Rehber: Exact Audio Copy v1.0b3 ile Audio CD RIP İşlemi Bölüm 2

Eğer başta gösterilen AccurateRip konfigürasyonu yapılmış ise yukarıdaki pencerenin üst kısmı resimdeki gibi silik şekilde ayarlı olarak gözükecektir. Eğer bu kısım doğru yapılmamışsa şu siteden; www.accuraterip.com sürücü bulunup “read offset” değeri doğru bir şekilde girilmelidir. (bu kısım ripin düzgün olması için çok önemli)

Overread into Lead-in and Lead-Out kısmına tik atılıp atılmayacağını şu şekilde bulacağız. Geçici olarak “Use AccurateRip with this drive” kısmındaki tiki kaldırıyoruz. Sürücüye bir audio cd yerleştiriyoruz ve “Detect read sample offset correction…” butonuna basıyoruz. Test sonucunda eğer “Lead-In and Lead-Out” birlikte çıkarsa “Overread into Lead-in and Lead-Out” kısmına tik atıyoruz. Test sonucunda eğer sadece Lead-Out çıkarsa ve offset değerimiz pozitif ise “Overread into Lead-in and Lead-Out” tik atıyoruz. Test sonucunda eğer sadece Lead-in çıkarsa ve offset değerimiz negatif ise “Overread into Lead-in and Lead-Out” tik atıyoruz. Bu seçenekler dışında “Overread into Lead-in and Lead-Out” kısmına tik atmıyoruz.

Test bittikten sonra “Use AccurateRip with this drive” kısmına tekrardan tik atıyoruz.

Birçok sürücü A metoduyla çalışıyor. Eğer sürücü gap’leri bulmada güçlük çekiyorsa veya 30 saniye gibi gap süreleri çıkıyorsa B ve C metodu denenebilir. Yine başarılı olmazsa Accurate kısmı seçilip tekrardan denenebilir.

5. ADIM Metadata Seçenekleri

Bu kısımda rip yaparken albüm bilgilerini nereden alacağımızı ayarlayacağız.

EAC programının kendi freedb datalarını kullanacaksak yukarıdaki gibi konfigure edebiliriz. Mail kısmına herhangi bir mail yazsak olur.

6. ADIM Sıkıştırma Seçenekleri

Yukarıdaki resimdeki işaretli kısımları eksiksiz uyguluyoruz. Flac.exe dosyamız eğer EAC ile birlikte yüklediysek, ki başta öyle seçmiştik hatırlarsanız, Program Files (x86)\Exact Audio Copy\FLAC\flac.exe yolundadır. Flac.exe nin olduğu yolu yukarıdaki ilgili kısıma yazıyoruz. Bitrate ve high/low quality kısımlarının rip ile bir ilgisi yok, istediğinizi seçebilirsiniz.

Additional Command Line kısmına ise şunları;

-8 -V -T "ARTIST=%artist%" -T "TITLE=%title%" -T "ALBUM=%albumtitle%" -T "DATE=%year%" -T "TRACKNUMBER=%tracknr%" -T "GENRE=%genre%" -T "PERFORMER=%albuminterpret%" -T "COMPOSER=%composer%" %haslyrics%--tag-from-file=LYRICS="%lyricsfile%"%haslyrics% -T "ALBUMARTIST=%albumartist%" -T "DISCNUMBER=%cdnumber%" -T "TOTALDISCS=%totalcds%" -T "TOTALTRACKS=%numtracks%" -T "COMMENT=%comment%" %source% -o %dest%

 aynı şekilde kopyalayıp yapıştırıyoruz, tırnak işaretleri olmadan.

Sadece son seçeneğe tik atıyoruz.

Böylelikle kusursuz bir rip için EAC ayarlarımızı tamamlamış bulunuyoruz. Profil kısmından “New” diyerek bu ayarları Save edebiliriz. Ancak siz değiştirmedikçe EAC her başlattığınızda bu ayarları hatırlayacaktır. Ben yine de save etmenizi öneririm. O kadar uğraştınız ne de olsa.:) Buradan sonra Rip işlemine geçiyoruz.

7. ADIM: Etiketleme

CD’mizi taktık, Eac freedb’den dataları indirdi etiketlemeyi kendisi yaptı. Ya da freedb’de olmayan bir cd taktık, bu sefer etiketlemeyi biz yapacağız. Yukarıdaki ekranda her şeyi eksiksiz girmiş olduğumuzdan emin oluyoruz. Bütün şarkı isimleri, sanatçı isimleri, türler hepsinin doğruluğundan emin oluyoruz. Çünkü rip sonrasında bu etiketleri göreceğiz. Bu yüzden bu kısım önemli. Yine albüm kapağını google dan bularak sağ taraftaki kısıma sürükleyip bırakabiliriz. Yine alttaki new butonuna tıklayarak daha önce ayaları save etmemişsek buradan ayarlarımızı save edebiliyoruz.

8. ADIM: Gap ve Cuesheet

Burası ripten önceki son adım.

“Append Gaps to Previous Track (default)” kısmına tik atıldığına emin oluyoruz. İlk olarak “Detect Gaps” a basıyoruz. Şarkılar arasındaki boşluklar EAC tarafından bulunuyor. işlem bittikten sonra açılan pencere kayboluyor ve bir önceki resimdeki ana ekranda gap sürelerini görebiliyoruz artık. Bir sonraki adımda Create CUE Sheet -> Multiple WAV Files With Gaps… (Noncompliant) a basıyoruz. Bir süre sonra “.cue” dosyamız oluşturuluyor. Bu önemli, çünkü bu ripi tekrardan cd’ye basmak için bize gerekli olan bir dosya. Eac riplerini direkt kök dizinine yapmamız gerekiyor. Şu şekilde C:\EAC Rips. Yani kullanıcı adımızın bulunmadığı bir yere.

9. ADIM: RİP

Ön hazırlık da bitti artık sıra Rip işleminde.

Test & Copy -> Compressed’e basıyoruz ve rip işlemimiz başlıyor.

Ortalama yarım saat süren bir işlemdir. Süre CD’ye ve PC’ye göre değişecektir tabi. İşlem sonucunda elinizdeki Audio CD’nin kusursuz birebir kopyası oluşacaktır.

İngilizce bilenlerimiz için de konunun orijinali şuradadır ayrıca sorularınız için Stereo Mecmuası forumlarında ilgili bölümü ziyaret edebilirsiniz.

Uygar Yeşilhatay

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız