ELAC Discovery DS-S101-G Music Server

ELAC, neredeyse 90 yıllık mazisi olan bir Alman firması. Şahsım adına benim ELAC ile tanışmam ilk önce pikapları ile oldu. İlerleyen yıllarda daha çok hoparlörleri ile hifi dünyasının gündemine gelen firma, son yıllarda ürün yelpazesine elektronik cihazlarda eklemeye başladı. Bu ürünlerin içinde tabii ki bir pikapta var. Ancak bu yazımızdaki konumuz firmanın Discovery DS-S101-G Music Server kodlu ürünü. İsminden tahmin edebileceğiniz gibi network özellikleri olan bir streamer. Yazının devamında cihazı sadece Discovery olarak adlandıracağım çünkü ürün kodu oldukça uzun :)

Son derece küçük boyutlardaki ELAC Discovery, metal bir şasiye sahip. Bu metal şasi hafif koyu neredeyse füme diyebileceğimiz çok bir tona sahip. Cihazın ön tarafında ise parlak akrilik bir yüzey kullanılmış. Bu panelin sağ altında model kodu bulunuyor. ELAC logosu ise cihazın üst kısmına yerleştirilmiş. Cihazın ön yüzeyini dışarıdan baktığınızda bir ekran zannedebilirsiniz ancak değil. Metal şasinin alt kısmında tam ortada bulunan bildirim ışığı hariç cihaz üzerinde herhangi bir ışık veya bilgilendirme ekranı mevcut değil.

Cihazın alt tarafında ise çok hoşuma giden bir kauçuk kaydırmaz/ayak kullanılmış. Boydan boya alt yüzeyi kaplayan bu kauçuk bölüm cihazın kaymasını önlüyor. Cihazın boyutları göz önüne alındığında özellikle arka bölüme çok sayıda kablo bağlarsanız cihazın arkaya doğru gitmesini engelliyor.

Cihazın arka bölümde ise bir adaptör tarafından sağlanan elektrik girişi, cihazı sıfırlayabileceğiniz bir “reset” tuşu, ethernet ve USB girişleri bulunuyor. Sağa doğru ise bir adet kompozit bir adet optik dijital çıkış ve 2 çift analog çıkışa yer verilmiş. Cihazın DAC bölümü 24 Bit 192kHz çözünürlüğe sahip. Günümüzün popüler WAV, AIFF, FLAC, ALAC, OGG, MP3, AAC formatlarını destekliyor. Çıkışlarda ise koaksiyel çıkış 24 Bit 192kHz çözünürlüğe sahip iken optik çıkışta bu değer 24 Bit 96kHz seviyesine düşüyor. Cihazın üzerindeki USB girişi, flash bellek veya harici hard disklerin bağlanması için kullanılabiliyor. Uzun saatler boyunca kullanım senaryosunda bile cihaz veya adaptörde herhangi bir ısınma sorunu olmadığını da ekleyeyim…


Cihazın bağlantısını yapmak ise gayet kolay. Tek yapmanız gereken modem veya router’ınızdan gelen ethernet kablosunu takmak. Cihazın kutu içeriğine 1 metrelik bir ethernet kablosu da eklenmiş. Burada cihazın belki de tek dezavantaj yarattığı nokta ELAC Discovery’i yerleştireceğiniz alana kabloyu ulaştırmanız olacaktır. Günümüzde bu durum çok sorun değil ancak cihaza bir de kablosuz bağlantı seçeneği eklenmiş olsa amiyane tamiri ile tadından yenmezdi. ELAC Discovery çoklu oda desteğine de sahip, unutmadan ekleyeyim…

ELAC cihaz ile beraber kullanılmak üzere Roon Essential adlı yazılımı veriyor. Bu yazılım iOS, Android, Windows ve Apple OSX cihazlarını destekliyor. Cihazı cep telefonu veya tabletiniz üzerinden çok rahatlıkla kontrol edebilmeniz mümkün. Cihaz AirPlay sertifikasını da sahip olduğu için özellikle Apple cihaz kullananlar açısından kullanım kolaylığı had safhada. Ancak merak etmeyin diğer cihazlarınızda da kurulum bir dakika bile sürmüyor. ELAC yazılım içerisinde Tidal servisi ile işbirliği yapmış olduğundan bu servisi kullanmak gayet kolay. Ancak bunun haricindeki tüm servislerde kullanılabiliyor.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız