Naim Mu-So Bölüm 2

Mu-So ile denemelerime Kasım 2015 itibarı ile en güncel firmwire yazılımı ile başladım. Akıllı telefon veya tabletinize kurduğunuz yazılım vasıtası ile çok kısa sürede güncelleme tamamlanıyor. Hemen her güncelleme de yeni özellikler ekleniyormuş Mu-So’ya.  Benim yüklediğim güncelleme de bahsettiğim üzere Tidal desteği geldi.

Cihazın telefon veya tablet üzerinden kullanılabilir arayüzü son derece basit ve anlaşılır. Kurulumda adım adım sizi yönlendiren akıllı bir sistem geliştirilmiş. İlk önce internete nasıl bağlanacağınızı ayarlamanız gerekiyor. Kablo kullanacaksanız kurulum yapmaya gerek yok. Ancak kablosuz bağlantı kullanacaksanız cep telefonunuz üzerinden hızlı şekilde ayar yapabilmeniz mümkün. Mantık olarak network içerisinde alt bir network oluşturuyorsunuz ve akıllı cihazınızdan direkt Mu-So’ya arkasında da internete çıkıyorsunuz. Merak etmeyin bu ayarları yapmak 1 dakikadan daha kısa sürüyor.

Kurulumun arkasından ilk olarak  Bluetooth bağlantıyı kullanarak müzik dinlemeye başladım. aptX desteğine sahip  bir çok sistemi daha önce deneme fırsatım olmuştu. Bu bağlantı standartlarından dolayı çok üst çözünürlükteki dosyaların transferine izin vermiyor ancak kullanım kolaylığı sayesinde hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Naim Mu-So’yu Stereo Mecmuası’nda son dönemlerde konuk ettiğimiz Bluetooth bağlantı seçeneğine sahip amplifikatörler veya orta sınıf ve üzeri müzik sistemlerinden ziyade  benzer konseptteki cihazlar ile kıyaslamak gerekiyor diye düşünüyordum. Ancak ilk izlenimler Naim tasarımcılarının ses kalitesi anlamında pazarda bulunan kablosuz müzik sistemlerine göre çok daha üstün bir cihaz üretmeyi başarmış oldukları şeklinde. Denemelerimde hem kendi müzik dosyalarımı hemde internet radyolarını denedim. Özellikle bu tarz bir cihaz açısından bas performansını çok çok başarılı buldum.

Eski bir taşınabilir müzik çalar sahibi iseniz, USB girişini kullanarak Mu-So’yu kullanabilirsiniz. Hoş artık bu tarz cihazları kullanan kaldı mı bilemiyorum. Ben geleneksel olduğu üzere bir kaç deneme yaptım. iPad kullanarak hem USB bağlantı hemde AirPlay’i kıyaslamaya çalıştım. Aynı çözünürlük söz konusu olduğunda açıkçası arada çok fazla fark olduğunu söyleyemem. Apple eko-sistemi için üretilmiş daha kaliteli bağlantı kablolarını kullanırsanız ve daha üst seviye çözünürlüklerde müzik dinlerseniz  ibre USB bağlantıya doğru dönüyor.

Airplay, Apple firmasının kendi cihazları için geliştirdiği bir kablosuz iletişim standartı ve aptX benzeri Bluetooth bağlantılara göre daha iyi bir çözünürlük elde etmemizi sağlıyor. Kullanımı son derece basit ve etkili. Apple cihaz sahipleri Bluetooth bağlantıya göre bir tık daha yukarıda detay seviyesi ve çözünürlük elde edebiliyorlar.

USB girişini flash bellek kullanarak müzik dinlemek amacı ile de kullanabilmeniz mümkün. Bu da bence önemli bir özellik….

Burada bir parantez açmalım.  Müzik arşiviniz WAV, FLAC veya AIFF formatlarında ve 24bit/192kHz çözünürlükte ise ve Apple cephesinde ise ALAC formatında 24bit/96kHz çözünürlük kullanıyorsanız kablosuz bağlantı kullandığınızda örnekleme oranınız 48kHz’e düşüyor. Bu noktada eğer UPnP bağlantı kullanacaksanız network’ünüzdeki yüksek çözünürlüklü dosyalardan oluşuyor ise ethernet kablosu ile bağlantı kurmanızı tavsiye ederim.

Bu aslında bir ikilem, ses kalitesi mi  yoksa kullanım kolaylığı mı? Bana sorarsanız bu tarz ürünlerde birinci öncelik kullanım kolaylığı olmalı. Ancak çeşitli büyük markalarda, ki bunlar arasında hifi markaları da var, müthiş kullanım kolaylıkları sunulurken ortaya çıkan çamur gibi sesi göz önüne alınca cevabınızın rengi değişebilir. İşte tam bu noktada Mu-So rakiplerinden farklılaşıyor. Diyelim ki, cevabınız kullanım kolaylığı ve kablosuz bağlantıyı tercih ettiniz, elde ettiğiniz ses rakipleri veya benzerlerine göre çok daha detaylı, çok daha güzel tonlara sahip.

Ben şu tarz bir bağlantı seçeneğini kullanmaya karar verdim. Evdeki server konumundaki medya depolarındaki müzik dosyalarını kullanırken kablolu bağlantıyı tercih ettim geriye kalan tüm işlerimi ise kablosuz seçenekleri değerlendirerek hallettim. UPnP yani Universal Plug&Play sistemini kısaca açıklamaya çalışayım. Diyelim ki çalışma odanızda klasik bir bilgisayarınız var ve müzik dosyalarınız bu bilgisayarın içerisinde. Naim Mu-So ise salonunuzda duruyor. Siz bilgisayarınızdaki şarkıları çalmak istiyorsunuz. UPnP desteği sayesinde diyelim ki cep telefonunuzu kullanarak müzik dosyalarınızı direkt olarak Mu-So’ya çaldırabilirsiniz. İşte yukarıda bahsettiğim 24bit/192kHz çözünürlükteki göreceli daha üst detay seviyesindeki albüm veya şarkılarınızı bu yöntem sayesinde dinleyebilmeniz mümkün.

Bu arada ufak bir parantez açayım Naim Mu-So çok odalı müzik desteğine sahip. Evinizdeki farklı cihazları birleştirerek tek bir medya deposunda evin dört bir tarafında farklı şeyler dinleyebileceğiniz bir sistemi kurabilmek mümkün. Benim evimde “şimdilik” bu tarz bir sistem mevcut olmadığından bu tarz bir deneme yapmadım. Ancak menülerden görebildiğim kadarı ile yazılım sayesinde ayar süreci son derece basitleştirilmiş.

Internet radyosu konusuna gelirsek Naim Mu-So bu konuda kullanıcılara hemen her kolaylığı sağlıyor. Ana başlıklar altında farklı türlerde radyo kanallarına ulaşmak mümkün. Tüm listeler özelleştirilebiliyor ve daha detaylı açılımlar ile farklı radyolara hızla ulaşabiliyorsunuz. Arzu ettiğiniz radyoları favori listenize eklemek gibi günümüzde standart olarak bulunması gereken özellikler son derece hızlı şekilde yapılabiliyor. Yazılım ve cihaz müthiş bir ahenk ile çalışıyor.

Diyelim ki, benim gibi bir TuneIn radyo yazılımını kullanmayı seviyorsunuz. Bu noktada kontrolü cep telefonu veya tabletiniz üzerinden devralıp sağlanan kablosuz erişim teknolojileri üzerinden kullanabilmek mümkün. Spotify ve Tidal için ise daha farklı seçenekleriniz var. Her iki popüler uygulama Naim Mu-So tarafından destekleniyor. Cihazın menülerine eklenen özel alt yazılımlar vasıtası ile Tidal veya Spotify kullanabilmeniz mümkün. Bu özel yazılımların en büyük getirisi kullanım kolaylığı ve hız. Ayrıca cihazın teknik özellikleri ile optimizasyon fabrika çıkışı yapıldığından ses kalitesi anlamında avantajlarda sağlıyor.

Naim Mu-So ile yaklaşık 15 gün vakit geçirdim. İlk günlerde ses kalitesini test etmeye yönelik farklı denemeler yaptıktan sonra günler geçtikçe ev ahalisinin açıp kullandığı bir cihaz haline geldi. Kullanım kolaylığı ve sunduğu ses kalitesinin bunda çok önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Mu-So, evlerinde ortalama bir müzik sistemi olup hifi audio dünyasına girmiş meraklılar açısından çok kilit bir noktada  büyük bir avantaja sahip; ses kalitesi. Benzerlerine göre çok ileri de olan ses performansı, giriş seviyesinde özellikle hoparlör anlamında benzer yapıya sahip müzik sistemlerine yaklaşabilen hatta geçebilen bir performans sunuyor.  Tüm bunları yaparken fonksiyonellik anlamında sunulan özellikler ve kullanım kolaylığı artılar hanesine yazılıyor. Her iki popüler platformda yani Android ve iOS cephesinde kullanıma sunulan yazılımın cihaz ile uyumu ve hızlı kullanımının yanında çok kolaylıkla alışılabilir olması yine önemli artılardan.

Ancak bana sorarsanız Mu-So’nun en önemli artısı, bu kadar fazla özellik ve tahmin edilemeyecek kadar başarılı ses performansını çok şık bir yapıda sunmasıdır. Hifi dünyasında özellikler ve ses kalitesi arttıkça cihazların görünümü müzik sistemine doğru evrilir ve sonunda eşlerimizin “ben bunu salonumun ortasına koydurmam” çığlıkları ile hayallerimiz bir anda kabusa dönüşür. Naim Mu-So, şık tasarım çizgileri ile evde bir meydan muharebesi olmadan salonun baş köşesini işgal edebileceğiniz ve eşinizin/çocuklarınızın sevecekleri hatta keyifle kullanacakları harika bir sistem.


Gelelim işin ekonomik boyutuna. Kasım 2015 itibarı ile Naim Mu-So’nun Türkiye satış fiyatı KDV dahil 990 İngiliz Sterlini. Bu seviyelerdeki bir kablosuz müzik sistemi için fiyat gayet normal diyebiliriz. Bazı okuyucularımız nasıl normal ben bu tutara giriş seviyesi bir sistem oluşturabilirim diyeceklerdir ve haklılar da! Ancak kağıt üzerinde haklı oldukları bu düşünceler, Naim Mu-So’yu ayrıntılı şekilde dinlediklerinde değişebilir. Çünkü tahminlerin çok ötesinde bir ses performansı sunuyor bu şık cihaz. Naim Mu-So evinde veya ofisinde şık gözüken, aynı zamanda fonksiyonel bir müzik sistemi isteyenlere hiç beklenmedik bir ses kalitesi de sunabilme potansiyeline sahip. En sıkı odyofiller için bile evde bir yer bulunabilecek bir cihaz Mu-So. Bu tarz bir cihaz arayıp, bütçesi de olan okuyucularımız alışveriş listelerinin en tepesine gönül rahatlığı ile yazabilirler.

Naim Mu-So
Power Amplifier Output 450W – 6 x 75W (into 6Ω) Power Consumption Typical use: 17W Standby mode: < 4W Deep sleep: < 0.5W WAV, FLAC and AIFF up to 24bit/192kHz ALAC (Apple Lossless) up to 24bit/96kHz MP3 up to 48kHz, 320kbit (16 bit) AAC up to 48kHz, 320kbit (16bit) OGG and WMA up to 48kHz (16bit) Bluetooth SBC, AAC and aptX Note: All formats to 48kHz maximum over wireless network Mains Supply 100V, 115V or 230V, 50/60Hz Physical Dimensions (HxWxD) 122 mm x 628 mm x 256 mm Weight 13 kg
Fiyat: 990 İngiliz Sterlini KDV dahil. Kasım 2015 itibarı ile. 
Temsilci: Extreme Audio / www.extreme-audio.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: