Dual CS 455-1 Bölüm 2

Her zaman olduğu gibi kendi sistemimden pikabımı çıkartarak yerine Dual CS 455-1’i yerleştirdim. Pikap katı olarak pre-amplifikatörüm üzerindeki MM katını ve ayrıca Audiophile Phono Box kullandım. Geri kalan sistem bileşenleri ise aynı kaldı. Bir süredir daha doğrusu oğlum ayaklandığından beri, özellikle akşamları kendi odamda müzik dinlediğim için ana pikabım yerine eski bir OM-10 iğne ile donatılmış ProJect pikap kullandığım için bahsi geçen iğnenin de karakterini çok iyi biliyorum. Daha doğrusu kulaklarım alışmış durumda. Bu ön bilgiler ışığında denemelerime başlıyorum. Pikaptan beklentim özelliklerinin ve donatıldığı iğnenin etkisiyle giriş seviyesinin bir tık üzerinde bir performans. Özellikle CS 440 modeline göre farklı bir tablo bekliyorum. Ancak her zaman söylediğim gibi giriş seviyesinin en üst seviyesi ve orta seviye pikaplara göre beklentim tabii ki daha düşük.

İsterseniz rock albümleri ile başlayalım ve türe meraklı hemen her okuyucumuzun elinde olması yüksek olasılık olan Led Zeppelin Physical Graffiti albümüne bakalım. Bunun en önemli sebebi gelmiş geçmiş en önemli Led Zeppelin hitlerinden bir tanesi olan Kashmir’in bu albümde olmasıdır. Hatta isterseniz nokta atışı bu şarkıya bir bakış atalım. Şarkının hemen başlangıcı özellikle davul kısmı ilk fikri verirken, ilerleyen dakikalar oluşan intibayı destekliyor. Bu plağı farklı onlarca sistemde dinlemiş bir insan olarak açıkçası performans giriş seviyesi pikaplar söz konusu olunca bir tık üzerinde. Ama burada orta segment pikaplar kadar iyi çalıyor diye düşünmeyin. Ortofon OMB-10 iğnenin alt frekans cevabı bu tarz albümler için gayet yeterli ve pikapta bu duruma gayet güzel uyum sağlamış gözüküyor. Bu segmentin en iddialı sesi değil ancak tatmin edici mi evet.

Farklı dönemlerden rock albümlerinde benzer tespitler devam ediyor. İşin en güzel tarafı iğnenin ağırlığını birazcık artırırsanız rock müzikte daha keyifli performans alabiliyorsunuz. OM-10 serisi iğneler 1.25 ila 1.75gr aralığında baskı ağırlıkları ile kullanılabiliyorlar. Gördüğünüz gibi orta-üst segment iğnelere göre çok daha geniş bir aralık söz konusu. Kolun ayarlarının da çok kolay yapılmasının etkisi ise sizde kendi zevkinize uygun bir ayar yapabilirsiniz. Şahsım adına optimal sonuçları 1.50 ila 1.75gr aralığında elde ettim. Özellikle eski ve yıpranmış plaklar ile ayarı ağırlaştırın.

Klasik müzik denemelerime her zaman olduğu gibi solo piyano plakları ile başlıyorum. Sistemlerin her türlü defosunu ortaya çıkartan bu tarz plaklarda giriş hatta orta seviyeli pikaplarda çok iddialı performans elde etmek çoğu zaman mümkün olamıyor ne yazık ki. Tabii bunu söylerken üst seviye pikaplarda bu tarz albümleri dinleme şansı elde etmiş bir meraklı olarak yazıyorum. Belki de bu tarz “iddialı” sistemleri dinlemeden hayatına mutlu mesut devam etmek daha iyidir :) Bir klasik olarak Claire Huangci’nin The Sleeping Beauty albümünü dinliyorum. Albüm icra anlamında birinci sınıf sayılmaz ancak kayıt ile birleşince ortaya güzel bir tablo çıkıyor. Herhangi bir nota aralığında bozulma olmadan sınıfı açısından yeterli sayılabilecek bir performans ortaya çıkıyor.

Farklı klasik müzik plakları ve özellikle büyük orkestra plaklarında yine benzer bir performans söz konusu. Özellikle CS 440 incelememizi okuyup biraz daha fazlasını isteyenler okuyucularımız için kesinlikle tahmin ettiğim gibi bir performans söz konusu. Yine optimal ayarlar  1.75gr seviyelerinde!

Denemelerime Ferit Odman’ın Dameronia With Strings albümü ile devam ediyorum. Son yıllarda hatta bayağı bir zamandır ülkemizden bir müzisyenin yayınladığı ses kalitesi en iddialı plak bu. İşin güzel tarafı albüm üzerine çok kafa yorulmuş ve sonuç çok başarılı. Gerek kayıt kalitesi gerekse de müzik anlamında. Albümde caz dinleyicisi açısından önemli bir isim olan ve Odman’ın en sevdiğim besteci dediği Tadd Dameron’dan bir seçkiye yer vermiş. 1910’lu yıllarda doğan Dameron, bir çok caz müzik tarihçisine göre “bop” hareketinin içerisinde romantik akımın temsilcisi hatta lideridir. Albümün en önemli farklılığı aranjmanlarda yaylılara da yer verilmiş olması. Bu sayede birçok farklı kriteri aynı anda deneyebilmek mümkün. Albümün güzelliği de yanınıza kar kalıyor. Albümde detay seviyesi çok başarılı. Bu detay seviyesini OMB-10 iğne tabii ki tam anlamı ile dinleyiciye aktaramıyor. Bu tabii ki beklendik bir durum ancak, kayıt çok çok iyi olunca beklediğimden çok daha iyi bir sonuç alıyorum. Genel denge ve tonlar başarılı. Ne çok sert ne çok yumuşak. Buradan vokal caz albümlerine doğru geçiş yapıyorum. Normalde Ortofon iğnenin vokallerde böylesine yumuşak bir performans verdiğini görmezsiniz ancak pikabın süspansiyonlu yapısı ile birleşince burada beklenmedik bir durum ile karşılaşıyorum. Tahminimin çok ötesinde bir performans elde ediyorum.  Denge iyi ayarlanmış…

Günümüzün popüler albümlerine bakış attığımızda vokal ağırlıklı albümlerde yine başarılı bir performans elde edebiliyorum. Burada tek istisna olarak elektronik ağırlıklı müzikleri verebilirim. Yoğun bir bas arayışındaysanız bu kombinasyon sizin için çok keyifli olmayacaktır. Şimdi ilginç bir konudan bahsedeceğim sizlere. Geçtiğimiz günlerde elime Barış Manço & Kurtalan Ekspres’in Live Istanbul 1978 albümü geçti ve detaylı bir incelemesini yayınladım. Albüm bir yanıyla çok sıkıntılı, kayıt gerçekten çok çok kötü üzerine bir de soru işaretlerim olan re-master çalışması gelince gerçekten çok tavsiye edilebilir bir halde değil. Ancak bu durumun tam karşısında Barış Manço & Kurtalan Ekspres müzik hayatı boyunca benim pek rastlamadığım çok acayip bir performans söz konusu. Bazı şarkılar açısından birinci sırada bazı şarkılar için ilk üçe sokabileceğim bir performans. Bu tarz sıkıntılı bir plağı üst seviye bir sistemde dinlediğiniz zaman bir noktadan sonra mutsuzluk kat sayınız artıyor. Bunun en önemli sebebi dip gürültüden uğultuya kadar her türlü şeyi duyabilmeniz. Ancak gerek kendi pikaplarım gerekse de Dual CS 455-1 ile daha dinlenebilir bir performans söz konusu. O deli gibi rahatsız edici detaylar çok gerilerden geliyor. İlginç ama gerçek. Kendi pikabımda da durum farklı değil. Bu yüzden çok geniş arşivleri olan meraklılarda hiç beklenmedik iğneler görebiliyorsunuz. Elinde çok eski plaklardan oluşan arşivleri olanların dikkatine diyelim…

Dual CS 455-1 pikap 485Euro + KDV karşılığı yaklaşık 2.200TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyat seviyesinin bir tık altı ve üstünü de göz önüne alırsak pikap dünyasında en yoğun rekabetin yaşandığı nokta diyebiliriz. Bundan 10 sene önce bu fiyat seviyesinde bir kaç pikaptan bahsederken günümüzde birçok üreticinin bu fiyat seviyelerine odaklanmış ürünleri var. Biraz daha fazlasını ödeyerek giriş seviyesinin en üst segmentine veya orta seviyenin alt segmentine de ulaşabilirsiniz. Gerçekten onlarca seçenek var…

Ancak her üretici maliyetini belirli bir noktada tutabilmek için bazı noktalarda ekonomi yapmak zorunda. Örneğin daha basit gövdelere yerleştirilmiş daha iddialı kollar, daha basit kollar üzerinden daha üst segment iğneler hatta DJ pikaplarının hifi dünyasına adapte edilmiş başarılı örneklerini de görebilirsiniz. Tüm üreticiler bana sorarsanız meraklıları tatmin edebilecek ürünler ortaya koyuyorlar. Dual CS 455-1 üzerinde ekonomi yapılan konu bana sorarsanız iğne ve kablolar olmuş.

Bunun karşılığında çok şık bunun yanında geçmişten göz kırpan çizgilere sahip bir şasi, bu segmentte örneğine pek rastlamadığımız basit ama etkili süspansiyon mekanizması, otomatik kullanım özellikleri ve son derece kullanıcı dostu bir tasarım ile ön plana çıkıyor. Kutu içeriğine dahil edilen kolay iğne ayarlama aparatı ve plak dünyasına yeni giren herkesi rahatlatan tam otomatik yapı, kullanıcı dostu tasarımın en önemli öğeleri.

Peki Dual CS 455-1 pikap kimler için uygun. Tam anlamı ile tak ve çalıştır kullanım isteyen ancak geçtiğimiz günlerde incelediğimiz CS 440 modelinde eksiklik olarak saydığımız konuları önemseyen kullanıcılar için önemli bir seçenek. Bahsi geçen pikabın eksikliklerini ayarlanabilir kolu ile büyük ölçüde ortadan kaldırması ile farklı iğne seçeneklerinin önünü açması ile önemli bir seçenek. Bunun yanında bu segmentteki rakiplerinden farklı olarak hem şık hemde nostaljik bir tasarım isteyenler içinde çok kuvvetli bir aday. Tüm bu kriterlerin yanında bir çok rakibi ile yarışacak ses kalitesi ve eski giriş seviyesi Dual’lerdeki o ses rengini hatırlatabilmesi ile son derece şahsına münhasır bir seçenek olduğunu düşünüyorum. İhtiyacı olan için 78 devir desteğini de eklemek isterim… Giriş seviyesinde rekabetin en yoğun olduğu noktada farklı özellikleri, şık tasarımı ve ses rengi ile meraklıların bir göz atması gereken bir pikap diyebilirim…

Dual CS 440
Speed r / min. :33/45/78 Speed accuracy in% DIN / WRMS: < -/+ 0,07 / 0,04 % DIN Rumble-to-noise ratio: 48 dB Rumble-noise ratio: 72 dBCartridge system: OMB 10 Frequency Response: 20 Hz – 22 kHz Depth sensing capability (300 Hz): 70 µm at 315 Hz Dimensions (WxHxD): 420 x 133 x 360 mm Weight: 5,43 kg Colour: black, silver Power supply: 12V DC, 150 mA
Fiyat: 2.296TL (KDV Dahil 05 Şubat 2017 tarihi ile) 485,00 € + KDV
Temsilci: Art Of Sound / www.artofsound.com.tr

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: ,