Tannoy ST200 Super Tweeter

Tannoy firmasının Prestige serisinin en üst model super tweeter’ı ST200 modelini mercek altına alıyorum. Önceki yazılarımızda super tweeter’lar konusunda bazı bilgiler vermiştim. Tekrarlamak gerekirse; bu özel hoparlörler ultra yüksek frekansları üretecek şekilde tasarlanırlar. Genel olarak hedef daha iyi bir sahne imajı yaratmaktır. Ancak bir çok kullanıcı super tweeter’ların özellikle bas performansında önemli artışlar sağladığını söylüyorlar. Bazı üreticiler kendi hoparlörlerine super tweeter üniteleri eklerken bu incelemedeki ürün gibi varolan hoparlörünüze entegre edebileceğiniz ürünlerde pazarda mevcuttur. Bir süper tweeter genelde ultrasonik frekansları üretir. Bu frekans aralığı 20 kHz üzerindedir. Bu rakam önemli çünkü yapılan araştırmalara göre insan kulağının algılayabileceği frekans genişliğinin sınırıdır 20 kHz. Yani algımızın dışında frekansları üretiyor bu hoparlörler. Bu ürünlerin ortaya çıkışları aslında bilimsel araştırmalar sayesinde olmuştur. Tıp alanında yapılan psikoakustik testler ilk akla gelen alan. Bunun haricinde biyologların hayvanların ses frekanslarına karşı tepkilerinin incelenmesinde hatta bitkilerin belirli frekanslara tepkileri gibi son derece spesifik alanlarda bu teknoloji kullanılıyor.

Tannoy ST200’in kutusunu açtığınızda muhteşem bir manzara sizi karşılıyor. Tıpkı Prestige serisi hoparlörlerde olduğu gibi hazırlanan el yapımı masif kasa resmen ağaç kokuyor ve harika gözüküyor. Super tweeter’ınızı daha rahat kullanmak için metalden üretilmiş yine harika gözüken bir platform içeriğe eklenmiş. Tannoy tasarımcıları bu platforma “Performance Platform” ismini vermişler. Hoparlörün üst kısmında diğer tüm Prestige serilerinde olduğu gibi sarı plaka üzerine gerekli bilgiler ve yönlendirmeler eklenmiş. Masif ağaç ile bu plakalar gerçekten çok güzel gözüküyor. Bu plaka üzerinde super tweeter’In frekans kesme değerleri olarak 14kHz, 16kHz ve 18kHz ayrıca desibel değerleri olarak 89dB, 90.5dB, 92dB, 93.5dB ve 95dB seçenekleri var. Buradaki amaç ve çeşitliliğin sebebi ST200’ün şimdiye kadar üretilmiş tüm Prestige serisi hoparlörler için uyum sağlaması. En küçüğünden en büyüğüne kadar tüm Prestige serisi ile ST200 Super tweeter kullanılabiliyor. Tabii ki daha ekonomik Tannoy super tweeeter seçenekleri de yok değil. Ancak ST200 bambaşka bir şey!

Tannoy’un ince ve özellikli tasarım anlayışı “Performance Platform”da da kendisini gösteriyor. Bu çok zarif metal parçanın altına eklenen özel ayaklar ile hoparlörünüzün çizilmesinin önüne geçilmiş. Ancak asıl eğlenceli olan farklı boyutlardaki Prestige serisi hoparlörler ile kullanım için tasarlandığından super tweeter’ın dinleme noktasına konumlandırılabilmesi için “Performance Platform”‘un arkasındaki spike ayarlanabiliyor olması. Yukarı ve aşağı doğru hareket sayesinde ST200 tam kulağınıza odaklanabiliyor. Üç adet spike bulunan bu platform ST200 hoparlörü sağlam şekilde tutabiliyor. Hem zarif hemde sağlam bir çözüm! Hoparlörüm çizilir diye korkanlar için özel bir kumaştan üretilmiş özel bir pad kutu içeriğne eklenmiş. İsterseniz bu kumaş pad’i kullanmadığınız zamanlarda hoparlörünüzün üzerine örtebilirsiniz..

Kutu içeriğinde yine her zaman olduğu gibi Tannoy’un kalite ve bilgi sertifikası, çok ayrıntılı kullanım kılavuzu ilk göze çarpanlar. Hemen ardından özel bir cetvel dikkat çekiyor. Bunun haricinde özel bir set spike uçlar ayrıca hoparlörün frekans kesim değerini ve desibelini sabitleyeceğiniz vidalar bulunuyor. Bu vidaları tüm diğer Tannoy Prestige serisi hoparlörlerden tanıyabilirsiniz. Ayrıntılara verilen özen gerçekten çok dikkat çekici. Kullanım kitapçığı içerisinde geçmişten bugüne üretilmiş tüm Prestige serisi hoparlörler ile ST200’in optimal kullanım değerleri verilmiş. Buna göre hoparlörün üzerindeki frekans kesim değeri ve desibelini ayarlayabiliyorsunuz. Tabii ki bu değerleri özellikle de frekans kesim değerlerini kendi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz ancak en optimali Tannoy’un verdiği değerler. Bu ayarları yaptıktan sonra hoparlörünüzü konumlandırmanız gerekiyor. Kutu içeriğine dahil edilen cetvel sayesinde bu iş çocuk oyuncağı hale gelmiş. Cetveli hoparlörünüzün önüne konumlandırıyor arkasından da, “Performance Platform”u hoparlörünüze denk gelen noktaya alıyorsunuz. Arkasından super tweeter’ı yerine yerleştiriyorsunuz ve olay bitiyor!

Tannoy ST200 Super Tweeter’ın arkasında klasik hoparlör girişlerinin yanında bir de topraklama dikkat çekiyor. Bu topraklama eğer arzu ederseniz Prestige serilerinde de bulunan topraklama hattı ile birleştirilebiliyor. Hoparlörü farklı seçeneklerle bağlamak mümkün. Kullanım kitapçığında hemen hepsine yer verilmiş. Ben denemelerimde eğer imkan var ise ampliniz ile hoparlörünüz arasındaki kablonun aynısından eğer imkan yok ise benzer yapıya ve karaktere sahip bir kablo kullanmanızı öneririm. Tabii ki, ben dayanamayıp kendi sistemimde de denemeler yaptım ancak ST200 Super Tweeter, özellikle Tannoy Prestige serisi için üretilmiş bir ürün. Dolayısıyla asıl denemeleri bir Tannoy hoparlör ile yapmam gerekiyordu.

Stereo Mecmuası editörü olmanın bazı lüksleri var değerli okuyucum. Hoparlörleri paketine koyup en yakınımda Prestige serisi hoparlör kullanan arkadaşıma bir telefon açıp, elimde ST200 super tweeter’lar var denemek ister misin diye sormak ve olumlu cevap gelince utanmadan bir de viskileri koy bengeliyorum diyebiliyorum :) Tannoy Turnberry SE hoparlörler ile kurulmuş bir sisteme doğru yola çıkıyorum. Öncelikle görsel açıdan şunu söylemeliyim. Presstige serisi hoparlör ve super tweeter beraber harika bir manzara ortaya çıkartıyor. Kısa bir ayar sürecinin ardından optimal durumda dinlemeler başlıyoruz…

Daha önceki Super Tweeter denemelerimde olduğu gibi etkiler albümden albüme ve dinleyenden dinleyene farklılıklar gösteriyor. Özellikle daha iyi kayıtlı albümlerde farklar daha iyi ortaya çıkıyor. Kaynak tarafında üst düzey bir cihaz şart, pikap ve SACD çalar ile çok daha iyi sonuçlar alacağınız muhakkak! Buradaki kilit nokta Prestige serisinin koaksiyel sürücüleri yapı olarak tıpkı single drive hoparlörler gibi doğrusal bir sunuma sahip iken ST200 Super Tweeter takviyesi ile sahne oluşumunda bariz farklılıklar duyabiliyorsunuz. Bu etki az veya çok, kayıttan kayıta fark ediyor. Ancak bir hoparlörün yanındayken diğerinin detaylarının duyulabilmesi noktasında gerçekten büyük bir gelişim oluyor. Bunun en önemli avantajını nispeten küçük odalarda, optimalden uzak koltuk yerleşimi olan okuyucularımız yaşayacaklardır. Hoş ben böylesine güzel hoparlörlerin pek biçimsiz odalarda durabileceğiniz inanmıyorum ama, yine de yazmış olayım…

Büyük orkestra müziğinde yani bol enstrüman ve derinlik olan kayıtlarda ise farklar daha bariz şekilde ortaya çıkıyor. Buradaki en önemli avantaj hoparlörün ses karakterine dokunmadan bazı perdelerin ortadan kalkabilmesi. Burada bir önemli nokta, böylesine bir detay seviyesine ihtiyaç duyup duymayacağınız. Bu sistemden sisteme fark edebilecek bir konu. Örneğin Tannoy Turnberry SE hoparlörler bu sistemde 300B tülü bir amplifikatör ile sürülüyor. Sistemdeki pikap katından tutun CD çalara kadar hemen her bileşen tüplerle donatılmış. Bu durum kendisine özgü bir hoşluk yaratıyor genel performansta. Sözgelimi bazı kayıtlarda üst frekanslar biraz sertleşse bile, tüplerin sıcaklığı ile bu durum bambaşka bir keyif haline gelebiliyor. Ancak eğer solid-state bir amplifikatör Tannoy Prestige kombinasyonunda farklı bir tablo ortaya çıkabilir, denemek lazım.

Bu arada merak edenler için single ended yapıda bir amplifikatör Turnberry SE hoparlörü çok rahatlıkla sürebildiği gibi super tweeter’ı da sürmekte sorun çıkartmıyor. Tabii ki yazılan çizilenlere ve teknik değerlere bakarak super tweeter’ları daha iyi sürebilmek için biraz(cık) daha fazla güç gerekebilir. Ancak benim deneyimlerime göre Tannoy ST200 ‘de bu konuyu yani güç ihtiyacını bir miktar düşürmeyi başarmış. Ancak super tweeter için konuşmak gerekirse birazcık daha güçlü bir amplifikatör ile daha iyi sonuçlar alırsınız. Tabii unutmadan eklemek gerekli benim bahsettiğim SS gücü, 6 ila 8W arasında. Tahminen bir çok Prestige hoparlör sahibinde daha kuvvetli amplifikatörler vardır…

Tannoy ST200 Super Tweeter tahmin edebileceğiniz gibi son derece dar bir meraklı kitlesine hitap eden bir ürün. Direkt olarak Tannoy Prestige sahibi müziksevelerin radarına girecek bir ürün. Bende hazır böyle bir ürün denk gelmişken hifi kültürü babında Mecmua sayfalarında yer vermeye çalıştım. Ancak bir gün bahsettiğim tarz bir hoparlör dinlerseniz ST200 ile ve ST200’süz farklılıkları duymak eminim ki, sizleri de şaşırtacaktır. Tannoy’un Prestige serisindeki tüm ürünlerine verdiği önem ve gösterdiği titizlikten nasibini almış minik bir mücevher parçası idi ST200 Super Tweeter. Tannoy Prestige hoparlör kullananlar için ürün Forum Audio’nun stoklarında mevcut! Dinleyip kararınızı verin, bizleri de bilgilendirmeyi unutmayın! Normalde her ürün incelemesinin sonunda fiyat ile alakalı bir şeyler söylerim ancak ürünün yaklaşık 5.500TL’yi geçen fiyatı zaten ortalamanın bayağı üzerinde sistemler kullanan Prestige sevenler için kendi sistemleri dahilinde sorgulamaları gereken bir tutar. Bizler ne desek olmaz!

Tannoy ST200 Super Tweeter
Recommended amplifier power Up to 250 Watts Continuous output power 135 Watts RMS Sensitivity 95dB (2.83v @ 1m)Nominal impedance 8 Ohms Frequency response To 54kHz, usable output (-18dB) to 100kHz
Fiyat: 5.650,00 TL (KDV Dahil) Ekim 2014 itibarı ile 7 satın almak için tıklayın
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com