Cihazın öncelikle dış görünümünden başlamak gerekirse, dac oldukça kompakt bir tasarıma sahip. Kasası alüminyumdan, tabanı kauçuk/lastik benzeri bir materyalden üretilmiş. Ağırlığı 720 g. Olan rDac’ ın arka kısımda giriş ve çıkışlar, açma/kapama anahtarı ve 6v güç girişi bulunuyor. Balance çıkışa sahip değil.
Üst kısma geldiğimizde 4 adet led ve metal bir tuş bulunuyor. Ledler 4 farklı bağlantı seçeneğinden hangisinin seçildiğini gösteriyor. Kırmızı yanması durumunda bağlantı seçeneği aktif ancak geçerli bir bağlantı olmadığını anlaşılıyor. Geçerli bir iletişim olduğunda ise led yeşile dönüyor. Dacın üzerinde örnekleme oranı ve bit derinliğini görebileceğimiz bir ekran maalesef bulunmuyor.
Dacın 6 volt güç ile çalışabilmesi akü bağlantısına izin verdiği için bence önemli bir artı olarak hanesine yazılabilir.
Cihazın bağlantı seçenekleri ise 1 adet coaxial spdif, 1 adet optical spdif ve 1 adet usb. Wireless versiyonunu tercih edilirse bu üç bağlantı seçeneğine bir de kablosuz bağlantı seçeneği ekleniyor.
Wireless seçeneğinin kullanılabilmesi için rWave adında bir usb verici kullanmanız gerekiyor. rDac ile bluetooth veya wifi üzerinden bağlantı kurulamıyor.
rWave kleer denilen bir teknoloji kullanıyor ve teknik açıklamalarında bluetooth bağlantıda olduğu gibi verinin kompres edilerek değil olduğu gibi transfer edilmesine olanak sağlayan bir bant genişliği sağladığı belirtiliyor.
Bağlantılarda native olarak desteklenen en yüksek örnekleme oranları ve bit derinlikleri ise aşağıdaki gibi,
coaxial 24 bit / 192 kHz
optik 24 bit / 96 kHz
usb 24 bit / 96 kHz
wireless 16 bit / 44.1 kHz
rDac bu fiyat klasmanında pek sık rastlanmayacak bir detaya sahip; Usb den native olarak 24 bit ve 96 kHz destekleyebilmesi. Usb bağlantı çoğu dacın aksine asenkron olarak çalışıyor. Asenkron bağlantı usb bağlantının bence en önemli kriterlerinden bir tanesi. Bu detay sayesinde adaptive ve senkron dacların aksine master clock görevini transport pc yerine dac üstleniyor ki daha iyi jitter sonuçları alınmasının en önemli sebebi bu. Söz konusu asenkron usb teknolojisi dCs lisanslı bir ürün ve dCs den satın alınarak rDac ta kullanılmış.
Usb bağlantı seçeneğinde harici bir yazılıma veya sürücüye gerek kalmadan windows ve mac os tarafından tanınıyor. 96 kHz örnekleme oranına kadar bit-perfect müzik dinlenebilmesine olanak sağlıyor.
Bu arada dac çipi olarak wolfson 8741 in kullanıldığını da belirtmek isterim.
rDac için testlerimi aşağıdaki bileşenler sabit kalarak 3 farklı sistemde gerçekleştirdim.
Transport : LG x130 Windows xp pro sp2 (Tüm Windows optimizasyonları yapılmış)
Player : Foobar portable v1.1.5 ASIO output (Tüm optimizasyonları yapılmış, ram playback)
Kablo : Audioquest Carbon usb 0.75 m
PSU : 6v kuru akü
Medya : 24 bit – 44.1, 48, 88.2 ve 96 kHz studiomaster flac
Daha önce Chordette Gem dacımı akü ile denedikten sonra ortaya çıkan sonuçlardan çok memnun kaldığım için rDac için de aynı denemeyi yapmaya karar verdim. Öncelikle şunu söylemeliyim ki rDac ta, Gem de yaşadığım adaptör – akü farkından daha fazla bir fark ortaya çıktı. Bunun sebebi de sanıyorum rDac ın power supplyının daha kötü olması.Dacın yanma süresi oldukça uzun 400 saat ile 800 saat arasında bile oldukça ciddi fark oluyor. Bu sebeple kritik dinleme yapılmadan önce 800 saat civarında yanmasını beklemekte fayda olduğunu düşünüyorum.
Usb Bağlantı
Usb den native 24 bit / 96 kHz çözünürlüğe sahip olması, 16 bit / 48 kHz daclar karşısında detay konusuna 1-0 önde başlamasını sağlıyor. Üst düzey 24/96 veya 24/192 daclar kadar detaya sahip değil ancak 16/48 dac kullananlar için daha önce duymadıkları detayların duyulmasını sağlıyor.
Sistemden sisteme değişiklik gösterebilecek detaylar olduğu için elde ettiğim sonuçları çok ayrıntılı olarak paylaşmak istemiyorum ancak benim test ettiğim her 3 sistemde de ortak olan noktaları aşağıda belirtmek istiyorum,
Oldukça müzikal, dijitallikten uzak, yormayan, yumuşak ve doğal bir ses alınabiliyor. Enstrümanlar cılız veya gövdesiz değil. Sahne kurulumu oldukça tatmin edici, bunun yanında enstrüman yerleşimi ve ayrışımı ve odaklamanın başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Wireless Bağlantı
Wireless bağlantıda hem kablosuz olması hem de daha düşük değerlerde çözünürlük desteklediği için usb bağlantı seçeneği kadar iyi sonuçlar maalesef ortaya çıkmıyor. Bazı durumlarda kablosuz cihazlardan etkilenerek parçalarda 1-2 saniyelik bir dip gürültü benzeri ses oluşturuyor.
Ancak cihazın çok pratik olduğunu ilk bağlantıdan sonra bir daha bağlantı yapmak gerekmediği, kopma yaşanmadığını belirtmek isterim.
Cd kalitesinde 16 bit / 44.1 kHz kayıtlarda ve kritik dinleme yapılmayacak ise tüm kayıtlarda rahatlıkla kullanılabilecek ve memnun kalınacak bir bağlantı seçeneği olduğunu söyleyebilirim.
Coaxial Spdif Bağlantı
Coax bağlantıda da oldukça iyi sonuçlar alınabiliyor. Ben kendi kullanımında usb bağlantıyı birinci, coaxial bağlantıyı ona yakın olarak 2. sıraya yerleştirdim. Hem pc hem de cd transportu bir arada kullananlar için iyi bir seçenek olabilir.
Sonuç olarak fiyat aralığında değerlendirilmesi gereken bir dac olduğunu düşünüyorum. Bu fiyat aralığında piyasaya sunulabilmesinin, İngiltere de tasarlanıp Çin de üretilmesi olduğunu da belirtmek isterim.
İngiltere satış fiyatları
rDac 300 £
rDac wireless 375 £ (rWave ile birlikte kullanılması gerekiyor)
rWave 80 £
Korhan Dündar
Bir yorum ekleyin