Teac TN-300

Son yıllarda Teac’ı daha makul fiyatlı pikapları ile tanıyor meraklılar. Ancak Japon üretici zannedilenin aksine pikap konusuna çok yabancı değil ve zamanında TN-400 gibi çok özel pikapları tasarlayarak özellikle yayıncıların hizmetine sunmuşlardı. Geçtiğimiz seneler içerisinde farklı pikap modelleri duyuruldu ve firma önceki pikaplarına göre daha ciddi modeller ile meraklıların ilgisini çekmeyi başardı. Bu atılımlardan bir tanesi hatta bence en önemlisi bu yazımızda inceleyeceğimiz TN-300 modeli oldu. Özellikle tasarım çizgileri ile dikkatimi çeken bu pikabı Stereo Mecmuası karargahında deneyerek izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Teac TN-300 ambalajını açtığınızda son derece şık bir pikap sizi karşılıyor. Siyah, beyaz, kırmızı renk seçeneklerinin yanında açık renkli doğal ahşap kaplama ve benim incelediğim ve kişisel olarak favorim olan kiraz ağacı kaplama seçenekleri de meraklılara sunuluyor. Kaplamanın üzeri parlak lake bir cila ile kaplanmış ve gerçekten çok şık gözüküyor. Açık konuşmak gerekirse pikabın görüntüsü gerçekten çok etkileyici.

Pikabın kurulumu gayet basit. Tek yapmanız gereken şey platoyu yerine takmak, kayışı motora geçirmek arkasında da pikap matını yerine koymak. Kutu içeriğine dahil edilen iğne fabrikada monte edildiği için tek yapmanız gereken yerine takmak ve hızlı şekilde ağırlık ayarını yapmak. Toplamda 5 dakika gibi bir süre içerisinde pikap müzik çalmaya hazır. İlk kez pikap kuracak bir meraklı bile tüm bu işlemleri çok hızlı şekilde yapacaktır ki, kullanım kılavuzunda da gayet güzel anlatılmış bu işlemler. Tabii ki Türkçesi de olsa tadından yenmezdi.

Pikabın ahşap kaplamasına tezat olarak seçilen gümüş renkli aksam bence şıklığına olumlu katkı yapmış. Ayaklar, plato, kontrol düğmeleri ve kol alüminyumdan üretilmiş. Pikaba üstten baktığınızda sol tarafta firma logosu ve modeli, sağ yan tarafta ise 2 ayar düğmesine yer verilmiş. Bu düğmelerden ilki  start-stop ikincisi ise 33-45 devir ayarı. Düğmeyi start konumuna aldığınız zaman çok hafif mavi renkli bir bildirim ışığı yanıyor. Bu ışık karanlık bir ortamda gözü yormadığı gibi özellikle ön taraftan bakıldığında neredeyse hiç gözükmüyor. Motor son derece sessiz çalışıyor ve devri kararlı. Daha hassas devir ayarlamak isteyenler için pikabın altında gerekli seçenekler sunulmuş ancak bir çok meraklının bu ayarlarla işi olmayacaktır.

Kol gayet sağlam tasarlanmış gözüküyor. Alüminyumdan işlenmiş ve gerekli temel işlevlere sahip. Ayarlaması son derece basit ve headshell’inin çıkabilmesi kolay ayarlanmasına katkı sağlıyor. Kola profili çok yüksek olmayan farklı iğneleri de takabilmek mümkün. Benim hesaplarıma göre Ortofon 2M Red gibi seçenekler ilerleyen dönemlerde meraklılar tarafından değerlendirilmeye alınabilir.

Teac firması, paket içeriğine kafa olarak Audio Technica ATN95E ekleyerek bence çok akıllıca bir iş yapmış. Stereo Mecmuası’nda da giriş seviyesinde her zaman tavsiye ettiğimiz ve fiyatına göre müthiş bir performans canavarı olan pikap kafası, paketin genel ses performansına kesin olarak çok olumlu katkı yapıyor. Kafa ile alakalı Stereo Mecmuası’nda yayınladığımız incelemeye buradan ulaşabilirsiniz. Acemiler için bu tarz kafaların bir diğer avantajı ise olur da iğnelerini kırarlar ise çok daha ekonomik fiyata sadece stylus dediğimiz kısmı satın alarak müzik dinlemeye devam edebilmeleri. Dinleme testlerinde de görebileceğiniz gibi bu kafa ile pikap kombinasyonu hemen her müzik tarzında beklentileri karşılayabiliyor.

Teac TN-300’in arka tarafında ise bağlantılara yer verilmiş. Klasik RCA çıkışların yanında MM pikap katını açıp kapayan düğme ve USB çıkışı bulunuyor. Sağda ise adaptör girişi ve açma kapama düğmesi bulunuyor. Pikap günümüzde bir çok giriş seviyesi pikap gibi bir yazılım vasıtası ile plaklarınızı bilgisayarınıza dijital olarak kayıt yapmaya olanak sağlıyor. Yazılım anlamında bir açık kaynak yazılım projesi olan Audacity kullanabilirsiniz. Bu son derece becerikli aynı zamanda kullanıcı dostu yazılım son yıllarda neredeyse teknoloji standardı haline gelmiş durumda. İlerleyen haftalarda  Audacity konusunda eğer vaktim olursa ayrıntılı bir rehber yayınlamaya çalışacağım. Vaktim olursa diyorum, biliyorsunuz yazın baba olmanın yanında son dönemlerde babamın rahatsızlığı bayağı zamanımı alıyor. Hatta okuduğunuz incelemeyi yaparken akşamları refakat için babamın yanına hastaneye gidiyordum. Bunun delilik gibi gözüktüğünü düşünebilirsiniz ancak böyle durumlarda insan, en azından ben kendim için konuşmam gerekirse, hobilerden uzaklaşınca daha beter çöküntüler yaşıyor. Bir şekilde hayata devam edebilmek inanın herşeyi kolaylaştırıyor ve müzik kesinlikle ruhun gıdası!  (1)

Neyse devam edelim. Pikap katının olması ise ayrıca bir avantaj. Böylelikle pikabı alan kişi ek bir masraf yapmadan sistemine bağlantı yaparak müzik dinlemeye başlayabilir. Tabii ki daha iyi bir pikap katı ile daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey yukarıda görülen siviç vasıtası ile pikap katını devre dışı bırakmak ve kendi pikap katınızı kullanmaya başlamak.

Teac TN-300 denemelerime pikabı kendi sistemime entegre ederek başladım. İlk günlerde pikabın kendi MM pikap katı devrede denemeler yaptım, ilerleyen günlerde ise farklı pikap katları ile denemelerime devam ettim. Şimdi isterseniz deneme notlarına geçelim.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

(1) Ekleme: Siz bu yazıyı okurken baba ile alakalı sıkıntılar yoluna girdi ve taburcu oldu. 

Tags: ,