Audioengine firmasının yeni A2+ hoparlörlerini mercek altına alıyorum bu yazımda. Bundan seneler önce bu ufaklıkların atası Audioengine A2 modelini Stereo Mecmuası’na konuk etmiştik. Yenilenen A2+ modeline hem bir bakış atmaya çalışacağım hemde eski A2 modeli ve yeni A5+ modeli ile kıyaslayacağım. Sanırım bu yazının akabinde ” A5+ mı yoksa A2+ mı tercih etmeliyim” sorusunu okuyucularımız soracaklardır. Yazı içerisinde bu sorunun cevabını da bulabileceksiniz.
Kısaca firmayı tanıyıp A2+’nın özelliklerine bakmaya başlayalım. Audioengine 2002 yılında kurulmuş geçmişi çok eski olmayan bir firma. Ancak firmanın kurucuları uzun seneler Harman/Kardon, Gibson Guitar, Alesis Studio Electronics, ve Apple Computer gibi önemli firmalarda çalışmış deneyimli insanlar. 2002 yılında piyasaya sürülen A5 kendi türdaşları içerisinde son derece popüler bir hoparlör olmayı başardı. Firma ilerleyen yıllarda A5 ile başlayan ürün yelpazesini genişletmeye başladı ve günümüze kadar bu alandaki öncülüğünü hiç kaybetmedi.
Audioengine A2+ ambalajını açtığınızda inanılmaz bir özen ile karşılaşıyorsunuz. Tüm aksesuarlar ve hoparlörler özel kumaş torbaların içerisinde geliyor. Kutu içeriğinde başlangıç için ihtiyaç duyacağınız tüm kablolara yer verilmiş. Kutu içeriğinde 1 adet adaptör, 1 adet elektrik kablosu, 1 adet hoparlör kablosu, 1 adet RCA 3,5mm ara bağlantı kablosu ve 1 adet USB kablosu geliyor. Yine oldukça özenli hazırlanmış kullanım kitapçığı kutu içeriğinin son parçası.
Audioengine A2+ hoparlörlerin lake siyah ve beyaz seçenekleri bulunuyor. Ben test için beyaz rengini tercih ettim. Ofisimde uzun senelerdir eski A2 modelinin siyah rengini kullanıyorum. Beyaz renk seçeneği ile hem toz görmüyorsunuz hemde bana sorarsanız beyaz renk lake kaplama çok şık gözüküyor. Tabii ki seçenek kişisel!
Kutuyu açıp, özel kumaş torbaların içerisinden şık A2+’lar çıkıyor. İşçilik gayet güzel ve boya göz alıcı. Bir hoparlör üzerinde amplifikatör ve kontroller bulunurken diğer hoparlör üzerinde sadece bağlantı noktası bulunuyor. İsterseniz bu bağlantıları kısaca özetlemeye çalışayım. Hoparlörün üst bölümünde sağ tarafta ses kontrolü ve hemen altında USB girişi bulunuyor. Bunların yanında iPod benzer bir MP3 çalarınızı veya telefonunuzu bağlamak için kullanabileceğiniz 3,5mm mini stereo giriş bulunuyor. En sol kısımda ise birer çift RCA giriş ve çıkış bulunuyor. RCA çıkış eğer arzu ederseniz subwoofer bağlamak için düşünülmüş.
Bu giriş ve çıkışların hemen alt kısmında ise diğer hoparlöre bağlantı için kullanılacak bağlantı noktaları ve hoparlörümüze elektrik sağlayan adaptörün girişi bulunuyor. Diğer hoparlörde ise sadece bağlantı için kullanılacak konektörler bulunuyor. Kutu içeriğinde çıkan adaptör hem çok kaliteli hemde hiç ısınma yapmıyor. Audioengine bu ufaklıkların içerisinde elektrik ile bir ekleme yapmamış ve böylelikle hoparlörün boyutunu makul seviyelerde tutmuş.
A2+ üzerinde geçmiş modele göre önemli bir farklılık var. O da dahili bir DAC içermesi. Bu DAC çok kapsamlı özelliklere sahip, çok gelişmiş bir DAC değil. 16Bit/48kHz çözünürlük sunan standart bir DAC. Ancak bu DAC bile bilgisayarınızın standart ses çıkışından çok daha performanslı çalışıyor. Bunu hep yazıp çiziyorum; bugün satın aldığınız masaüstü veya dizüstü bilgisayarların hemen hepsinde anakart üzerine eklenmiş ses kartları ve buradan elde ettiğiniz çıkışlar ne yazık ki iyi sonuçlar vermiyor. Ben oldukça üst sınıf bir dizüsütü bilgisayar ve bu bilgisayarın ses performansı üreticisi tarafından öve öve bitirilemediği halde ne yazık ki, müziğini açıp dinlemeye başladığınız zaman gerçeklerin hiç öyle olmadığını görüyorsunuz. Bir şekilde DAC kullanmak gerekli oluyor. A2+ üzerindeki DAC, bilgisayarınızın ses çıkışından daha iyi ses elde etmenizi sağlıyor ancak daha fazlasını istiyorsanız daha iyi bir DAC kullanmanız gerekli.
Audioengine A2+’nin altı özel bir kauçuk ile kaplanmış. Böylelikle kayma sorunu olmuyor. Ancak benim tavsiyem bu hoparlörleri masa üzerinde kullanacaksanız tiz sürücülerini kulağınıza doğru hizalamaya çalışın. Arzu ederseniz Audioengine DS1 masaüstü ayaklarını veya alternatif başka bir markayı hatta bir DIY çözümü bile kullanabilirsiniz. Geçtiğimiz aylarda “Aktif Hoparlörler ve Yerleşimleri” konusunda çok güzel bir rehber yayınlamıştık. Bu yazıda konuyla ilgili ayrıntılara göz atabilirsiniz.
İncelemenin bu noktasında Audioengine A5+ ile Audioengine A2+ kıyaslamasını yapalım. Yukarıda ve aşağıda göreceğiniz iki fotoğrafta fark edebileceğiniz üzere bu iki hoparlör arasında çok ciddi bir boyut farkı var. Odanızın hacmine göre A5+ büyük geliyor ise A2+ kullanmak daha mantıklı. A5+ üzerinde DAC bulunmuyor, A2+ üzerinde ise DAC mevcut. A5+ uzaktan kumanda ile gelir iken A2+’ta bu özellik yok. Ancak buradaki kilit soru şu, odanızın boyutu ve masaüstünüzün boyutu. Örneğin ben evimde aktif hoparlörlerimi daha büyük bir çalışma odasında ve ciddi büyük bir masanın üzerinde kullanıyorum. Bu durumda A5+’yı kullanmak daha mantıklı. Ancak ofiste ise daha küçük bir oda ve minik bir masam olduğu için eski A2 daha mantıklı bir seçim olmuştu. Ayrıca A5+ ile orta boyutlardaki bir odayı bile ses ile doldururken A2+ ile bunu yapmak kolay değil. Yani açık konuşmak gerekirse odanızın ve masanızın boyutlarına göre bir seçim yapmak en mantıklısı. Fotoğraflarda görebileceğiniz gibi iki hoparlörün boyutları arasındaki farklar çok büyük!
Ben Audioengine A2+’leri A5+ hoparlörlerimi kaldırarak masaüstünde kullanmaya başladım. Bilgisayar sistemimin ayrıntıları merak edenler için burada mevcut. Hem A2+’ın dahili DAC’ını hemde Matrix X-Sabre DAC’ı kullanarak müzik dinledim. USB kablosu olarak Transparent Cable Performance serisinden bir kablo, ara bağlantı kablosu olarak SilverFi Phrygian SX modelini tercih ettim.
Bir yorum ekleyin