Acoustic Revive RD-3 Audio Demagnetizer

Acoustic Revive RD-3 Audio Demagnetizer, hifi dünyasının voodoo tabir edilen aksesuarlarından bir tanesi. Acoustic Revive çok performanslı kablolarının yanında bu tarz egzotik ürünlere sahip bir firma ve aslına bakarsanız kabloların başarısı firmanın bu konularda yaptığı araştırmalar ile geliştirilmiş ürünler. Bende “Audio Demagnetizer”ı merak edip Audio AVM firmasından istedim ve kendi evimde test etme olanağı buldum. Ve bana sorarsanız ilginç şeyler duydum…

Sistemlerimizdeki mıknatıslanma veya manyetik etkiler konusunda bir çok odyofil hemfikir. Ben kendi sistemimde Gryphon Exorcist ile elimden geldiğince önlem almaya çalışıyorum. Bu tarz ürünleri deneyenler sistemlerinde bir rahatlama olduğunu ve özellikle üst frekans başarımının arttığına şahit olmuşlardır. Özellikle sistemlerinde pikap olan kullanıcılar açısından oluşan manyetik etkiyi azaltmak çok daha etkileyici sonuçlar doğurabiliyor. Bu duruma yönelik Aesthetix gibi firmaların özel ürünleri var biliyorsunuz.

Farklı yöntemlerle sistemimizdeki manyetik etkiyi azaltılabiliyor.  Olayın bir de medya yönü var. Acoustic Revive haricinde bu tarz ürünler üreten firmalar var ve bazı modeller ülkemizde de bulunabiliyor. Plak, CD ve hatta kablo de-manyetize edebileceğiniz bu tarz sistemleri ülkemizdeki farklı firmalarda test edebilirsiniz. Etkileri şaşırtıcı olacaktır. Ben bu yazıda Acoustic Revive RD-3 modelini mercek altına alıyorum ancak farklı firma ve ürünlerinde de benzer etkiler elde edebileceğinizi söyleyeyim. Bu arada bu tarz ürünlerin ortak özellikleri göreceli olarak ucuz olmamaları! Acoustic Revive RD-3 medya olarak CD’leri de-manyetize etmeye odaklanmış bir ürün.

Acoustic Revive RD-3 için web sitesinde gayet ayrıntılı açıklamalar ve ölçümler sunmuş. Arzu edenler detaylı şekilde buradan inceleyebilirler. Ben daha basit bir şekilde konuyu anlatmaya çalışacağım. Acoustic Revive tasarımcılarına göre bir CD’yi incelemeye başladığınız zaman onun üzerinde manyetik etki doğuracak bir çok alt madde olduğunu görürsünüz diyorlar. İlk adımda CD’nin bilgileri yazan yüzündeki özel mürekkep ile başlıyor listemiz. Bu özel mürekkep içerisinde demirli maddeler ciddi anlamda manyetik etkiye sahip. Örneğin kırmızı, sarı ve kahverengi oluşturmak için demir oksidi,mavi ve yeşil renk oluşturmak için kobalt, gümüş rengi oluşturmak için ise nikel kullanılıyor. Demir, kobalt ve nikel ferromanyetik maddeler olarak tanınıyor ve kolayca manyetik etki oluşturabiliyorlar.

İkinci problem, CD’nin kayıt tarafında kullanılan alüminyum. Dünya standartlarında CD’de kullanılan alüminyum saflığı %99 seviyelerinde. Geri kalan %1’lik bölüm yine ferromanyetik maddeler ile oluşturuluyor. Ayrıca alüminyum çok kolaylıkla manyetik etki yaratabilen bir madde. Bunu bende çok iyi biliyorum. Çeşitli DIY projelerimde kullandığım alüminyumlar başıma dert açmıştır hep. Mıknatıslanmayan alüminyum tabii ki mevcut özellikle Almanlar bu konuda dünya lideri. Ancak birim fiyatları hem dosta hem düşmana korku veriyor!

Ayrıca CD çaların kendisi başlı başına bir manyetik etki oluşturucu. Mekanizmanın dönüşü, motor ile diğer bileşenler başlı başına bir dert. Acoustic Revive RD-3 modelinin iddiası CD’leri bu etkilerden arındırarak ses performansına olumlu etki etmesi. Haydi gelin bu iddialara bir bakış atalım…

İlk olarak ürün son derece basit yapıda. Bakalit tarzı bir malzemeden üretilen gövde üzerinde güç tuşu ve de-manyetizasyon işlemini başlatma tuşu var. Kullanımda gayet basit. CD-R, DVD-R veya Blu-Ray diskinizi cihaza koyup üst ve altını ayrı şekilde de-manyetize ediyorsunuz. Bunu her dinleme öncesi yapmanızı tavsiye ediyor Acoustic Revive. Hatta firmanın iddiasına göre görsel anlamda da farklılıklar elde etmek mümkün özellikle DVD ve Blu-Ray kullanıcıları için. Bu konulara pek meraklı olmadığım için evimde bunu deneyebilecek bir alt yapım yok. Ancak bilgisayar tarafında bazı denemeler yaptım. Gerçekten bazı farklıklar oldu diye düşünüyorum. Tabii ki bu farklılıkları elde etmek için görsel kaynağınızın kaliteli olması gerekiyor. Ben evimde Dell UltraSharp serisi referans monitör kullandığımdan bazı şeyleri hissedebiliyorum ama ciddi bir televizyon, Blu-Ray okuyucusu olan okuyucularımız böylesine bir test yaparlarsa çıkacak sonuçları bizlerle paylaşabilirler. Videofillerin bambaşka bir dünyası var ve  bu alanda da çok ilginç işler oluyor!

Acoustic Revive RD-3 Audio Demagnetizer denemeleri çok basit oldu. Zaten ezbere bildiğim albümleri dinlemeden önce standart haliyle arkasından de-manyetize edip denedim. Deneme yapıldığı günlerde fena halde Heliocentric Counterblast ‎– A Tribute To Sun Ra albümüne kafayı takmıştım. Heliocentric Counterblast, Sun Ra şarkılarına bir saygı duruşu yapmak için kurulmuş bir topluluk. Müzisyenlere tek tek bakınca bu iş size mi kaldı diyebileceğimiz bir durum var, açık açık konuşayım. Topluluktaki müzisyenlerin teker teker yaptıkları albümlere bakıldığında ortaya pek iç açıcı bir durum çıkmıyor doğrusu. İlk önce müzisyenleri bir tanıyalım. Alto Saksofon Kathrin Lemke. Bariton Saksofon Andreas Dormann. Bas David Hagen. Drums Philipp Bernhardt. Piano, Keyboards [Space Keys] Uri Gincel. Tenor Saksofon, Flüt Dirk Steglich. Trombon Gerhard Gschlössl. Trompet Nikolaus Neuser. Müzisyenlerin durumuna ek olarak albümün yayınlandığı plak şirketinin Enja olması da bende bazı soru işaretlerine sebep olmadı değil. Neyse diyerek albümü dinlemeye başladım.

Albümü dinlemeye başladığımda ilk şarkı olan Ancient Aiethopia tam anlamı ile bir marş olduğundan galiba biraz yanılmışım dedim kendi kendime. Tamam özellikle Sun Ra performanslarında ortalıkta havalarda uçuşan nota hengamesi cover versiyonunda yok hatta zaman zaman daha main stream etkiler de fark ediliyorsa da, hakkını vereyim “Ancient Aiethopia” başarılı bir yorum olmuş. Özellikle şarkının sonuna gelirken keyifli bir zaman geçirdiğimi itiraf edeyim. İkinci şarkı “A Call For Demons” bir çok Sun Ra şarkısı gibi zaman içerisinde defalarca değişime uğramış bir şarkıdır. Dave Young, Art Hoyle, Julian Priester’lı ilk dönem orkestralarındaki yorumla ilerleyen yıllarda şarkının aldığı form hayretler vericidir. Yorum gayet keyifli olmuş. Biraz daha 1950′lere selam çakan bir yorum denilebilir Heliocentric Counterblast yorumu için. Hemen arkasından gelen “Watusa” için kötü bir yorum dinlemeye tahammülüm olmadığı için albümün kırılma şarkısıdır benim için. Gönlümde Sun Ra’nın eski Roma ve Mısır’ın kadim tapınaklarını ziyaret ettiği dönemde çekilen filmlerinde arka planını süsleyen bu şarkı, sayısız konserde de Sun Ra orkestraları tarafından mükemmel şekilde seslendirilmiştir. Hal böyle olunca şarkı kendi başına bir marş halini almıştır gönüllerde. Heliocentric Counterblast ‎şarkıyı çok güzel yorumlamış ve sınıfı geçiyor.

Daha ilk dakikada fark edilen şey sistemin rahatlamış hissiyatı. Neredeyse tüm frekanslarda detayda minörde olsa artış var. Benim CD çalarım çok iyi bir CD çalar değil ama farkı duyabiliyorum. Hele ki DAC’ımı devreye aldığım zaman farklıklar daha da artıyor. Aslında ek bir cihaz almış gibi bir artış yok. Aslında varolan ancak önüne perde çekilmiş bazı minör kazanımlar elde ediyorsunuz. Sistemin çözünürlüğü de artınca bu kazanımlar artıyor. Zaten bu tarz ürünlerin hepsinde aynı şeyi hissetmeniz mümkün.

Şimdi gelelim son yorumlara. Ürününü fiyatı 595 Dolar + KDV. Yani ucuz bir ürün değil. Hatta bir çok okuyucumuz bu tutara sisteminde yükseltecek bir veya bir kaç bileşen bulabilirler. Açıkçası ben bu ürün elimin altında olsun ve kritik dinlemelerde kullanayım isterdim etkisini duyduktan sonra. Tutarına bakınca benim dijital setup’ım için mantıklı bir yatırım olmayacaktır. Ancak özellikle dijital tarafta üst sınıf bir sistemi olup olasıl bir iyileştirme için binlerce Dolar harcamak zorunda kalan bir okuyucumuz için bu tutar gayet mantıklı gelebilir. Ve gerçekten etkisini çok daha iyi alacaktır. Yazının başında söylediğim gibi bu tarz manyetik etki önleyiciler gerçekten çok iyi işler yapıyor sistemlerin nihai performansı açısından. Ancak fiyatları açısından daha küçük bir meraklı kitlesinin radarına giriyor bu ürünler. İmkanı olanlar bir kulak kabartsınlar…

Acoustic Revive RD-3 Audio Demagnetizer
Demagnetize cihazı. Input voltage 230V Size W160*D198*H56mm Weight 650g Patent Japan:No.2942760, USA:No.6058078, Taiwan:No.110354
Fiyat: 595 Dolar (KDV hariç)
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com