DH Labs Silver Sonic D-750

Bu yazımızda DH Labs Silver Sonic D-750 koaksiyel dijital kabloyu konuk ediyoruz. Geçtiğimiz yayın döneminde bu kablonun atası diyebileceğimiz DH Labs Silver Sonic D-75 kabloları neredeyse tüm sene boyunca DAC testlerinde kullanmış ve fiyat/performans oranına çok başarılı demiştik. Bugünlerde dijital kablo dünyasında USB kablolar meraklıların ilgisi açısından hiç şüphesiz lider konumda. Ancak hem optik hemde koaksiyel kabloların hala kullanım alanı var ve yakın gelecekte kullanılmaya devam edecekler.

Bu sene DH Labs koaksiyel kablo listesine yeni bir üye ekledi. Şimdi bu kabloyu mercek altına alalım. Geçtiğimiz sezon hemen her dijital kablo yazısında belirttiğim şeyleri tekrarlayarak başlayayım. Koaksiyel kablo konusunda çok ciddi standartlar söz konusu. Bu kablolar RCA, BNC veya her ikisinin kombinasyonu ile sonlandırılıyor. Bu kablolar genel olarak en az 2 ayrı (veya kat) ekranlamaya sahip olmak zorunda. Yapı olarak koaksiyel kablolarda tek bir iletişim hattı oluyor. Bu hat yekpare yani solid core yapıda oluyor. Bunun sebebi empedansı mümkün olduğunca stabil tutmak. Bu kabloların pazara sunulması için kabloların kapasitans, resistans gibi değerlerinde uyulması zorunlu belirli aralıklar var. Zaten farklılıkları veya kaliteyi bu aralıklardaki sapmalar ortaya çıkartıyor.

Silver Sonic D-750 kablo, yukarıda bahsettiğim sinyal hattında kullanılması gereken tek damarlı kablo için gümüş kaplı bakır bir kablo kullanmış. Sinyal kablosunun yalıtımı için firmanın kendi Air-PTFE Matrix teknolojisi kullanılmış. Yalıtkanın üzeri çift katmanlı ekranlama sistemi ile kaplanmış. Bu ekranlama çok önemli aynı zamanda kablonun başarımını doğrudan etkileyen bir faktör demek doğru olur. DH Labs firması alüminyum “mylar” örgüyü tercih etmiş. Hatta özel bir konektör bile tasarlanmış. Tüm bunlar kağıt üzerindeki değerler…

Okuyucularımız hemen soracaklardır yeni nesil ile eski nesil arasında ne farklıklılar var? Bunu anlayabilmek oldukça kolay olacak benim açımdan. Geçen sene testlerimde kullandığım Goldnote DAC7 ve CD çaları sisteme kurmak, geçen seneki dinleti notlarımı çıkartmak ve aynı albümleri dinlemek. İlk önce kabloyu yanması ve sisteme adapte olması için DAC ile CD çalar arasında uzun süre kullanıyorum. Elimde ne yazık ki şimdilik dijital kabloları yakacak bir teknoloji mevcut değil ve süre biraz uzuyor. Ancak sıkıntım yok, geç olsun güç olmasın. Allah’tan Timpani dahil tüm firmalar bu konuda bizlere gerekli zamanı veriyorlar. Kabloyu tak anında farkları hisset gibi bir dünya ne yazık ki yok. Süre vermek ve emek harcamak gerekiyor.

Sürenin sonunda geleneksel test albümlerimden olan Die Röhne – The Tube SACD’sini CD çalarıma takıyorum. Stuttgart Oda Orkestrası tarafından icra edilen Boccherini, Sammartini, Scarlatti, Händel, Vivaldi, Biber ve Corelli eserlerine yer verilen SACD hibrid yapıda ve standart CD çalarlar ile de okunabiliyor. Özellikle bildiğim bir eser olan Antonio Vivaldi’nin Concerto Alla Rustica’sı bir çok kayda göre kendisini hemen fark ettiriyor. Bu arada Franz Biber’in Battalia No.10 yorumu da oldukça keyifli. Bu eserin bir diğer ilgi çekici çalımı Jordi Savall ve Le Concerts des Nations performansıyla Alia Vox’tan yayınlanmıştı. Hangisi daha iyi bilemedim ancak kayıt bu SACD’de çok daha iyi. Özellikle geri plandaki klavsenler gerçekten dikkat çekici. Albüm tıpkı plaklarda olduğu gibi sistemlerin performansını test edebileceğiniz ve özellikle barok müzik severlerin sıkılmadan dinleyebilecekleri şekilde hazırlanmış.

Albümün hem plağı hemde SACD’si elimde mevut. Senelerdir aynı sistemde aynı ortamda dinlenildiği için en ufak farkta kulak kabartmam olasılık dahilinde. Bunun üzerine neredeyse 5 sene kadar geriye dönebildiğim Excel üzerindeki test dinleti notları da el altında olunca bazı konularda şüpheye düşmeden farklılıkları sıralayabiliyorum. İlk nesil kablo ile bu kablo arasındaki fark detay seviyesindeki artış ile kendisini gösteriyor ancak asıl fark sahne oluşumunda. Daha geniş ve birazcık daha fazla gövdeli sunum ilk anda dikkat çekiyor. Abartı yok, müzik ekseninden ayrılmak yok, steril bir sunum yok. Adım adım hemen her alanda gelişim göze çarpıyor.

The Tube SACD ile kalmayıp çok sayıda albümü dinleyerek notlarımı tutmaya devam ediyorum. Hemen her albümde benzer şeyleri yakalayabilmek mümkün. Özellikle büyük orkestra müziğinde, şiddet düştüğü anlarda sakin pasajlarda detay seviyesi bir adım ileriye gitmiş. Ancak yine söylüyorum detay seviyesi bir kenara, sunum çok daha hacimli. Sahne hissiyatı çok daha başarılı. DH Labs Silver Sonic D-75 kullanıcıları açısından eğer uygun bir sistemleri var ise DH Labs Silver Sonic D-750 modeline geçişte elde edecekleri en önemli farklılıklar bunlar olacaktır…

DH Labs Silver Sonic D-750, D-75 modeline göre biraz pahalı hale gelmiş demiştim. Eski model 80 Dolar + KDV’lik bir fiyata sahip iken yeni model 130 Dolar + KDV’lik bir fiyata sahip. DH Labs Silver Sonic D-75 modeli meraklıların kafasında DAC’ımın koaksiyel girişi nasıl performans gösterir acaba gibi soruların yanıtlarını almak için çok ucuz fiyata sunulan harika bir çözüm idi. DH Labs Silver Sonic D-750 belki bir çok kullanıcı açısından gördüğü zam açısından bu denli rahat satın alınabilecek bir koaksiyel kablo olarak gözükmeyebilir haklı olarak, ancak bu kablonun da sunacağı yeni maceralar var. Eski modele göre artan fiyata rağmen, hifi dünyası için yine makul mantıklı seviyelerde başarılı bir kablo üretmiş Amerikalı firma. Gayet başarılı sahnesi, detay seviyesi, daha elinize aldığınız ilk anda kendini hissettiren kalitesi ile DH Labs Silver Sonic D-750 firmanın dijital kablolar konusundaki başarılı çizgisini devam ettiriyor!

Her ne kadar dijital dünyada USB tabanlı cihazların hükümranlığı artık kabul edilmiş olsa da, optik ve koaksiyel bağlantılar varlığını sürdürecekler. Özellikle göreceli olarak eskiyen CD çalarlarımızı ve/veya özel ses kartlarımızı koaksiyel veya optik bağlantılar ile günümüz teknolojisine yaklaştırma en azından modern DAC’ların imkanlarından faydalandırma imkanına sahibiz. Göreceli makul mantıklı fiyat etiketine sahip DH Labs Silver Sonic D-750 gibi ürünler sayesinde en azından CD çalarınızı güncel bir DAC ile kullanırsam ne olur sorusunun cevabını korkusuzca arayabilmek mümkün…

DH Labs Silversonic D-750
75Ohm koaksiyel kablo
Fiyat: 130  USD + KDV (1 metre)
Temsilci: Timpani / www.timpani.com.tr

Tags: ,