Sugden A21SE Phono Stage Two

Sugden A21SE Phono Stage Two, İngiliz üreticinin kendi ürün yelpazesi açısından giriş seviyesi pikap katı. Bu yazımızda bu ürünü inceleyeceğim. Ancak şimdiden söyleyeyim önümüzdeki günlerde Sugden’in üst seviye pikap katına da bir bakış atacağız. Ancak bugün konumuz iki parçadan oluşan A21SE  pikap katı.

Ürün, yazdığım gibi iki küçük parçadan oluşuyor. Birinci parça içerisinde pikap katı bulunurken, ikinci parça güç kaynağı. Pikap katının boyutu 60 x 140 x 77mm iken güç kaynağı 50 x 140 x 77mm boyutlarında. Gördüğünüz gibi oldukça küçük boyutlardaki bir üründen bahsediyoruz. Ürünlerin dış görünüşleri basit birer metal kasadan ibaret. İki parça birbirine özel bir kablo ile bağlandığı için güç katını cihazlarınızın arkasına saklayabilirsiniz. Pikap katında alıştığımız birer çift giriş ve çıkış ek olarak topraklama konektörü bulunuyor. Tabii ki bir de güç girişi var. LTVS olarak adlandırılan güç katında ise ön bölümde mavi renk bir ışık ve pikap katına gidecek kablonun konektörü arka tarafında ise elektrik girişi ve açma kapama düğmesi bulunuyor.

Sugden A21SE pikap katı kullanıcılarına çok kapsamlı ayarlar sunmak yerine standart seçenekleri sunuyor. MM katı tahmin edebileceğiniz üzere standart değerlere sahip, 47k’lık yük değeri bu tarz iğnelerin klasik standardı. Olay MC tarafına geldiğinde ise 100 ve 470Ohm’luk yük değerleri haricinde bir de çok düşük çıkışlı MC iğneler için özel bir seçenek sunulmuş. Bu değerler arasındaki geçiş pikap katının altındaki 3 adet vida sökülerek ulaşılabilen jumper’lar vasıtası ile yapılıyor. Bu durum çok iğne değiştirip, çok fazla ayar yapma ihtiyacı duyan meraklıların tabii ki hoşuna gitmeyecektir. Ancak Sugden A21SE pikap katı benim gördüğüm kadarı ile pikabına bir kez iğnesini takıp müzik dinlemek isteyen meraklılar için üretilmiş bir ürün. Bu yazdığım zaman bazı okuyucularımız bunu hemen olumlu veya olumsuz olarak yorumlamamızı istiyorlar ancak pikap katı seçimi tamamen kişisel bir olay. Açık konuşmak gerekirse ben normal zamanlarda pre-amplim içerisindeki MM pikap katını kullanarak üzerine bir de Step up kullanıyorum. Farklı evimdeki sistemimde ise A21SE pikap katı oldukça standart bir pikap katı kullanıyorum senelerdir. Stereo Mecmuası testleri dışında senelerdir aynı iğneleri ve pikap katlarını kullanıyorum ve ayar yapmak gibi bir ihtiyacım olmuyor doğrusu.

Denemelerimde çok standart bir konfigürasyon denemeye karar verdim. MM iğne olarak Ortofon 2M Red, MC iğne olarak Ortofon Quintet Red, yüksek çıkışlı MC olarak ise Goldnote Boboli Signature kullandım. Bu 3 iğnede standart değerlere sahip ve hiçbir ayar gereksinimleri olmayan buna karşılık kendi fiyatlarında çok başarılı iğneler. Bunlardan herhangi biri ile uzun seneler huzur içinde plaklarınızı dinlersiniz. Bakalım Sugden pikap katı ile bu iğneler nasıl çalacak.

İlk olarak tüm denemelerimde ilk baktığım şey olan arka plan sessizliği ve herhangi bir “hum” oluşturmama konusunda Sugden A21SE pikap katı başarılı bir sonuç ortaya koyuyor. Özellikle farklı yerlerde hatta cihazların arkasında dahi denemelerime devam ediyor. Hem güç katının tamamen ayrılmış olması hemde bu denli küçük bir cihaza göre kullanılan metal şasinin kalınlığı bu durumda büyük etki sahibi görebildiğim kadarı ile. Bu arada cihazı ayar yapmak için açtığım zaman gördüğüm INA 217 ve 2064 AP 66 Opamp’lar düşük distorsiyonlu olacak şekilde özenli şekilde seçilmiş olabilir diye düşünüyorum. Meraklılar için hemen bir not, INA 217, geçmişte pikap katlarında sıklıkla kullanılan SSM2017 modelinin yerine daha düşük gürültü oranı ve daha geniş frekans yanıtı verecek şekilde üretilmiş bir Opamp. Farklı uygulamalarda da sıklıkla görüyoruz.

Denemelerime Boboli Signature ile başaldım. Her zaman olduğu gibi klasik müzik plaklarını döndürmeye başlıyorum. Muhteşem Melodiya yeniden baskısı Sviatoslav Richter Volume 1e bir bakış atalım örneğin. Plakta “Sonata Pathétique”in müthiş bir yorumu var. Tonlar gayet başarılı ve dinamizm etkileyici. Detay seviyesi bu denli minik bir cihaz kombosundan beklenmeyecek kadar iyi. Özellikle temponun ve dolayısıyla volümün düştüğü noktalarda bile duyulan detay seviyesini beğendim. Tabii ki üst seviye Sugden pikap katı bunun çok daha fazlasını sunuyor ama Sugden A21SE pikap katını da küçük görmemek lazım. İlk baktığınız zaman ön yargı ile bu kılıksız alet ne çalacak gibi düşünebilirsiniz ancak işler hiç öyle değil.

Rock müzik dinlerken Led Zeppelin Physical Graffiti albümünden sevilen parçaları döndürüyorum. Tabii ki Kashmir bu şarkıların en sevileni belki de en popüleri. Yeniden basılan albümde alt frekanslar gerçekten etkileyici hale büründüğü gibi özellikle üst frekanslarda senelerin yorgunu plakta iyileştirmeler yapılmış. Sugden A21SE ile duyduklarımdan gayet memnunum. Vokallerin hırçınlığından, dinamizme kadar bir çok noktada keyifle müzik dinliyorum. A21SE Signature amplifikatör incelemesini okuduysanız aynı esintiler pikap katında da mevcut. Daha sert albümlerde pikap katının hızı göz doldurdu. Detay sevisi ve alt frekanslarda aynı şekilde.

Ortofon Quintet Red, ile denemelerime devam ediyorum. Aynı klasmanda ürünler olmasa da, uzun bir süre dinlediğim için sonuçların ne olacağını merak ediyorum doğrusu. Daha güncel albümlere bakış atarken Adele’nin “25” albümüne göz attım. Bu albüm ilk çıktığında bir heves herkesin sevgilisi oldu çok dinlendi ancak unutulmaya yüz tuttu. Ancak albümün değerinin zaman içerisinde daha fazla anlaşılacağını ve klasik olacağını düşünüyorum. Arka plan sessizliği bir kez daha kendini gösterirken, vokallerin lezzeti de gayet iyi. Adele’nin ses tonu ve albümde vokallerin haklı olarak çok dominant olması Sugden A21SE pikap katının sıcak tarafını bize gösteriyor. Çok keyifli.

Daha geniş orkestraların hüküm sürdüğü 40’lar ve sonralarına doğru çıktığım müzik yolculuğunda, hemen her enstrümanın duyulabildiği, iyi sahnesi olan bir sunum karşıma çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda evimde müthiş bir ses elde ettiğim bir yazım vardı. Şuradan ulaşabilirsiniz.  Aslına bakarsanız o tarz bir sistemde özellikle  A21SE Signature amplifikatöre ve benzeri ses karakterine sahip bir amplifikatör ile eşleşmede  A21SE pikap katının kendini daha da iyi göstereceğine eminim. Böyle bir kombinasyonu Can Hifi’da her zaman dinleyebilme şansınız var. Ben uzunca bir süre denediğim pikap katını oldukça beğendim. Artık son sözlerimi de söyleyebilirim.

Sugden A21SE Phono Stage Two, Mayıs 2018 itibarı ile 673 Sterlin karşılığı yaklaşık olarak 3.900TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyat karşılığında elde ettiğimiz şeye ön yargısız şekilde bakalım. Çok albenisi olmayan metal iki küçük kasa, sınırlı ve standart ayar seçenekleri. Ancak iş ses tarafına geldiğinde tablo tam tersine dönüyor. Beklenmedik bir detay seviyesi, çok iyi arka plan sessizliği, doğru tonlar ve her açıdan başarılı bir performans. Uygun bir iğne ile kombine edilip, seneler boyu arkaya dönüp bakmadan kullanabileceğiniz bir pikap katı olduğunu söyleyebilirim.

Sugden A21SE Phono Stage Two
Inputs Moving magnet, Moving coil, LTVS power in Outputs Fixed line level output Gain adjustment Internal selection for MM or MC Load Adjustment Internal for MC 100 and 470 Ohms MM fixed load 47k Earth terminal Screw type External power supply Mains powered Specifications Input sensitivity MM 3.0mV MC 0.15mV Output 350mV Frequency response +/-1.5dB 20Hz-20kHz Signal to noise >64dB Gross weight (packed) 2kgs Dimensions Phono amplifier 60x140x77mm (hdw) Power supply 60x140x77 (hwd)
Fiyat: 673 £ –  3.907,44 TL (KDV Dahil Mayıs 2018 itibarı ile) / online satın almak için tıklayın
Temsilci: Can Hifi / www.canhifi.com