Roksan Kandy K2 Integrated Amplifier


Stereo Mecmuası’nda uzun zamandır konuk etmek istediğimiz bir markayı nihayet konuk ediyoruz. Roksan firmasının Kandy K2 entegre amplifikatörünü. Roksan bir dönem ülkemizde bayağı popüler olmuştu hatırlayacağınız üzere; özellikle de ilk nesil Kandy serisi ile. Aradan yıllar geçti ve modeller yenilendi. İlk Kandy döneminde hepimizin belirli fikirleri vardı bu amplifikatörler hakkında. Belki sevdiniz ve kullandınız belki de sevmediniz ve uzak durdunuz. Bende ilk Kandy serisinin fanları arasında sayılmam ancak Kandy K2 ile daha önceden hatırladığınız, sevdiğiniz ve sevmediğiniz hemen her şeyi unutmanız gerekiyor. Roksan tasarımcıları yeni Kandy entegre amplifikatörü bambaşka bir hale sokmuşlar ve ben bu durumu sevdim…

Roksan, İngiliz hifi markaları arasında en ilginç olanlardan bir tanesidir. 1985 yılında Tufan Hashemi ve Touraj Moghaddam ikilisi tarafından kurulan firmanın ilk ürünü “Xerxes” pikaptır. Geleneksel olduğu üzere o dönemlerde kullandıkları müzik setlerinden memnun olmayan ikili kendi cihazlarını tasarlamaya başlarlar. “Xerxes” tasarımı kendi içinde yeni fikirlere sahiptir ve gelen olumlu tepkiler ile Roksan firmasının ilk temelleri atılır. Roksan tasarımcıları İran asıllı İngiliz vatandaşları olmaları sebebi ile, neredeyse tüm ürün isimleri eski İran Mitolojisinden alınmakta ve bu durum benim hoşuma gidiyor. Sanırım, tarihe ve mitolojiye olan merakımdan. Belki fark etmişsinizdir; arada yazıyorum benim birinci hobim sanılanın aksine müzik değil tarih okumaktır. Neyse efendim, “Xerxes” ile başlayan tasarımlar yenilikçi “Darius” hoparlör ile devam eder. Yazılan çizilenlere göre tiz ünitesi diğer sürücülerden tamamen ayrılmış bu hoparlör tasarımı ilerleyen yıllarda bir çok hoparlör üreticisi tarafından kullanılmıştır. “Xerxes” ile beraber benim şahsi olarak ilgimi çeken bir diğer ürünleri “Artemiz” pikap koludur örneğin. Velhasıl kelam Roksan yıllar içerisinde bir çok ürün ile hifi dünyasında yerini sağlamlaştırmıştır.

Gelelim Roksan Kandy K2 entegre amplifikatöre. Açık konuşayım kutuyu açarken böylesine ağır bir amplinin çıkacağını hiç beklemediğim gibi cihazın güzel bir tasarımı olduğunu da düşünmüyordum. Açık konuşayım internet üzerinde hatta Roksan firmasının kendi sitesinde bile fotoğraflara bakınca Kandy K2 pek şık gözükmediğini söyleyebilirsiniz hatta bende buna katılırım. Fakat kutuyu açınca fotoğrafların aksine gayet güzel bir tasarım ile karşılaştım. Bazılarımız fotoğraflara bakarak amplinin plastik tasarıma sahip olduğunu bile söyleyebilirler ancak uzaktan yakından alakası yok, tüm şasi metal. Şaşkınlığımı atınca tasarımı dikkatle inceledim ve ayrıntılar hoşuma gitti. Örneğin amplinin üzerindeki Roksan Kandy K2 yazısı farklı bir boyama tekniği ile elde edilen bir efekt ve çok hoş duruyor. Aynı şekilde cihazın ön tarafında kontrollerin bulunduğu kısım internet üzerinde gördüğünüz resimlerin aksine yine gayet hoş gözüküyor. Velhasıl kelam Roksan Kandy K2’nin tasarımı gerçekten çok hoş! Umarım fotoğraflarda bu durumu sizlere de yansıtabilmişimdir…

Cihazın ön tarafında ayna efekti verilmiş bölümde tüm kontroller bulunuyor. Soldan sağa kulaklık girişi, tape monitörü, ses kontrolü, giriş seçici tuşlar ve “mode” tuşu bulunuyor. Kaynak girişi tuşları ileri ve geriye şeklinde yerleştirilmiş ve parlak panelin üzerinde seçtiğiniz giriş altında kırmızı bir ışık yanıyor. Ayrıca cihaza elektrik verdiğiniz zaman ufak bir “K2” logosu kırmızı şekilde yanıyor. Ayrıca cihazın açma kapama tuşu alt kısma yerleştirilmiş. Son dönemlerde üreticiler bu tuşları arka bölüme koymak yerine cihazın altına yerleştiriyorlar ve bu durum kesinlikle daha ergonomik özellikle de arkası kapalı bir stand kullanıyorsanız. Roksan Kandy K2’nin ayakları yeterli yükseklikte olduğu için cihazı açıp kapamak gayet basit! Kulaklık çıkışını Sennheiser CX 400-II Precision modeli kulaklık ile denedim beklentilerimi karşıladı. Yani çok özel bir beklentiniz yok ise kulaklık çıkışı günü rahatlıkla kurtarıyor!

Roksan Kandy K2’nin arkasında yeterli sayıda giriş çıkış olduğu gibi özellikle ev sinema sistemi ile entegre şekilde stereo ampli kullanacaksanız bypass seçeneğiniz var. Amplinin arka tarafında sağdan sola, bir adet pre çıkışı, ev sineması bypass seçeneği ve bu seçeneği kullanmanız için bir adet switch bulunuyor. Sisteminde benim gibi kasetçalar veya makara teyp bulunan meraklılar için tape out ve tape in girişi mevcut. Bu sayede bahsi geçen tarz cihazlara rahatlıkla kayıt yapabilirsiniz. Tape out özelliğini kullanmak için gerekli tuş bir üst paragrafta belirttiğim gibi ön panel üzerine yerleştirilmiş. Bunların yanında 1 adet MM yapıda pikap girişi ve 5 adet kaynak girişi var. Bu girişlerden bir tanesi (video) bahsettiğim ev sineması bypass işlemi için kullanılabiliyor. Tabii ki pikap için toprak girişi de unutulmamış.

Bunların hemen yan tarafında hoparlör çıkışları var. Hoparlör çıkışlarına banana veya spade uç takabileceğiniz gibi çıplak uçları da gayet güzel kullanmak mümkün. Arka bölümün en sağında ise elektrik girişi bulunuyor. Tüm bu giriş çıkışlar arasındaki aralıklar gayet güzel ayarlanmış ve istediğiniz kalınlıkta kablo kullanmanız mümkün. Cihazın arka kısmının tasarımı da gayet hoş. Tüm yazılar rahatlıkla okunduğu gibi üstten baktığınızda da özellikle giriş çıkışları rahat bulabilmeniz için test yazılarda eklenmiş. Hayatı kolaylaştıran bir ayrıntı!

Cihazın uzaktan kumandası üzerine özel bir paragraf yazmak gerekli çünkü gerçekten özenilmiş. Kumanda Kandy K2’nin tüm fonksiyonlarını kontrol edebildiği gibi sistemnizdeki diğer Roksan cihazları da kontrol edebiliyor. Ancak eğer sisteminizde başka Roksan marka cihaz yok ise bu sorun değil çünkü kumanda öğrenebilir bir cihaz. İster diğer cihazınızın kumandasından fonksiyonları tek tek Roksan kumandaya öğretebilirsiniz. asıl kolaylık başka! Kutu içerisinden çıkan USB kabloyu kullanarak bilgisayarınızdan Roksan firmasının hazırladığı seçenekleri de kumandaya ekleyebiliyorsunuz. Hatta isterseniz televizyonunuzun özelliklerini bile atayabilirsiniz. Bence büyük bir kolaylık.  Aşağıdaki fotoğrafta  USB girişini görebilirsiniz!

Roksan Kandy K2 çıkış gücü olarak 8 Ohm yükte 125 Watt sağlayabiliyor. Açıkçası hoparlörlerimi nasıl süreceğini çok merak ettiğimden hemen kendi sistemime entegre edip testlerime başladım. Her zaman kullandığım kaynak cihazlarımı K2’ye bağlayıp testlerime başladım. İkinci sayfada test sonuçları var.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız