Bu yazımızda Audio Technica firmasının AT-LP5 modeli pikabına göz atıyoruz. Ülkemizde geçmiş dönemlerde AT-LP120 modeli oldukça fazla meraklıya ulaşmıştı aslında. Ancak bu dönemlerde bahsi geçen pikap uzun bir zaman aralığında bir türlü elimize ulaşmadığından dolayı bir türlü kapsamlı şekilde inceleyememiştik. Audio Technica firmasının distribütörlüğünü Extreme Audio alınca ilk olarak pikaplara el atmak istedik. Ancak seçimimiz AT-LP120 yerine AT-LP5 modeli oldu. Aslına bakarsanız temel olarak her iki model arasında teknik anlamda çok fazla farklılık yok. Audio Technica tasarımcıları AT-LP5 modelinde az sayıda meraklının ihtiyaç duyduğu “pitch” kontrolü gibi ayarları kaldırarak tasarım dili olarak daha sade ve hifi dünyasına göz kırpan bir model ortaya çıkartmışlar. İsterseniz önce tasarıma yakından bakalım…
Sayfaya dağılmış fotoğraflarda görebileceğiniz gibi son derece sade tasarım çizgilerine sahip olan AT-LP5 mat siyah renk bir kasaya sahip. Sol tarafta 33 ve 45’lik ayarına yer verilmiş. Yine aynı düğme pikabın platosunu durduruyor. Hemen üst kısmında ise pikabın çalıştığını gösteren bir mavi ışık var. Pikabın sağ tarafında ise firma logosu ve model koduna yer verilmiş.
Pikabın platosu alüminyumdan üretilmiş. Fırçalanmış alüminyum plato orijinal renginde bırakılarak tasarımda güzel bir kontrast sağlanmış. Platonun işçiliği ise gerçekten başarılı. Görülmeyen kısımlarda bile kenarlar elden geçirilmiş ve oldukça kaliteli bir işçiliği var. Platonun üzerindeki mat ise alışılagelmiş Audio Technica pikaplardan daha farklı. Firma logosunun olduğu mat’lar yerine oldukça kalın düz bir mat kullanılmış. Bu küçük dokunuşlar pikabın DJ pikabı tasarımından uzaklaşmasını sağlamış. Mat 5mm kalınlığa sahip ve firmanın iddiasına göre alt frekansların belirginliğini arttıracak bir tasarıma sahip.
Cihazın ayakları titreşimleri sönümlendirecek şekilde tasarlanmış. Bu tarz pikaplarda gördüğümüz etkili bir çözüm. Unutmadan kutu içeriğinden toz koruma kapağının da çıktığını ekleyeyim…
Pikap kolu ise Audio Technica ürünlerine aşina olanların hemen tanıyacakları bir kol. 1960 ve 70’lerdeki J-şekilli kolun yeniden yorumlanmış hali. Dengelenmiş yapıdaki kol, izleme hatalarını minimize etmek üzere tasarlanmış. Tabii ki üst seviye bir kolun hassasiyetini beklemeyin ancak geçmişten bugüne kendisini kanıtlamış bir tasarım olduğunu belirtmek lazım. Kol ile beraber AT-HS10 headshell geliyor. Bu headshell oldukça hafif yapıda ve üzerinden gerektiğinde açı ayarlarını (overhang) yapabilmeniz mümkün. Ayrıca ihtiyaç duyarsanız daha ağır versiyonlarını kullanarak, iğneniz ile tam uyum sağlayabilirsiniz. Headshell’in kolay çıkartılıp farklı iğnelerin kullanılabilmesi tarzı kolaylıklarını da unutmamak lazım.
Pikap ile beraber firmanın fiyat performans oranı yüksek AT95EX iğnesi geliyor. Kutuyu açtığınız zaman iğne optimal şekilde ayarlanmış şekilde geliyor. Bu iğne aslında Stereo Mecmuası’nda da incelediğimiz ve düşük bütçeli okuyucularımız için her zaman tavsiye ettiğimiz AT-95E iğnenin bir varyasyonu. Arzu eden meraklılar ilerleyen dönemlerde pikaplarının iğnelerini, ister Audio Technica isterlerse de farklı firmaların iğneleri ile donatabilirler. Kol gerekli tüm ayar seçeneklerini sunuyor. Dediğim gibi fabrika çıkışlı ayarlı gelen pikap hemen kullanıma hazır. Önemli bir artı özellikle de acemiler için…
Audio Technica AT-LP5 kutu içeriğine çok keyifli bir hızlı başlama rehberi eklenmiş. Yukarıda fotoğrafını görebileceğiniz aksesuar üzerinde iğnenizi ayarlayabileceğiniz bir protractor, hızlı başlama kılavuzu ve headshell üzerinden overhang ayarlarının nasıl yapılacağına dair meraklıların ihtiyaç duyabilecekleri tüm ayrıntıları içeriyor.
Pikap, Audio Technica’nın neredeyse tüm ürünleri gibi direct drive tasarıma sahip. Son derece hızlı tepki veren motor aynı zamanda neredeyse sıfır sese sahip. Uzun zaman çalıştırsanız bile herhangi bir ısınma veya gürültü hissetmek mümkün olmuyor.
Pikabın arkasında ise artık alıştığımız giriş ve çıkışlar bulunuyor. Sol tarafta bir çift RCA konektörüne sahip çıkış bulunuyor. Bunun hemen yanında pikap içerisine dahil edilmiş pikap katını devreye alıp çıkartan siviç bulunuyor. Bunun hemen yanında ise topraklama ve USB çıkışı mevcut. Pikabından bilgisayarına dijital olarak kayıt yapmak isteyenler için gerekli yazılım kutu içeriğine eklenmiş. Sağ tarafta ise açma kapama düğmesi ve elektrik girişine yer verilmiş.
Cihazı kutu içeriğinde bir adet 45’lik adaptörü, bağlantılar için gerekli kablolar çıkıyor diyelim ve denemelerimize başlayalım. Her zaman olduğu gibi kendi pikabımı kaldırarak yerine Audio Technica AT-LP5’i kuruyorum. Sistemin geriye kalan tüm bileşenleri geleneksel olduğu üzere aynı.
Merhaba, abi öğrencilik bitti alalım bi pikap deyip 2000tl bütçeyi ayarladık ama kararsızlık öldürüyor. Reloop turn3 , teac tn300 ve audio technica at lp5 arasında kararsızlıktan kıvranıyorum. Reloopun dahili pikap katı biraz daha iyimiş ve 2mred iğneden dolayı ön planda benim için ama çok kararsızın hepsini öneriyorsun:) son karar ne olmalı ? Nolur bi yardım et bi fikir ver.
Hepsi çok iyi pikaplar. Bir noktada en ucuzunu bile alsanız büyük keyifle kullanırsınız. Böyle zamanlarda görünüşünü en çok sevdiğiniz modeli satın alın diyorum ben okuyucularıma.