İlk ayar sırasında Ortofon’un kullanım kılavuzunda önerdiği 2.3Gr ağırlığı ayarladım. Arkasından dinletiler sırasında verilen referans aralık içerisinde ağırlığı oynayarak farklı tatlar elde etmeye çalıştım. Çok klasik bir albüm ile dinletilerime başlıyorum. Hassas dinleme öncesinde iğneyi bir hafta kadar kullandığımı da unutmadan ekleyeyim. Charles Mingus’un “The Black Saint and the Sinner Lady” albümü bu tarz denemeler için biçilmiş kaftan. Albüm konusunda çok geniş bir yazıya Mecmua’da yer vermiştim. Ancak şu kısım albümü anlamak için önemli. 1959 yılında Ornette Coleman’ın “The Shape of Jazz to Come” albümü yayınlanmış ve gerek dinleyicilere gerekse de müzisyenlere çok büyük etki etmişti. Charles Mingus, 1960 yılında New York City kentinde “Five Spot” caz kulübünde Ornette Coleman’ı izlemiş ve çok etkilenmişti. Müziği son derece yenilikçi hatta devrimsel olarak nitelendirmiş ve Coleman’ın parmaklarını çoğu zaman saksafonda bilinçsizce hareket ettirdiğini ve ortaya çıkan melodiyi orkestranın takip ederek şarkıyı bambaşka yerlere götürebildiğine şahit olmuş ve durumu şaşkınlıkla izlemişti. Etkilenmesi sadece bununla kalmadı. Charles Mingus hızlı bir şekilde yeni bir dörtlü kurmaya karar verir. İşte bu sürecin sonunda bu albüm ortaya çıkar. Albüm ziller ve ufak bir bas partisyonu ile başlar. Ardından üflemeliler devre girer. “Solo Dancer” şarkısı kendi içinde bir kaç kez form değiştirir. Bir anda melodi,k hale gelen şarkı bir anda yenilikçi sololar ile dinamizm kazanır. Quintet’in detay seviyesi gerçekten giriş seviyesi bir iğneye göre daha ilk dakikadan dikkat çekiyor. Tonlar gayet keyifli. Üst frekanslar açık ve baslar şaşırtıcı derece doygun. Stereo Mecmuası’nda hemen her türlü iğne konusunda yazıp çizdik tabii ki, üst modellerin detay seviyesi var demek doğru değil ancak giriş seviyesi bir iğneye göre tablo oldukça etkileyici.
Hazır caz albümleri ile devam ederken, klasik caz döneminden, daha uç örneklere kadar hemen herşeyi dinledim. Vokallerde orta frekanslara tasarımcılar tarafından yapılan çok hafif doping fark ediliyor. Bu durum iğneyi daha geniş kitlelerin hoşlanacağı hale getirmiş. Ancak tasarımcılar bunu yaparken, sözgelimi tizleri arka plana almamışlar. Veya baslar geriye çekilmemiş. Sadece orta frekansların vurgusu belli belirsiz biraz arttırılmış.
Yeni bir iğne denemesi söz konusu olunca Zappa olmadan olmaz. En azından benim için! Mothers of Invention’dan Freak Out! albümüne elim gidiyor. Albüm öyle bir albüm ki, müzik adına aradığınız herşey var. Haliyle deneme yapmak için “uyuz” bir test plağı kullanmaktan daha eğlenceli. “Hungry Freaks, Daddy” şarkısına bir bakış atalım. Tüm ayrıntılar bir şekilde duyulabilir durumda. Bunu özellikle yazdım. Bu 3 dakikalık şarkıda belki bir albüm dolduracak kadar melodi ve yoğun bir enstrüman kullanımı var. Gitar tonları müthiş eğlenceli. Şarkının arka planındaki durdurak bilmeyen vurmalılar ve ziller gayet belirgin şekilde açık çalıyor. Zappa’dan Rolling Stones’a geçiş yapıyorum, “Jumpin’ Jack Flash” aklıma geldi nedense. Şarkı ilk önce 45’lik olarak yayınlanmıştı sonrasında da sanırım 1969 tarihli “Live’r Than You’ll Ever Be” albümünün genişletilmiş versiyonunda. Son yıllarda Rolling Stones albümlerine bayağı sağlam re-master çalışmaları yapıldı. Bu albümlerde baktığım şey dinamizmin dinleyiciye nasıl yansıtıldığı. Bana sorarsanız hiç sorun yok.
Daha sert albümlerde de durum farklı değil. Dimmu Borgir’in “In Sorte Diaboli” albümüne bir bakış atalım. Açılış parçası “The Serpentine Offering”in orkestral girişinden sonra delilik seviyesine gelen çift bas davul vuruşları ve org bölümlerinin tüm heyecanını yansıtıyor sistem, bu arada bu karmaşanın içinde iğnenin performansı çamura dönmüyor. Belki ağırlık 2.5gr seviyelerine çekilerek alt frekanslar biraz daha belirgin hale getirilebilir farklı bir tat açısından.
Denemelerime klasik müzikten tutun, elektronik müziğin farklı türlerine kadar farklı albümler ile devam ettim. Gün sonunda aslında incelemeyi çok uzatmadan sonucu direkt olarak yazabileceğim kadar izlenimim olsa da, biraz ayrıntıya girmek istedim. Heyecanımı okuyucularla paylaşmak istedim. Ortofon tasarımcıları MC Quintet Red ile müthiş bir tasarıma imza atmışlar.
Ortofon MC Quintet Red çok ilginç bir noktaya oturuyor fiyat anlamında. Direkt fiyatı söylemek yerine size durumu şöyle tasvir edeyim. Fiyat anlamında MC pazarının güçlü ve rekabetçi seçenekleri Denon DL103 ile 103R arasında konumlandırmış Ortofon bu iğneyi. Ayrıca 2M serisinin üst modellerinden daha ucuz bir fiyat etiketi var. Benzer bir durum Audio Technica gibi pazarın güçlü oyuncularından bir tanesinin yine çok sevilen “AT-F7” modelinin hemen altına yerleşiyor.
Bildiğiniz gibi ben DL103 ailesini çok seven bir adamım. Hatta ülkemizde bu iğnelerin popüler olmasında bir miktar katkım olduğunu söylemem yanlış olmaz. Tüm bu durumların ışığında Ortofon, modern üretim teknolojilerini kullanarak, zaten uzmanlaştığı iğne konusunda giriş seviyesi MC pazarını sallayacak bir tasarıma imza atmış diyebilirim. Detay seviyesi, tonlar ve ses kalitesi anlamında rakiplerinden eksiği olmadığı gibi, kullanım kolaylığı açısında da pazara güçlü bir oyuncu olarak giriş yapıyor. Gerek iğnenin ağırlığının gayet makul seviyelerde tutulmuş olması, gerek tasarımının kompakt olması onu daha ekonomik pikapların kolları ile uyumlu hale getirirken, çıkış değerlerinin seçiminde tercih edilen değerler, ekonomik fiyat etiketine sahip MC pikap katlarının referans değerlerinin arasında kalıyor.
Forum Audio tarafından Haziran 2017 itibarı ile KDV dahil 1.270TL fiyat etiketi ile satılan Ortofon MC Quintet Red bana sorarsanız ödeyeceğiniz faturanın karşılığını fazla fazla verebiliyor. Daha kutusunu açtığınız zaman tasarımı ile beğeninizi kazanacak bu kırmızı şeytanı pikabınıza taktığınız zaman duyduklarınızdan da çok memnun kalacağınıza eminim. Son yıllarda beni en fazla heyecanlandıran iğnelerden bir tanesi olduğunu söyleyebilirim MC Quintet Red modelinin. Bu iddialı bir cümle olabilir açıklamama izin verin. Evet Mecmua’da birçok üst sınıf egzotik iğne deneme fırsatım oldu. Bunların bir çoğu geniş kitlelerin sadece hayallerini kurabileceği iğnelerdi. Ortofon MC Quintet Red belki çok ucuz bir iğne değil ama MC dünyasına bakınca aslında gayet makul fiyatlı bir iğne olduğunu söylemek lazım. Bu fiyat seviyesinde ve çok güçlü rakiplerin olduğu bir pazarda kendisine yer edinebilecek kadar iddialı olması onu benim için heyecan verici kılıyor. Önümüzdeki ay ve yıllarda Mecmua’da tavsiye listesinin giriş seviyesi MC iğnelerinden bir tanesi olacaktır Quintet Red.
Ortofon MC Quintet Red
Output voltage at 1 kHz 5 cm/sec 0.5 mV Channel balance < 1.5 dB Channel separation at 1 kHz > 21 dB Channel separation at 15 kHz > 14 dB Frequency range at -3 dB 20 – 25.000Hz Frequency response 20-20.000 Hz +/-2.5 dB Tracking ability at 315 Hz at recommended tracking force *) 65 μm Compliance, dynamic, lateral 15 μm/mN Stylus type Elliptical Stylus tip radius r/R 8/18 μm Tracking force range 2.1-2.5 g (21-25 mN) Tracking force recommended 2.3 g (23 mN) Tracking angle 20º Internal impedance, DC resistance 7 Ohm Recommended load impedance >20 Ohm Cartridge body material ABS/Aluminium Coil wire material Copper Cartridge colour Red Cartridge weight 9 g
Fiyat: 1.270TL Haziran 2017 itibarı ile KDV dahil / Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com
Bir yorum ekleyin