TEAC CR-H500NT Bölüm III

İkinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Gelelim benim en çok kullandığım özelliklere. CD çalar ve pikap katı.

İlk önce pikap katı. Cihaz üzerindeki pikap katı MM (Moving Magnet) pikap kafalarına destek veriyor. İşin acayip tarafı son derece başarılı olduğunu söylemem gerekli. İlk adımda bu başarılı sonuçların pikaptan kaynaklandığını düşündüm. Bunun üzerine diğer odadaki ProJect Debut’ün tarihi bir versiyonunu CR-H500NT’ye bağladım. Cihaz evimizde bulunduğu süre içerisinde pikap performansı için söyleyebileceğim tek şey son derece keyifli olduğu. TEAC’ın fiyat skalasına uygun bir pikap kullanacaksanız uzun zaman boyunca keyifle müzik dinleyebilirsiniz.

CD bölümü ile amplifikatörün uyumu ise TEAC’ın en önemli artısı. İsterseniz test CD’lerimi dinlerken aldığım notlara hep birlikte bir göz atalım…

İlk albüm olarak Tacet tarafından yayınlanan “Die Rohne – The Tube” (TACET S74) SACD’si. Albüm tamamen vakum tüplü kayıt ekipmanı kullanılarak kaydedilmiş. Çok farklı ve demo CD’si olarak kullanılmaya çok müsait bir albüm. Stutgart Orkestrası tarafından icra edilen Barok dönemi bestecilerinin çok bilindik eserlerine yer verilen albümde ortaya çıkan performans son derece başarılı. Albümün genel hissiyatı ve sahnesinde sorun yok. Belki daha fazla detay arayabilirim. Aynı albümün Speakers Corner tarafından basılan plağını pikabıma yerleştirdiğimde detay konusunda ileriye bir adım atmak mümkün. Bu noktada Teac’ın bu sevimli cihazının maliyetini unutmamak gerekli. Neredeyse 1.000 Euro’luk fiyat etiketine sahip olan üründe ampli ve CD çalara 500’er Euro veriyoruz gibi düşünürsek ortaya çıkan performans çok başarılı. Bu albümün hem SACD hemde plağı ülkemize AK Müzik tarafından ithal ediliyor. Albümde Antonio Vivaldi’nin Concerto Alla Rustica’sı ve Franz Biber’in Battalia No.10’una özellikle dikkat!

Şimdi biraz gündelik müzik dinletilerine dönelim. Jamiroquai’nin 2001 yılında yayınladığı “A Funk Odyssey” (Sony Music EK 85954) son derece eğlenceli bir albüm. Funk etkileri pop müzik pazarının gerektirdiği bas ve davul bölümleri ile farklı bir konseptte bize sunuluyor. Jamiroquai’ın müziği gelir geçer müzik pazarındaki örneklere göre birkaç gömlek üstün. Bunun en önemli sebebi topluluktaki müzisyenler. “A Funk Odyssey” yayınlandığı yıl tam anlamıyla satış rekorları kırmıştı. “Little L” “You Give Me Something” gibi şarkıların düzenlemeleri son derece başarılı. CR-H500NT gerek Tannoy gerekse de Triangle’ın monitörleri ile gayet yeterli bir performans ortaya koyuyor. Bas açısından bir eksiklikten bahsetmek mümkün değil ama abartmayı sevenler için subwoofer çıkışı unutulmamış. Sese bayağı yüklenmeme rağmen bir bozulma yaşamadığımı belirtmek isterim. Gelir geçer müzik örneklerini dinlemeye devam ettikçe bu duruma ters bir performans duymadım.

Müziğin tamamen karanlık bir tarafına da göz atmak gerekli bu tarz testlerde. İlk elimi attığım albüm Cradle Of Filth topluluğunun ilk konsept yapılı albümü “Cruelty and the Beast” oldu. (Music For Nations CDMFN 242) albümde yıldırım gibi davullar, son derece yırtıcı gitar riff’leri ve vokaller dikkat çekiyor. Daha sonradan endüstriyel gotik müzik saflarına geçen topluluğun albümü son derece başarılı bir black metal albümü. Özellikle “Beneath The Howling Stars” ve “Desire in Violent Overture” gibi parçalarda ortaya çıkan sonuç başarılı. Ben genelde raf tipi hoparlörleri tercih ettiğimden tabii ki bu tarz müziği dinleyenlerin sevdiğinden biraz farklı sonuçlar ortaya çıkıyor ancak genel olarak hissiyatın tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. Sonuçta senelerin alışkanlığı var. Biraz yavaşlayıp klasik rock örneklerinde ise sonuçlar son derece başarılı.

Ancak asıl ilgi çekici performanslar vokal caz ve küçük gruplarda ortaya çıkıyor. Müthiş kayıtları ile dikkat çeken ACT plak şirketinin yayınladığı compilation’lar firmanın geniş albüm kataloğundan albüm seçmek için güzel bir fikir. Ayrıca albümler son derece keyifli şarkılar seçilerek hazırlandığından keyifle dinlemek mümkün. Magic Nordic Voices (ACT 9718-2) bu konuya çok iyi bir örnek. Rebekka Bakken’in seslendirdiği “Overmade Fullt Av Nade” ve İda Sand’in “Love Is Real” performansları 16 şarkıdan oluşan albümün öne çıkan şarkılarından sadece ikisi. Ekinoks Müzik tarafından ithal edilen bir diğer ACT seçkisi “Jazz is Cool Magic Moments” serisi. Bu albümler sayesinde bir çok ACT müzisyeni ile tanışabilir ve başucu albümü olarak nitelendirilebilecek albümler edinebilirsiniz. TEAC’ın performansı bence bu tarz albümlerde en üst seviyeye ulaşıyor. Bu küçük cihazdan beklemediğiniz bir performans alıyorsunuz. Her şey yerli yerinde.

Bir haftalık dinlemeler sonrasında ne zamandır dinlemediğim bir albüm aklıma geldi. Cihazı geri göndermek için paketlemeden önce Trio Mediaeval’ın harika “Soir, dit-elle” (ECM Records ECM 1869) albümü dinledim. Bir hafta boyunca pişen cihaz son derece başarılı bir performansa imza atıyor. Albümde 10.yy ile 15.yy arasındaki bir zaman diliminden messe’lerin yanında beni çok şaşırtan The Troparion Of Kassiani gibi eski Bizans kilisesi Ortodoks metinlerine ve melodilerine dayanan eserlere yer verilmiş. Daha önce yazdığım gibi albümdeki orkestrasyon çok başarılı, bayan üçlünün vokal tekniği harika, kayıtlar ise ECM kalitesinde yani çok çok iyi. TEAC’ın performansı da son derece başarılı.

Bir hafta boyunca CR-H500NT ile vakit geçirdim. Yazımı sonlandırmadan önce genel notlar.

Bir çoğumuzda olduğu gibi bende de bu cihazların genel ses karakterinin çok başarılı olmadığı konusunda bir ön yargı vardır. Ancak CR-H500NT’de durum pek böyle değil hatta ses kalitesi konusunda çok şaşırdığımı söylemeliyim. Bırakın ofisinizde veya bir odanızda ikinci müzik seti olarak kullanmayı, giriş seviyesinde bir müzik sistemi arayışınız var ise bir seçenek olarak listeye alınabilir. Cihazın perakende satış fiyatı 2.000TL’nin altında ancak Forum Audio‘dan aldığım bilgiye göre kablosuz bağlantı özelliğini kullanmayacaksanız aynı ürünün bu özellikle donatılmamış versiyonu neredeyse 500 TL daha ucuz. Hatta benzer ses kalitesine sahip ancak bazı özelliklere yer verilmeyen H-238 modelinde fiyat 1.000TL altına doğru gidiyor. Tüm bu ürünlerin ortak noktası almanız gereken bir çift hoparlör. CR-H500NT’de pazarın talepleri son derece başarılı bir şekilde karşılanmış. Başarılı bir ampli ve CD çaların yanında son derece şaşırtıcı performans gösteren MM pikap katı, USB vasıtası ile taşınabilir müzik çalar, bellek ve hard disk bağlantısı yapabilme, yine USB’den kayıt özelliği, network müzik çalar olarak kullanılabilme, kablosuz bağlantı ile internet radyolarını dinleyebilmek gibi tam anlamı ile ne ararsanız üzerinde bulunan bir cihaz. Şaşırtıcı ses kalitesi, kullanım kolaylıkları ve göreceli makul fiyatı ise TEAC’ı bu tarz cihaz arayışında olanlar için listenin en başına doğru yükseltiyor.

Hakan Cezayirli

TEAC CR-H500NT
Temsilci: Forum Audio
Fiyat: 1.895 TL KDV Dahil

Test Sistemi
Michell Gyrodec pikap -SME Series V kol – Denon DL-103 kafa
Ereshkigal pikap – Dynavector 507 MkII kol – Goldenote Boboli Signature Kafa
Triangle Comete Es Hoparlör
Tannoy Revelation DC6 Hoparlör

Birinci  Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: