50 INPUTS RCA, AUX, Optical, Phono, Bluetooth 4.0 A2DP aptX OUTPUT Subwoofer DIMENSIONS (MM) 291x165x291 NET WEIGHT (KG) 9,5 Kg
Fiyat: Tüm fiyatlar KDV dahil ve Kasım 2017 itibarı ile. Triangle Elara LN01A 767 Euro 3.437,69 TL. Triangle Elara LN01A ve Triangle Turntable 1.062 Euro 4.759,88 TL Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Can Hifi / www.canhifi.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız