Hegel Super Aktif Hoparlör İle Kullanmak!

Aslında Hegel Super’i Stereo Mecmuası’nda geçtiğimiz haftalar içerisinde elimizden geldiğince ayrıntılı şekilde incelemeye çalışmıştık. Bu inceleme sırasında “Super”in kulaklık amplisi/DAC özelliği ile haşır neşir olmuştum.  Hegel Super sanırım 1 ay kadar hatta biraz daha fazla elimde kaldı ve bu süre içerisinde ek bazı denemeler yaptım. Aslında bu denemelere sebep olan şey Timpani’den aldığım bir e-mail oldu. Görünüşe göre Hegel firması ürünleri ile alakalı devamlı şekilde güncel bilgileri temsilcileri ile paylaşıyor ki bence bu çok önemli bir konu. Kullanım kitapçığında karşılaşmadığım bir ek özellikten bahsediliyordu bu e-mail’de!

Perhaps your funds aren’t limitless, but you still want good sound from your computer? With a SUPER you are well on your way. Connect it to your computer with a USB cable, and then to your stereo system with a mini-jack to phono (RCA) cable, and you are all set.

Türkçe çevirisi yaklaşık olarak şu şekilde;

Muhtemelen bütçeniz sınırsız değil ancak hala bilgisayarınızda iyi ses elde etmek istiyorsunuz. “Super” ile bu yolda doğru adım attınız. Super’i bir USB kablo kullanarak bilgisayarınıza bağlayın, arkasından bir ucu mini jack diğer ucu RCA olan kablonuzu stereo sisteminize bağlayın ve her şey hazır..

Hemen bu özelliği denemeye karar verdim. Kendi masaüstü sistemimde zaten uzun zamandır aktif hoparlör kullanıyorum. Uzun bir süredir Stereo Mecmuası karargahında konuk ettiğimiz Matrix X-Sabre DAC ile Audioengine A5+ arasında kullandığım bir tarafı 3.5mm diğer tarafı standart RCA konektör olan kablomu Hegel Super’e taktım ve yine sistemimde kullandığım USB kablosuna Hegel Super ile bilgisayarım arasına bağlayıp kullanmaya başladım.

Denemelerime başlamadan önce bir süredir kullandığım DAC’ı devre dışı bırakarak bilgisayarımın standart kulaklık çıkışını kullandım. Bunun sebebi sistemime entegre durumda olan daha üst model ve donanımlı bir DAC olduğu için kulaklarımın alıştığı sesi sıfırlamaya çalışmak idi. Özellikle ses performansı ile övülen bilgisayarımın aslında ne kadar gerçekten uzak bir tonlamaya sahip olduğunu yeniden görmek beni hiç mutlu etmedi doğrusu. Bu eziyete bir hafta boyunca devam ettim. Buna eziyet diyorum aman yanlış anlaşılmasın!

Gerçeği konuşmak gerekirse bilgisayar sisteminiz ile ortalama bile olsa aktif hoparlör ve DAC kullanmaya başlayıp arkasından standart bağlantıya döndüğünüzde karşınıza çıkan şey gerçekten eziyet haline geliyor. Eğer bu şekilde müzik dinliyorsanız zaman içerisinde imkanlarınız ölçüsünde bir DAC ve uygun bir USB kablosu ve RCA-mini jack kabloyu sisteminize entegre etmeye çalışın. Emin olun dünyanız değişecek!

Hegel Super’i devreye alınca derin bir oh çektim. Hemen Foobar’ıma bir test listesi yükledim ve dinlemeye başladım. Arada DAC olmadan dinlediğim şarkı listesi artık dinlenebilir hale gelmişti. Hemen hemen herkes tarafından bilinen bir albümle konuyu özetleyeyim. Herhalde bir çoğumuzda Daft Punk’ın Random Access Memories albümü vardır. Albümden çıkan ve bomba gibi ortalığı yıkan şarkı “Get Lucky” ye bir bakalım isterseniz. Chic topluluğunun beyni Nile Rodgers’ın çaldığı gitar tonlarına bakmak yeterli. Aradaki perde ortadan kalkıyor ve “oh” diyorsunuz!  Daha sıkı bas ve vokallerde benim çok tanımadığım ama gençlerin çok sevdiğini öğrendiğim Pharrell Williams sesi kendine geliyor. Daft Punk deyince burun kıvırmadan bir göz atın albüme. Plak baskısı son derece başarılı ancak çeşitli müzik mağazalarında bulabileceğiniz dijital kopyaları da hiç fena sayılmaz doğrusu. Albümde türüne göre laf aramızda çok çok başarılı.

Michael Formanek Small Places albümüne bir bakalım. Albüm Michael Formanek’in “The Rub and Spare Change” albümünün devamı. Bu albüm müzisyenin topluluk lideri olarak ECM ile ilk çalışmasıydı ve çok iyi yorumlar almıştı. Bu albümde tarz biraz daha keskin. ECM kayıtlarını meraklılar biraz daha Kuzey Avrupalı caz müziği olarak tanısalar da, ECM’in geniş kataloğunda dünyanın dört bir tarafından çok iyi örnekler var. Bana sorarsanız bu albüm de bu tanıma uyuyor. İşin içerisine Tim Berne girince, olayın emprovizasyon yönü bir adım ileriye gidiyor. Ancak bu durum klasik Berne kayıtlarındaki gibi çılgınlık boyutunda değil. Kompozisyonlar bozulmadan çok uyumlu bir performans söz konusu. Bir yanıyla melodik ama bazı anlarda yaydan fırlamış gibi sololar duymak mümkün. Kayıt müthiş başarılı, kompozisyonlar bir harika. Ancak asıl önemlisi performans ve teknik birinci sınıf. Albümün CD’sini bilgisayarımda dijital formata dönüştürüp dinledim.

Albüm gerçekten çok keyifli. Meraklıların tahmin edeceği üzere alto saksafonda Tim Berne tabii ki rahat durmayıp ilginç sololara imza atıyor. Hegel’in sunumu başarılı. Ancak asıl fark Gerald Cleaver’in davullarında özellikle de zillerinde! “Rising Tensions And Awesome Light” gibi şarkılarda zillerdeki ufak dokunuşlar DAC olmadan ortalıkta duyulmuyor. Saçımı başımı yolacağım neredeyse. Olması gereken dokunuşlar sanki gaipten geliyor. O minicik dokunuşların orada olduğunu biliyorum ama ortalarda yok. Hegel Super’e geçildiği anda ziller kendine geliyor. Tonlar gayet keyifli.

Hegel Super incelemesinde bu ufak cihazın kulaklık amplisi/DAC özelliklerine bakmış ve ayrıntılı şekilde yorumlamıştım. 299 Euro’luk fiyat etiketini de,  buradan hareketle değerlendirmiştim. Şimdi ise 299 Euro’ya aldığınız bir cihazı aktif hoparlörlere bağlayarak DAC olarak kullandık. Böylelikle bir kuruş para harcamadan çok daha fonksiyonlu bir cihaza sahip olduk. Şöyle ki, istediğiniz zaman aktif hoparlörleriniz ile kullandığınız ürünü gerektiğinde taşınabilir kulaklık amplisi olarak veya masaüstünüzde kulaklık için iyi bir platform olarak kullanmak mümkün. Hatta işi bir adım ileriye götürerek gereksinim halinde “Super”i ana sisteminize bile entegre etmeniz mümkün. Bence bu durum cihazın değerini arttırıyor ve verdiğiniz paranın karşılığını daha da fazla almanızı sağlıyor!

 

Hegel Super Headphone Amplifier
Dijital girişler: USB mikro Çıkışlar: mini-jack (analog) + optik mini-jack (dijital) USB giriş: 24 bit / 96 kHz’e kadar, bağla/çal Gürültü tabanı: -140dB Çıkış empedansı: 1 ohm’un altında Ebatlar: 1,6 cm x 4,1cm x 8,2cm (YxExD)
Fiyat: 299 Euro (+KDV) 
Temsilci: Timpani / www.timpani.com.tr

Tags: ,