Sugden Audio A21SE Signature

Bu yazımda Sugden Audio’nun A21SE Signature amplisini inceleyeceğim. Bu amplifikatörün küçük kardeşi diyebileceğimiz A21 modelini defalarca dinleme fırsatım oldu, hatta kısa periodlar ile evimde misafir ettim. A21SE Signature ampli benim kişisel olarak çok merak ettiğim ve dinlemek istediğim bir ürün idi. Can Hifi ile inceleme ürünlerini seçmek üzere irtibata geçtiğimde kendilerinden A21SE modelini gönderelim teklifi gelince bir saniye düşünmeden kabul ettim ve uzunca bir zamandır kendi sistemimde dinliyorum. Amplifikatöre yakından bakmadan önce Sugden firmasını yakından tanıyalım.

Firma, 1967 yılında James Sugden tarafından Research Electronics firmasının bir alt kolu olarak kurulmuş. Research Electronics, bilimsel cihazlar ve test ekipmanları üreterek pazarlayan bir firmaymış ve ürünlerin tasarımları bizzat Sugden tarafından yapılıyormuş. Firma kurulduktan sonra ilk geliştirilerek üretilen ürün A21 amplifikatör olmuş. Bu dönemlerde A21 amplifikatörler dönemin ünlü hoparlör üreticisi Richard Allan için üretiliyor ve bu firmanın logosu ile satılıyormuş. Firmanın iddiasına göre A21 dünyanın seri üretilen ilk “A” sınıfı transistörlü amplifikatörü. Tabii ki, o dönemlerde aynı zaman diliminde dünyanın farklı coğrafyalarında benzer tasarımlar ortaya çıktığı için bu konuda bir şeyler söyleyebilmek güç. Richard Allen firması ile işbirliği çok uzun soluklu olmayınca firma ürünü Sugden A21 olarak isimlendirerek pazarlamaya başlar. Kısa bir süre sonra amplifikatör meraklıların ilgisini çeker ve talebi karşılayabilmek için üretim başka bir yere taşınır. Yeni fabrikada gerekli tüm bileşenler üretilebilmektedir; devre kartları, şasiler… Tüm ürünler ise elde birleştirilir. Bu dönemde firma yine geniş kitlelerin ilgisini çeken A48 entegre amplifikatörünü ve C51/P51 pre-güç amplifikatörü kombinasyonunu üretir.

Sugden deyince ilk akla gelen şey sanırım A21 modelidir. A21SE modeli bu modeli alıp daha ileriye taşıma iddiası ile üretilmiş bir ürün.

Sugden Audio A21SE Signature, son derece sade tasarım çizgilerine sahip bir amplifikatör. Tamamen metalden üretilmiş şasinin ön tarafında oldukça kalın bir alüminyum  ön plaka bulunuyor. Ön bölümde soldan sağa sırasıyla açma kapama düğmesi, operasyon ışığı, ortada ses ayar düğmesi bulunuyor. Hemen yanında ise uzaktan kumandanın infrared alıcısı ve kaynak seçim düğmesi bulunuyor. Alt bölümde sol kısımda firma logosu, sağ tarafta ise model kodu bulunuyor. Bana gönderilen amplifikatör siyah renkte ve tüm düğmeler ve düğmelerin çevresindeki vurgular gümüş rengi seçilmiş. Bu karşıtlık şahsen hoşuma giden bir ayrıntı. Bunu sevmeyecek meraklılar için ürünün bir de gümüş rengi bulunuyor. Burada hem şasi hemde düğmeler gümüş rengi olduğu için daha sade bir tasarım dili elde edilmiş.

Ürünün arka bölümünde ise yine sade tasarım hemen dikkat çekiyor. Sol bölüm kaynak girişlerine ayrılmış. 5 adet kaynak girişini yanında 2 set çıkışa yer verilmiş. Bu çıkışlardan bir tanesi tape çıkışı diğeri ise pre-out çıkışı olarak işaretlenmiş. Benim gibi hala makara teyp veya kasetçalar kullanan meraklılar için bu çıkışların olması çok önemli. Tabii ki bir de eksi puan vermeliyiz bu noktada. Pikap kullanıcıları için cihaz üzerinde herhangi bir pikap katı yok.

Orta bölümde ise hoparlör çıkış konektörleri bulunuyor. Bu konektörler oldukça farklı ve gerçekten çok etkili şekilde sıkıştırabilme kapasitesine sahip. Özellikle kalın bir kablo kullanacaksanız ve spade (yengeç) uçlara sahip ise bu sıkıştırmanın ne kadar büyük bir nimet olduğunu anlayabiliyorsunuz. Bunun yanında banana uçları da kilitleyebilme imkanınız var. Konektörler üzerinde ciddi kafa yorulmuş ve harika bir tasarım yapılmış.  Çok beğendim. Sağ bölümde ise altta elektrik girişi hemen üzerinde ise firmanın kendi ürünlerine güç sağlayabileceğiniz LTVS çıkışı var.

Ürünün üst bölümünde ise havalandırma delikleri bulunuyor. Bu delikler, metal ızgaralar ile tamamlanmış. Yan bölümler ise alüminyum havalandırma kanalları ile donatılmış. “A” sınıfı bir ampli olunca standart bir tasarıma göre tabii ki çok daha fazla ısınma olduğundan cihazı koruma altına almanın en iyi yolu bu havalandırma kanalları. Bu kanallar hakkında çok hoşuma giden bir nokta ise tüm peteklerin yuvarlatılmış olması ve boyama kalitesinin birinci sınıf olması. Bu tarz kanallara sahip ürünlerde görebildiğimiz yaralanma ihtimali sıfıra indirilmiş. Zaten amplifikatörün şasi işçiliği birinci sınıf. Bunu söylemek lazım…

A21SE modelinde küçük kardeşine göre iyileştirmeler olduğundan bahsetmiştim. Güç katı ve güç besleme bileşenleri  tamamen elden geçirilerek çıkış gücü arttırılmış. Ayrıca pre-amplifikatör katı tamamen değiştirilmiş ve oldukça iddialı bir tasarıma sahip. Fabrika verilerine göre cihaz 8Ohm yük altında 30W güç üretebiliyor 4Ohm’da ise bu değer 40W’a yükseliyor. Ürün oldukça standart ölçülere sahip 115 x 430 x 360mm. Standart olmayan şey ise ağırlığı bu boyutlardaki bir ampliye göre oldukça ağır olan A21SE tahminen 10Kg’nin oldukça üzerinde ağırlığa sahip.

Her güzelin bir kusuru vardır derler ya, Sugden Audio A21SE Signature’ün kusuru ürün içerisinden gelen uzaktan kumanda! Standart plastik bir uzaktan kumanda bu denli özenli bir tasarıma kesinlikle yakışmamış. Ampli şasisi ve tasarım için ne kadar övgü yapıyorsam tam aksini kumanda için yapabilirim. Günümüzde çok daha ucuz ürünler içerisinden alüminyum kumandalar çıkarken firmanın “signature” (imza) tasarımında böyle bir kumandan kabul edilebilir bir şey değil. En azından benim için.

İsterseniz yavaş yavaş dinleme notlarına geçelim. Denemelerimde kendi amplifikatörümü ve pre-amplifikatörümü devre dışı bırakarak Sugden Audio A21SE Signature’ı kullandım. Pikap katı olarak farklı ürünler kullandım. Birkaç farklı hoparlör kombinasyonunu da denemeyi tabii ki unutmadım. Kablolar için kendi kablolarım dışında, Sugden ürünleri ile iyi bir sinerjisi olduğu ifade edilen Signal Projects kablolarını da denemeyi ihmal etmedim.Bu arada gerçekten de iyi bir sinerjisi olduğunu teyit edebilirim.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız