QAT MS5 Music Server Bölüm 2

Cihazı kontrol edeceğimiz iPad yazılımı üzerinde aklınıza gelen hemen her türlü parametreye müdahale edebilmek mümkün. Bunu yaparken öylesine güzel bir arayüz tasarlamışlar ki, bir kez network ayarlarını yaptıktan sonra QAT MS5 Music Server’ı kullanmak çocuk oyuncağı haline geliyor. Cihazın çalma arayüzünün tasarımından, parça çalma modlarına kadar hemen her ayar kolaylıkla yapılabiliyor.

QAT MS5 Music Server içerisinde gayet sağlıklı çalışan DLNA desteği mevcut. Evinizde bulunan bilgisayarlardaki medyayı çok kolaylıkla çalabiliyor. Tabii ki NAS desteği de mevcut. NAS ayarlarını yapabilmek aslında kolay sayılır sadece biraz dikkat gerektiriyor. Hoş zaten ağına NAS sürücü ekleyebilmiş birisi için ayarlar sorun olmayacaktır. Bu arada cihazı network’ünüze bağladığınızda IP adresi üzerinden içindeki sabit sürücüye de müdahale edebilme şansınız var. Böylelikle kendi ağınız içerisinde hızlı şekilde veri transferi yapabilmeniz mümkün. Eğer elinizi altında iyi bir router varsa bir kerede tüm IP ayarlarını yapıp keyfinize bakabilirsiniz.

Kurulumu bitirmenizin akabinde artık arayüzü kurcalamaya başlayalım. Bana gelen cihazın içerisinde 2TB’lık bir HDD bulunuyordu. Üreticinin verilerine göre toplam 5.000 FLAC formatında albümü saklayabiliyor MS5. Cihaz içerisinde bazı test sample’ları da vardı, ben kendi test albümlerimi de cihaz içerisine ekledim. Kullanılan disk bana sorarsanız son derece hızlı bir şekilde işlem yapabiliyor. Arayüz ile sabit diskin hızı bence son derece uyumlu. Bununla yetinmeyenler cihaz içerisindeki diski örneğin SSD bir disk ile değiştirebilirler. Bana sorarsanız şu hali gayet verimli ve hızlı iken böyle bir işleme girişmeye gerek yok. Açılış ekranında cihazınızdaki (ayrıca diğer bilgisayarlarınızda veya NAS sürücünüzdeki) albümlere ulaşabiliyorsunuz. Arayüz hızı gayet akıcı. Albümlerin kapak resimleri arzu edilirse büyütülüp küçültülebiliyor.

Dinlemek istediğiniz albüme tıklayınca albüm ekranı geliyor. Bu arada dijital müzik ile ilgilenen dostlarımız albümlerinin “MetaTag”larına dikkat edip arşivlediler ise hayatın daha kolay olacağını her zaman olduğu gibi belirtmek isterim. Şarkılar arasında geçiş, çalma listesi vesaire oluşturmak son derece kolay. Cihazın yazılımı ile donanımının uyumu da hemen kendisini belli ediyor. Geçişler ve yüklemeler son derece hızlı.

Internet radyo ekranı da gayet güzel hazırlamış. Arzu ettiğiniz radyo kanallarını eklemek, gruplandırmak ve seçmek son derece basit. İnternet radyolarına meraklı dostlarımız eminim ki çok iyi bir kullanım deneyimi yaşayacaklardır…

QAT MS5 Music Server, CD’lerinizi de çalabiliyor. CD’yi yüklediğiniz zaman arayüzün sol üst köşesinde CD ikonu çıkıyor. İsterseniz albümü dinleyebilir veya sağ alttaki “Import” tuşu ile albümün tamamını veya istediğiniz şarkıları sabit sürücüye aktarabilirsiniz. İşlem biraz(cık) vakit alıyor. Dosya formatını (WAV veya FLAC) ayarlar kısmından düzenlemeniz mümkün. Bana sorarsanız bu son derece keyifli bir özellik olmuş.

Bu arada cihazın ön yüzünde CD’yi çıkartmak için tuş yok. Yazılımın sol alt köşesindeki “Eject CD” tuşu ile CD’yi çıkartabilmeniz mümkün. Bu alışana kadar biraz can sıkıcı olabiliyor. CD değiştireceğim zaman defalarca cihazın yanına kadar gidip, tuş olmadığını hatırlayıp iPad’imin yanına geri gittiğim oldu. Testlerin sonuna doğru ancak alıştım!

Cihazın özellikleri bununla bitmiyor. Boş bir CD yüklediğinizde bir albüm veya çalma listesine gelip sağ taraftaki menüyü açtığınızda “CD Burning” seçeneğini buluyorsunuz. Bu sayede sabit sürücünüz üzerindeki (veya ağınızdaki) bir albümü veya çalma listesini bir dokunuşla “Audio CD” haline getirmek mümkün.

Üçüncü Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız