Micro iDSD denemelerimde kulaklık ile dinletiler tabii ki en önemli yeri tuttu. Cihazın ön plana çıkan özelliklerinden bir tanesi farklı teknik değerlerdeki kulaklıkları sürebilmesi olunca bende son zamanlarda deneme fırsatı bulduğum Sennheiser kulaklıkların denemelerinin bir bölümünü Micro iDSD ile yaptım. Geçtiğimiz haftalarda iki kulaklık ön plana çıkmıştı incelemelerimizde. Sennheiser HD 600 ve HD 650 modelleri. Açıkçası ben fiyatının göreceli daha uygun olmasına rağmen HD 600 modelini daha çok sevmiştim. Her ne kadar bu kulaklıklar kolay sürülebilir olsalar da, asıl performanslarını daha iyi kulaklık amplileri ile gösteriyorlar. Bu noktada Micro iDSD bence HD 600 kulaklıkları son derece keyifli şekilde sürdü.
Aslında Micro iDSD bir yandan yanınızda taşıyabileceğiniz bir kulaklık amplisi olarak bile kullanılabiliyor. Ancak bana sorarsanız şu yaz günlerinde bu cihazı yanınızda taşımanız pek kolay değil. Aynı firmanın Nano serisi cihazları taşınabilirlik anlamında daha mantıklı olsa da, yaz günlerinde özellikle benim gibi şort giymeyi tercih edenler açısından pek cazip değil. Ancak istediğiniz zaman kulaklık amplinizi yanınızda taşıyabilmeniz seçenekler dahilinde. Bu arada telefonunuzu bir kaynak cihaz olarak kullanmak isterseniz buradaki rehberimize de bir göz atabilirsiniz. Veya benim gibi yanınızda yazlığınıza veya tatile götürebilirsiniz. Telefon ile kullanımda ilk çalma esnasında birkaç saniyelik gecikmeler yaşanabiliyor. Aslında geç devreye girme diyebilirim. Çok önemli bir olay değil ve bir ihtimal benim telefonum ile alakalı olabilir. Not düşmeden geçmeyeyim. Gelelim ses performansına.
Aslında benim açımdan sonuçlar pek şaşırtıcı olmadı. Uzunca bir süredir iFi firmasının Nano iDSD cihazı ile vakit geçiriyorum. Öncelikle kulaklığın sürülmesi anlamında arada kesinlikle fark olduğunu söyleyebilirim; ses şiddetinden ziyade özellikle alt frekansların doygunluğu ve detay seviyesinde fark var. Arka plan sessizliği konusunda da Micro iDSD açık ara önde. Bunun ne ölçüde kulaklık amplisi ne ölçüde DAC bölümünden geldiğini tespit edebilmek için bazı denemeler yaptım ve her iki tarafta da bayağı gelişme olduğunu söyleyebilirim. İşin güzel tarafı kulaklık kullanıcıları açısından her dakika yanınızda gezindirmek istemiyorsanız bile, iFi Micro iDSD size gayet küçük bir boyutta kulaklığınızı sürecek gücü sağlıyor ve aynı zamanda DAC olarak hizmet verebiliyor.
Önceki sayfada açıkladığım iEMatch özelliği sayesinde çok absürd kulaklıklar hariç, bir çok kulaklığı kolaylıkla sürebileceği gibi bir miktar ince ayar yapabilme şansına sahipsiniz. Firmanın yaptığı geliştirmeler sayesinde göreceli makul fiyatlara oldukça sağlam bir head-amp/DAC kombinasyonu ortaya çıkmış. Hele ki XBass’ı devreye sokarsanız hiç beklentinizin olmadığı kulaklıklarda bile bas performansını sizi şaşırtabilir. Açıkçası performans açısından Nano iDSD‘ye dönebilmek çok kolay değil benim açımdan Micro iDSD’yi dinledikten sonra.
Sessiz arka plan, kulaklıklara boyut atlatacak seviyede kolaylıkla sürebilmesi, detay seviyesi ile Micro iDSD boyutundan beklenmeyecek bir kulaklık amplisi / DAC kombinasyonu..
Peki böylesine bir cihazı alıp sadece kulaklıklarımız ile mi kullanabiliriz. Tabii ki hayır. Bana sorarsanız bir DAC olarak oldukça becerikli bir cihaz Micro iDSD. Eğer sisteminizde bir entegre ampli var ise Micro iDSD üzerindeki pre katını devre dışı bırakabilmek çok önemli bir özellik. Aslına bakarsanız cihazın DAC performansı geçmişte denediğimiz bir çok iFi DAC ile benzer özellikler taşıyor. Belki detay seviyesinde kazanımlar olduğunu söylemek yanlış olmaz. Cihazın desteklediği DXD formatı her ne kadar hifi dünyasında çok yaygın değil ancak medya yazılımınızda gerekli düzenlemeleri yapınca denediğim ve kıyaslama yaptığım DXD formatlı medyanın son derece keyifli çaldığını söyleyebilirim.
Bu arada DXD formatındaki medyayı hemen edinmeye başlayayım derseniz o iş pek kolay değil. Promates gibi dijital müzik satıcılarında son derece fahiş fiyatlara satılıyorlar. Malum ortamlardaki bir çok DXD dosyası ise stüdyolardan çıkma değil maalesef. Anlayacağınız bu formatın hayatımıza girmesi için biraz süreye ihtiyacımız var ki, bana sorarsanız DSD bile şu an yaygın olarak kullanılamıyor. Ha gün sonunda elinizin altında bu dosyaları çalma imkanı olan bir DAC olması önemli ise, Micro iDSD Black Label emrinize amade.
Farklı müzik dosyaları ile denemeler yaptığımda, özellikle iyi kayıtlarda ve çok enstrümanlı müzik tarzlarında Micro iDSD Black Label farkını kesinlikle gösteriyor. Daha minimal kayıtlarda detay seviyesinden tutun, tonlara kadar ortada başarılı bir tablo var. Miles Davis’in “Kind Of Blue” albümüne bir bakış atalım mesela. “All Blues” şarkısını düşünün, zillere fırça ile dokunuşları hatırlamaya çalışın. Arka planda usul usul ana ritm hattına eşlik eden bu bölümlerin arkasından basın ön plana çıkması ve Miles Davis’in trompeti ile şarkının asıl melodisini çalması. Arka plan sessizliği çok başarılı tıpkı kulaklık katında olduğu gibi. Üst frekanslar açık ancak kesinlikle keskinliği kontrol altında. Orta frekanslar geçmişte denediğim iFi DAC’lara göre biraz daha ön planda ve bu durumu seviyorum. Farklı albümlerde de bu durum gözden kaçırılabilecek gibi değil. Üretici iddialarının altını doldurmuş ve Micro iDSD Black Label dikkat çekici bir cihaz haline gelmiş.
Peki benim kulaklık ile hiç işim olmaz diyenler için Micro iDSD Black mantıklı bir alışveriş mi? Evet bu versiyonda üretici bir çok iyileştirme yapmış ve geçmişte denediğim ürünlere göre farklar daha doğrusu kazanımlar mevcut. Ancak benim için bütçe daha önemli diyorsanız geçmişte incelediğimiz DSD çalabilen veya bunların yenilenmiş versiyonlarına göz atabilirsiniz.
Örneğin geçmişte çok kapsamlı bir incelemesini yayınladığımız Nano iDSD yaklaşık 1.000TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu cihazın bana göre son derece gereksiz olan SPDIF çıkışı ve varlığı yokluğu kişiye göre sorgulanabilir dijital filtre seçiminden vazgeçerseniz yaklaşık 650TL fiyat etiketli “Nano iDSD LE” ile de gayet güzel vakit geçirebilirsiniz. Bu arada not “Nano iDSD LE” modelinde desteklenen DSD medyada da ufak bir downgrade yaşıyorsunuz ama DSD128 / PCM384 medya desteği bana sorarsanız gayet yeterli.
Bir diğer seçenek ise yine Mecmua’da ayrıntılı şekilde incelediğimiz micro iDAC2 olacaktır. Yazının yazıldığı tarih itibarı ile aradaki 1.000TL’lik farkı daha iyi bir USB kablo ve iPurifier gibi bir aksesuara da yatırabilir ve farklı alanlarda kazanımlar elde etmiş olursunuz.
Ses kalitesinde elde ettiğimiz farkları bir kenara bırakırsak, ben kulaklıkta kullanıyorum hatta farklı markaların kulaklıklarını da denemekten keyif alıyorum dediğiniz andan itibaren ise Micro iDSD Black bir anda en önemli seçenek haline geliyor ki, kulaklık amplisi gerçekten ön plana çıkıyor.
Şimdi kozmetik eleştiri kısmı. Ürünün ambalajını açınca oldukça şaşırdığımı söylemiştim, günler geçmesine rağmen siyah tasarıma bir türlü alıştığımı söyleyemeyeceğim. Umarım iFi firmasın ilerleyen yıllarda gümüş rengi bir kenara bırakıp, siyah renge geçiş yapmaz. Cihazların zerafeti ve belki biraz göz yanılması ile küçük boyut algısı yerine sıradan bir tasarıma bırakmış izlenimi veriyor. Mutlaka sevenler olacaktır ama ben sevemedim bir türlü.
Gelelim son sözlere. Ağustos 2017 tarihi itibarı ile KDV dahil 2.600TL civarındaki fiyat yukarıda söylediğim gibi olayın salt DAC boyutu ile alakalı olan bir kısım okuyucularımız için biraz pahalı olabilir. Buna karşılık DXD ve DSD desteği olmayan daha pahalı DAC’ları gözönüne alırsak bir kısım okuyucumuz da cihazı performansına göre ucuz bulacaklardır. Burada kişisel ihtiyaçlarınız ve ayıracağınız bütçe önem kazanıyor.
Ancak işin içerisine kulaklık girdiğinde orada tablo tamamen değişiyor. İyi bir DAC artı bu özellikleri sunan bir kulaklık amplisine göre oldukça ekonomik bir fiyat etiketine sahip olan iFi Micro iDSD Black Label, hiç beklenmedik bir performans sahip. Kulaklığınızı olması gerektiği gibi sürmenin yanına DAC’tan gelen ek özelliklerde eklendiğinde bu fiyat sınıfında etkileyici işler başarıyor. Hep yazdığım gibi kulaklıklar ve onlara bağlı diğer cihazlar konusunda engin bir deneyimim olduğu söylenemez ancak ne duymak istediğini bilen bir insan olarak iFi Micro iDSD Black Label’ın çok başarılı bir cihaz olduğunu söyleyebilirim… Bu tarz bir ihtiyacı olana tavsiye edilir…
iFi Micro iDSD Black Label
Yenilenmiş DAC digital sinyal yolu ve digital güç ünitesi • AMR Global Master Timing® femto-precision clock sistemi ile çok düşük phase- noise/jitter • Analog sinyal ve güç bölümleri yenilendi • 3D+ performansı iyileştirildi / XBass+ performansı iyileştirildi. • Çıkış katında yapılan iyileştirmeler ile daha az distorsiyon.
Fiyat: 2.687TL (Ağustos 2017 itibarı ile KDV dahil) online satın almak için tıklayınız
Temsilci :Dükkan Hifi /www.dukkanhifi.com
Farklı albümlerden müziklerin yer aldığı, üst orta alt frekansları, stereo image ve sahne genişliği gibi parametreleri ayrı ayrı değerlendirdiğiniz incelemelerle karşılaştırdığımda, Micro idsd Black Label incelemenizde 3. bölümü yazacağınız beklentisi içine girdim.
Entegre bir amfiye giriş yaparak DAC olarak kullandığımızda, flac formatında müziklerde, uygun fiyatlı bir dac ile “Cambridge Dacmagic Plus gibi” yada Audioquest dragonfly, Oppo ha2 gibi farklı amaçlar için üretilmiş cihazlarla kıyaslama yapılabilir mi? USB, optik ve coax girişler arasında ses kalitesinde bir fark hissediliyor mu.