Reloop Hifi TURN2 Bölüm 2

Testlerime başlarken her zaman olduğu gibi kendi pikabımın yerine Reloop TURN2 pikabı yerleştirdim. Pikap katı olarak standart bir MM pikap katı yeterli olacaktır. Ben kendi pre-amplifikatörüme yerleşik olan modeli kullanacağım. Bugünlerde aktif monitörlerde bile pikap katlarına rastlıyoruz ve çok uygun fiyatlara MM pikap katları satın alabilmek mümkün. Eğer ilk kez pikap alıyorsanız ve seçiminizi TURN2’den yana kullanacaksanız standart bir MM pikabını hazır edin.

Okuyucu yorumlarından görebildiğim kadarı ile bu tarz pikaplarda kurulum konusundan da kısaca bahsetmemiz isteniyor. İsterseniz kısaca kurulum adımlarına bakalım. Bu tarz pikaplarda ilk önce pikabımızı kutusundan çıkartarak yerine koymakla işe başlamak gerekiyor. Koyacağınız yeri su terazisi ile ölçmenizi tavsiye ederim. Yerleşimin ardından platoyu yerleştirin. TURN 2 modelinde paltoyu yerleştirdikten sonra kayışı motora takmanız gerekiyor. Arkasından tüm kablolarınızı bağlayın en son kol ayarlarını yapın. İlk pikabını kuracaklar için karışık gibi gözükebilir ancak inanın bir çok giriş seviyesi pikapta bu işlemler sadece birkaç dakika gerçekten de birkaç dakika sürüyor. Hiç korkacak bir şey yok! İsterseniz adım adım farklı müzik tarzlarında TURN2’nin nasıl performans gösterdiğine bir bakış atalım.

İlk olarak rock albümler ile başlayalım. The Who’dan My Generation albümünün yeniden baskısına bir bakış atalım. Bu albüm müzik tarihinde çok önemli bir yere sahip. Dönemine göre yenilikçi bas kullanımı ve hatta çift kick ile desteklenen çılgın davul bölümleri ile gerçekten test için keyifle dinlenecek bir albüm. Ortofon OM10 ile pikabın verdiği ses beklentilerimi tam olarak karşılıyor. Geçmişte en az onlarca defa benzer kombinasyonları dinlediğim için beklediğim şeyler oldukça belli. Dinamizm gayet başarılı. Detay seviyesi ve baslar bu seviyelerde bir pikap için yine başarılı. Kuracağınız sisteme göre tabii ki başarım değişecektir. Ben iyi sayılabilecek bir sistem içerisinde pikabı kullandığım için dengesinden memnunum.

İşleri biraz daha sertleştirelim. Batushka’nın beni oldukça etkileyen Litourgiya albümü dinliyorum. Bu albüm oldukça zorlu bir albüm en azından hifi sistemler için. Alt frekansların çok dominant olması, sistemlerin bir anda karmaşa içerisine girip müziğin yükseldiği bölümlerde kontrolü tamamen kaybetmesine sebep olabiliyor. OM10 bu tarz durumlarda işlerin dozajının kaçmasını önleyebilen bir iğne. Gayet olması gereken ölçülerde dengeli şekilde bir performans elde edebiliyorum. Ortofon OM serisinin seneler içerisinde bir standart hale gelmesinin sebebi de bu. Bu iğneyi uygun bir platform üzerine yerleştirdiğiniz zaman plak dinlemenin belki yanlış bir tabirle analog sesin farkını anladığınız gibi, hemen her müzik tarzında beklentileri karşılayabiliyor. Tabii ki üst sınıf bir sistemin çözünürlüğünü, sahnesini ve detay seviyesini beklemeyin. Ancak ödediğiniz para karşılığında sizi mutlu edecek bir ses elde ediyorsunuz ki, bence bu çok önemli bir olay.

Buradan caz plaklarına geçelim. Tahminen yeni pikap alan caz severlerin mutlaka satın aldıkları bir plaktır Dave Brubeck Quartet’in “Time Out albümü. Caz marşı “Take Five”a bir bakış atalım isterseniz. Eğer şimdiye kadar plak dinlemediyseniz basit bir aktif hoparlör ile bu şarkının daha ilk başları sizi etkileyecektir. Havada uçuşan ziller, piyano ile başlayan ritm derken bir anda müziğin içerisine giriyor ayaklarınızı ritmle sallarken buluyorsunuz. Benim için bu seviyelerde bir pikabın başarısının kriteri bu. Dinlediğiniz plaktan keyif alabiliyor musunuz? Olayın detayına girmeden müziğin içerisine girebiliyor musunuz? TURN2 bu konuda başarılı bir pikap kesinlikle. Bu söylediğimi yapabiliyor.

Daha karmaşık caz albümlerinde yine kontrol kaybedilmeden mümkün olan en yüksek detay seviyesine ulaşabiliyoruz. Mesela Duke Ellington’ın Masterpieces by Ellington albümüne bakalım. “Sophisticated Lady” şarkısına odaklanalım. Geleneksel piyano girişinin akabinde başlayan bu caz standardı sahne anlamında oldukça tatmin edici bir tablo çiziyor. Üflemelilerin oldukça dominant olduğu bu kayıtta dikkat ettiğim şeylerden bir tanesi bu enstrümanların kendilerine özgü seslerinin yuvarlanmış olmaması. Beklentilerim karşılanıyor. Hazır bu şarkıdan bahsetmişken bir de Ella Fitzgerald yorumu ile dinlemek gerekir diye düşünüyorum. O kadife sıcaklığındaki vokaller insanın içini ısıtıyor.

Klasik müzik tarafında yine beklentilerimi karşılayan bir performans söz konusu. Klasik müzik üst sınıf sistemler için bile oldukça zorlu bir tarz olmuştur her zaman. Giriş seviyesi sistemlerde karmaşık eserlerden özellikle de bazı enstrümanlardan beklentilerimizi her zaman belirli bir seviyede tutmak gerektiğini düşünüyorum. Bu aslında hemen her tarz müzik için geçerli. Benim için giriş seviyesinde öncelik her zaman atmosferin nasıl yaratıldığı, elde edebildiğim maksimum detay seviyesi ve müzikte herhangi bir sorun olmadan keyifle müzik dinleyip dinleyemediğim oluyor. Son dönemlerde kişisel müzik listemde oldukça üst sıralarda bulunan farklı modern klasik eserlerini dinlediğimde TURN2 – Ortofon kombinasyonun tam da beklentilerimi karşılayan bir performans gösterdiğini söyleyebilirim.

Günümüzün daha popüler tarzlarında ise hayat daha güzel. Hatta bazen üst sınıf sistemlerde olmadığı kadar güzel. Bu pikabı kendi aktif monitörlerim ile eşleştirip daha küçük bir odaya kurduğumda oturup keyifle müzik dinleme şansım oldu. Örneğin Jamiroquai‘nin harika “Travelling Without Moving” albümünü kendi ana sistemimden daha keyifle dinledim diyebilirim. Laf aramızda, böyle bir setup ile inanın bazen insan daha keyifli vakit geçiriyor. Yine laf aramızda ilerleyen dönemlerde Stereo Mecmuası’nı bitirip kendi hayatıma geri döneceğim zaman basit bir aktif monitör ve pikap kombinasyonu ile yaşamak istiyorum… Karmaşık ayarlar olmadan hayat ne kadar rahat. Stereo Mecmuası’nın takip eden daha hifi dünyasının başında olan bir çok meraklı incelediğimiz üst sınıf ürünlere sahip olmayı hayal ederken bunları duymak ilginç geliyor olabilir.

Reloop Hifi TURN2 Nisan 2018 itibarı ile 1.775TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Üretim kalitesi işçiliği gerçekten başarılı bir pikap. Ben biraz kırmızı olsun benim olsun diyen bir adam olduğum için incelemede sizlerle bu renk pikabın fotoğraflarını paylaştım. Daha gelenekselci okuyucularımız için siyah ve beyaz rengi de mevcut ürünün. Üretici keyifli dokunuşlar ile pikabı gerçekten göze de hitap eder hale getirmiş. Örneğin düğmelerin yerleşimi  gibi. TURN2’nin kuvvetli olduğu noktalardan bir tanesi ise kesinlikle kolu. Bu güzel kol hem işini dört dörtlük yapıyor hemde gelecekte iğne upgrade’i için uygun bir platform olarak alkışı hak ediyor. Gün sonunda ödediğiniz fiyat karşılılığında hem işitsel hemde görsel anlamda çok başarılı bir ürün aldığınız söyleyebilirim.

Reloop Hifi TURN2
·Type: Belt-Driven Analogue Turntable System ·Drive: Belt drive ·Motor: DC Motor ·Turntable Speeds: 2 speeds (33 1/3, 45) ·Wow and flutter: 0.2% WRMS ·S/N Ratio: >65 dB (a-weight) Tonearm Section: ·Type: Static Balanced Straight Tonearm ·Effective Length: 224mm ·Overhang: 19mm ·Tracking Error Angle: 25° ·Tracking Force: 1.5g ·Applicable Cartridge Weight: 4~6g ·Anti-Skating Range: 0 – 3g
Fiyat: 1.775 TL (Nisan 2018 itibarı ile ) / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: ,