Bluesound Powernode 2

Bluesound özellikle ağ üzerinden müzik çalan ekipmanlara ve hoparlör sistemlerine odaklanmış bir firma. Meşhur İngiliz NAD firması ile de organik bağlantıları olan Bluesound firmasının Powernode 2 kodlu ürününe bir bakış atacağız. Aslına bakarsanız bu ürün Extreme Audio ile konuşana kadar benim tanıdığım bir firma değildi. Ürün elime ulaşıp denemeye başlayınca, bu küçük boyutlu cihazın boyutundan bayağı büyük işler yapabildiğini gördüm.

Bluesound Powernode 2 kendi içerisinde bir amplifikatöre sahip özel bir stream cihazı. Üzerine bağlayabileceğiniz farklı dijital kaynaklardan müzik çalabileceği gibi, Wifi veya kablo ile ağınıza bağlanarak evinizdeki farklı platformlardaki müziği de çalabiliyor. Bunun haricinde Bluetooth bağlantısı da unutulmamış. Aslına bakarsanız bu minik cihaz başlı başına bir müzik sistemi çözümü olarak nitelendirilebilir. Ayrıca evinizin farklı odalarında kuracağınız bir müzik ağının parçası da olabiliyor. Stereo Mecmuası’nda bu konuyla pek ilgilenmediğimiz için ayrıntısına girmeyeceğim!

İsterseniz cihazın fiziksel özellikleri ile başlayalım. Arkasından sunduğu özelliklere bakış atalım…

Powernode 2 son derece küçük boyutlu bir cihaz. 220 x 70 x 190 mm boyutlarında ve son derece sade bir tasarıma sahip. Cihazın ön bölümünde firma logosu ve hemen altında kulaklık girişi bulunuyor. Cihazın şasisi tam ortadan geçen akrilik bir şeride sahip. Bu tasarımı oldukça modern hale getirmiş bir ayrıntı. Cihazın ön bölümündeki bu şerit içerisinde ayrıca cihazın durumunu ve çalıştığını gösteren led ışıklarda yer alıyor. Farklı renklerdeki ışıklar, cihazın durumu ile alakalı hızlı şekilde bilgi verebiliyor. Cihazın üzerinde ise basit kontrollere yer verilmiş. Bu bölüm de ışıklandırmaya sahip.

Cihaz günümüzde bir çok cihazda denk geldiğimiz AptX destekli Bluetooth bağlantısına sahip. Bunun haricinde 802.11 b/g/n standartlarında kablosuz ağlar ve tabii ki RJ45 ile gigabit ethernet desteği de mevcut.

Cihazın arka bölümde ise hem optik hemde analog giriş olarak kullanılabilen bir 3.5mm stereo giriş bulunuyor. Bu cihazı üzerindne bir müzik sistemi kuracaksanız bu aslında iyi haber. Söz gelimi bir pikap kullanmak istiyorsanız RCA’dan 3,5mm dönüştürülen bir ara kablo ile bunu yapabilmeniz mümkün. Tabii ki giriş olarak RCA tercih edilseymiş bence çok daha iyi olurmuş ancak bir şekilde analog girişe yer verilmiş olması artı puan. Cihazın yazılımı ile bu girişi analog veya optik giriş olarak kullanabilmeniz mümkün. Bunun hemen yanında subwoofer çıkışı bulunuyor. USB tip A girişi ve ethenet girişinin yanında ise uzaktan kumanda girişine yer verilmiş. Mini USB şeklindeki giriş ise servis amaçlı. Bunların hemen altında 2 çift hoparlör çıkışı ve en sağda elektrik girişine yer verilmiş. Cihazın ufak boyutlarına rağmen giriş çıkışlar arasındaki açıklık farklı kalınlıklardaki kabloları kullanırken sıkıntı yaratmıyor.

Cihazın entegre amplifikatör ünitesi kanal başı 60W güç üretebilen ve lisanlı HybridDigital yapısında. Cihaz uzun saatler bile çalışsa kesinlikle ısınma olmuyor. Tahmin edebileceğiniz üzere yeni nesil dijital amplifikasyona sahip bir cihaz Bluesound Powernode 2.

Cihazın üst bölümündeki kontrol paneli temel fonksiyonlara hızlıca erişimi sağlıyor ancak asıl olay tablet ve cep telefonunuzu kullanmakta. Bundan önce cihazın stream özelliklerine de bir bakış atalım. Bluesound Powernode 2 içerisinde bulunan Arm Cortex A9 işlemci sayesinde minik bir bilgisayar sayılabilir. Bu sayede hem kablolu hemde kablosuz ağ üzerinden bilgisayarlarınızdaki müedya dosyalarına erişebileceği gibi, sisteminizde bulunan NAS gibi depolama araçlarına da erişim sağlayabiliyor. Cihazın içerisinde TuneIn Radio, iHeartRadio, Calm Radio gibi önde gelen internet radyo servislerine direkt erişimi var. Ayrıca WiMP, Slacker Radio, Qobuz, HighResAudio, JUKE, Deezer, Murfie, HDTracks, Spotify, TIDAL gibi önemli tüm müzik servisleri de destekleniyor.

Cihazın DAC katı 32Bit/ 192 kHz native çözünürlüğe sahip. DSD desteği olmayınca pratikte bunu 16 ila 24Bit aralığını destekliyor olarak yorumlayabilirsiniz. MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, FLAC, ALAC, WAV, AIFF, MQA formatlarına destek sunan cihaz USB girişi vasıtası ile bağlayabileceğiniz depolama araçlarından müzik çalabiliyor. Ancak stand alone (daha doğru bir tabirle harici ) DAC gibi bilgisayarınızı direkt bağlamanıza olanak sunmuyor. Ancak buna zaten gerek yok, ağ üzerinden istediğiniz medya dosyasına ulaşabilmeniz mümkün.

Cihazın yanında bir uzaktan kumanda gelmiyor. Ancak elinizin altında iOS veya Android tabanlı bir telefon veya tablet var ise ücretsiz olarak marketinizden indirebileceğiniz “BluOS Controller” adlı yazılım ile cihazın tüm fonksiyonları avucunuzun içerisine geliyor. Yazılım müthiş sadelikte ve kolay kullnaılacak şekilde tasarlanmış. Ancak bu basit deyimi sizi yanıltmasın. Aklınıza gelen tüm fonksiyonlar yazılım içerisine eklenmiş ve Bluesound Powernode 2’yi kontrol etmek çocuk oyuncağı haline getirilmiş. Son dönemlerde bu tarz cihazlar için yazılan yazılımlar son derece kullanıcı dostu oluyorlar. Bluesound tasarımcılarını tebrik etmek lazım müthiş bir iş yapmışlar. Yazılım medya dosyalarınızı hızlı şekilde tarayabildiği gibi, albüm kapağı desteğinden tutun, aklınıza gelen diğer tüm oyuncaklara sahip.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: